Predsednik KZS: Največjo nagrado bodo imeli igralci obešeno okoli vratu

Matej Erjavec: Anthony Randolph je preprosto Slovenec, brez njega na eurobasketu ne bi prišli tako daleč. (VIDEO) 

Objavljeno
16. september 2017 12.29
J. P.
J. P.

Istanbul - Tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Matej Erjavec je, podobno kot vsi v igralskem kadru in strokovnem štabu, prepričan, da bodo izbranci selektorja Igorja Kokoškova v jutrišnjem velikem finalu evropskega prvenstva v Istanbulu (ob 20.30) proti Srbiji posegli po odličju najžlahtnejšega leska.

Prvi mož slovenske košarke je v pogovoru za STA izrazil prepričanje, da je bila odločitev za naturalizacijo Anthonyja Randolpha pravilna, pravzaprav odlična: »On je preprosto Slovenec, brez njega ne bi prišli tako daleč. Odločilno vlogo pri njegovem prihodu sta odigrala Rašo Nesterović in Luka Dončić, ključno potezo pa opravila Peter Vilfan, ki ima veliko košarkarsko srce, in vlada, s katero smo premagali vse zakonodajne ovire. Ko smo razmišljali o naturaliziranem igralcu, je bilo v igri še nekaj drugih opcij, a je Anthony takoj privolil, zato z drugimi sploh nismo vzpostavljali stikov.«

Erjavec kot nekdanji košarkar prvenstvo spremlja zelo čustveno - po četrtfinalni zmagi nad Latvijo je jokal od veselja, spektakularni polfinalni podvig nad Španijo je spremljal z velikim nasmeškom na obrazu: »Zdaj neizmerno uživam in res škoda, da bo jutri že konec. Sploh ne razmišljam, kaj to pomeni za slovensko košarko in zvezo, preprosto še ne dojemam, kaj smo dosegli. Veseli me, da igralci razmišljajo izključno o zmagi. Pred prvenstvom bi polfinalno opcijo takoj podpisal, zdaj bom, roko na srce, nezadovoljen s srebrom. Užitek je gledati tako košarko in se zavedati, da jo igra Slovenija. Kamenčki v mozaiku so se idealno sestavili, čakamo le še končno sliko.«

Zveza bo reprezentante nagradila skladno s svojimi zmožnostmi, pripada jim tudi nagrada pristojnega ministrstva. »Največja nagrada pa je to, kar bodo imeli obešeno okoli vratu,« poudarja Erjavec. Tokratni eurobasket je prvi po dolgem času, ki prvaku ne bo zagotovil neposredne vozovnice za svetovno prvenstvo ali olimpijske igre. Prihodnje evropsko prvenstvo bo zaradi sprememb v koledarju FIBA šele leta 2021, leto prej bo olimpijski turnir, še leto prej svetovno prvenstvo.

Naše junake nova reprezentančna akcija sicer čaka že letošnjega novembra, namreč v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, zagotovo pa v precej spremenjeni postavi v primerjavi z zdajšnjo. V njej namreč ne bo igralcev iz lige NBA in udeležencev evrolige. »Z mednarodno zvezo se o tem veliko pogovarjamo in sestankujemo, vendar odgovorov nimamo. Vedno več kritik je slišati na račun FIBA, saj ne želi nihče igrati kvalifikacij brez nosilcev igre. Zdaj so še posebej glasne postale najmočnejše zveze, Španija, Francija, ...« zaključuje Matej Erjavec.