Pešutov gol kronal garanje

Hokejisti Telemacha Olimpije v podaljšku prvič v sezoni EBEL zmagali tudi na gostovanju.

Objavljeno
03. oktober 2015 01.01
Žiga Pešut - Telemach Olimpija 10.septembra 2014
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Gradec – Hokejisti Telemacha Olimpije so se sinoči razveselili prve zmage v sezoni EBEL na tujem. A pot do uspeha na avstrijskem Štajerskem je bila zelo zahtevna, točki pa so si gostje priigrali v podaljšku z golom odločitve Žige Pešuta, v prvih tednih sezone enega vodilnih adutov moštva, pred katerim je jutri gostovanje pri vodilnem Znojmu.

Bo Olimpija ujela prvi plen na tujem v tej sezoni? Takšno je bilo ključno vprašanje v pričakovanju sinočnjega gostovanja na avstrijskem Štajerskem med zeleno-belimi hokejisti in skupino njihovih 30 najzvestejših privržencev. Kajti edini slovenski klub v EBEL je tokrat gostoval pri zadnjeuvrščenem moštvu na lestvici in četudi se v Gradcu spogledujejo s proračunom blizu treh milijonov evrov na sezono, v svojih vrstah pa imajo kar 13 tujcev, njihovo moštvo v uvodnih predstavah te hokejske jeseni ni pokazalo pretirane konkurenčnosti. Ljubljančani pa so glede pristopa, uigranosti in kakovostne podobe vendarle storili korak naprej v primerjavi s prejšnjo sezono.

Že uvodne minute so sinoči napovedovale izenačen dvoboj, pri ljubljanski igri pa ob zvrhanem košu discipline v napadu le ni bilo takšne ustvarjalnosti, kot smo jo opazili na nekaterih prejšnjih tekmah, denimo tivolski z Vienno in navzlic porazu tudi proti Linzu. A Olimpija si je le priigrala priložnosti v uvodni tretjini za vodilni gol, predvsem v trenutkih prednosti igralca več na ledu pa bi preprosto morala pogosteje streljati. Vsekakor bi zmaji na tej tekmi lahko prvi vodili, ko bi bili takrat natančnejši Jure Sotlar, tokrat ob Desbiensovi odsotnosti član prvega napada, Gregor Koblar, Anže Ropret in še kdo.

Gostitelji pa so uvodno številčno premoč kronali z golom. Ljubljančane je nekaj izključitev iztirilo, vendar pa so se pravo smer spet ubrali v zadnji tretjini, takrat zasluženo izenačili in si nato priigrali še nekaj priložnosti za zmago že po 60 minutah. Vendar se odlični graški vratar Sebastian Dahm ni dal (mimogrede, tudi Olivier Roy je bil v vratih Ljubljančanov spet zelo zanesljiv), pred akterji pa je bil podaljšek, ki ga je z golom po imenitni akciji sklenil Pešut.

Fabian Dahlem, trener Telemacha Olimpije: »Ponosen sem na značaj svojih igralcev, ki se navzlic padcu ritma v 2. tretjini tekme zaradi nekaj zaporednih izključitev niso vdali. Na koncu so si prigarali zasluženo zmago. Pred nami je zdaj tekma v Znojmu, proti najzahtevnejšemu tekmecu v ligi, a poskusili bomo s sproščenostjo po tej zmagi in podobno discipliniranim pristopom kot v Gradcu presenetiti gostitelje.«

Žiga Pešut, strelec odločilnega gola: »Imeli smo svoje trenutke za zmago že v rednem delu, toda tudi takšen razplet s podaljškom sredi Gradca je prav imeniten. Igra treh proti trem je mikavna za gledalce, takrat moraš izkoristiti precej manevrskega prostora, kar se nam je posrečilo.«