Pri nas kot v Španiji ali v NHL

Ob 19.30 druga finalna tekma Jesenic in Olimpije v hokejskem državnem prvenstvu.

Objavljeno
30. marec 2016 19.50
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Jesenice – Podmežakla še ni ugasnila luči v tej hokejski sezoni. In obenem upa, da drevi ne bo zadnjega dejanja na jeseniškem ledu v klubski zimi. Sicer pa se bodo tu v prihodnjih dneh pripravljali risi za aprilsko SP skupine B, pred tem bodo danes (ob 19.30) domači železarji poskusili izničiti uvodno prednost Ljubljančanov v finalu končnice.

Jeseničani branijo šampionsko lovoriko, lani jo je osvojil novi klub, ki nadaljuje večdesetletno imenitno hokejsko poslanstvo v Podmežakli, za zdaj pa še ne zmore storiti skoka na višjo stopnico in vstopiti skozi vrata elitne EBEL. Kdaj se bo to zgodilo, še zdaleč ni jasno, navzlic želji tako vodilnih iz hokejske zveze kot tudi armade privržencev, a prav uvodna finalna tekma je le vnovič potrdila, da slovensko hokejsko občinstvo bolj opazno oživi, ko se pomerita tabora večnih tekmecev kot pa ob gostovanju kakovostnih moštev iz razširjenega avstrijskega prostora, ki so povrhu v zadnjih letih vedno znova za Olimpijo premočni.

Na uvodni tekmi sklepnega dvoboja v končnici za naslov državnih prvakov se je zbralo okrog 2500 obiskovalcev, glede na tradicionalno pripadnost Gornjesavske doline hokejski igri jih gre danes, ob 19.30, pričakovati še več. Pred enim letom so si železarji v prvi tivolski predstavi priigrali zmago, zdaj so se te razveselili v ljubljanskem taboru. »Ponavadi zmagovalcem premiere pripade psihološka prednost, toda glede našega moštva menim, da celo bolje deluje pod pritiskom. Takšna prednost je lahko zahrbtna,« razmišlja Olimpijin kapetan Andrej Tavželj, Gorenjec iz Kovorja, nekdaj tudi hokejist z oznako C na rdečem dresu jeseniškega kluba. O tem, da finalne tekmece dobro pozna, ni nobenega dvoma: »Jeseniški pristop bo na domačem ledu zagotovo drugačen. Pravzaprav so ga naši tekmeci napovedali že v zadnji tretjini tivolske tekme. Sicer pa. naj gre za špansko prvenstvo ali NHL, vedno znova si tisti, ki zaostaja, želi takoj izničiti tekmečevo vodstvo.«

SIJ Acroni Jesenice? Kakovostna izbira hokejistov je pri tem moštvu močno omejena, zato se tudi ni uvrstilo v finale INL, pa tudi novega tivolskega podviga ni bilo. Sicer je prav ta prva tekma pogosto risala vzporednice z razmišljanjem o številnih Olimpijinih predstavah v EBEL. Zmaji so se borili, se približali kakovostnejšim tekmecem, a ko bi morali zabiti gol ali dva za ugoden izid, preprosto ni bilo niti znanje niti energije. In nekaj podobnega se je dogajalo na ponedeljkov večer Jeseničanom, ki zdaj realno prav toliko zaostajajo za svojimi tradicionalni tekmeci, kot so ti daleč od nekaterih moštev v elitnem tekmovanju razširjenega avstrijskega prostora.

»Predvsem moramo dvigniti raven naše igre iz prve tivolske tretjine. Ob ponovitvi takšne predstave lahko kar pozabimo na novo lovoriko. A ne nameravamo se vdati, pomembna bo predvsem disciplina, še kakšen gol več pa bi nam ob pravem pristopu lahko odprl pot k izenačenju v seriji. Olimpija vodi z 1:0, zmagati mora še dvakrat, kar ji bomo poskusili preprečiti,« pravi Miha Brus, kapetan železarjev, vesel glasne podpore privržencev že v ponedeljek, zdaj pa prepričan, da bo hrup na tribunah Podmežakle še bolj v pomoč branilcem naslova.