Risi v Katovice namesto v Krakov

HZS protestirala proti odločitvi IIHF, po kateri bi utegnila prihodnje leto med elito napredovati le ena reprezentanca.

Objavljeno
26. september 2015 09.15
reu/ICEHOCKEY-WORLD/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Dubrovnik - Na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) v Dubrovniku so odločili, da svetovnega prvenstva drugega kakovostnega razreda prihodnje leto, na katerem bo nastopala tudi Slovenija, ne bo gostil Krakov, kot je bilo sprva predvideno, temveč Katovice. Do spremembe je prišlo na pobudo poljske zveze, termin pa ostaja nedotaknjen - od 23. do 29. aprila.

»Katovice in Šlezija bosta lahko ponudila boljše finančne razmere kot Krakov, najpomembneje pa je, da je dvorana Spodek že gostila prvenstva, na katerih je bila Poljska zelo uspešna. Zdaj bomo imeli tu dve prvenstvi v dveh letih,« je pojasnil predsednik tamkajšnje hokejske zveze Dawid Chwalka. Po novem bo torej tekmovanje potekalo v večnamenski dvorani Spodek Arena, ki lahko prejme 9500 obiskovalcev, v njej pa so se nazadnje merili odbojkarji na lanskem svetovnem prvenstvu, medtem ko bodo prihodnje leto tam domovali tudi rokometaši v eni od skupin evropskega prvenstva.

V Hokejski zvezi Slovenije (HZS) pa so izpostavili še eno potezo, sprejeto na tokratnem kongresu, ki zadeva tudi reprezentanco risov. Pri naši krovni organizaciji so namreč prepričani, da odločitev IIHF o spremembi načina napredovanja in nazadovanja izbranih vrst med ekitno skupino in skupino B na svetovnih prvenstvih prihodnje leto ni v interesu športa. HZS je že napovedala, da bo z ostalimi prizadetimi zvezami preučila dokumentacijo o tej problematiki in se nato odločila o prihodnjih korakih.

Prvi mož HZS Matjaž Rakovec je skupaj z avstrijskimi in poljskimi kolegi ostro protestiral zoper predlog, da v primeru, če bosta na prihodnjem SP elitnega razreda v Rusiji zadnji dve mesti v predtekmovalni skupini B, v kateri bosta igrali, zasedli Francija in Nemčija, sicer sogostiteljici prvenstva leto pozneje, ne bi v nižji razred padla nobena od njiju, temveč zgolj zadnjeuvrščena zasedba predtekmovalne skupine A. To seveda pomeni tudi, da bo v obratno smer napredovala zgolj zmagovita ekipa iz Katovic in ne dve, kot je običajno.