Strli še avstrijski oreh, jutri med risi Anže Kopitar

Slovenija v Tivoliju v živahni tekmi ugnala Avstrijo s 4:3, zbor zapustila Rok Leber in Anže Kuralt.

Objavljeno
20. april 2015 02.30
Jan Muršak na tekmi Slovenija : Avstrija. Ljubljana 19. april 2015.
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Na peti pripravljalni tekmi pred svetovnim prvenstvom na Češkem (od 1. do 17. maja) je slovenska izbrana vrsta dosegla še zmago št. 5. V Tivoliju je bila sinoči boljša od Avstrije, do odhoda na največje tekmovanje sezone jo čaka še prihodnji teden gostovanje v Berlinu. Že jutri pa se bo risom pridružil prvi zvezdnik Anže Kopitar.

Po štirih pripravljalnih tekmah na Jesenicah, v Zagrebu in Budimpešti so se slovenski kandidati za nastop na svetovnem prvenstvu predstavili še ljubljanskemu občinstvu, ki se ga je, razumljivo, zbralo več kot na poraznih Olimpijinih predstavah v EBEL ter tudi nazadnje na tekmah tivolskega sporeda v finalu za domačo lovoriko. Selektor Matjaž Kopitar je sinoči na seznam uvrstil kar 26 hokejistov in tako uresničil napoved, da bo preizkusil prav vse razpoložljive moči. Prav veliko sprememb ne bo več, vsekakor pa se bo k moštvu vrnil junak lanskega prvenstva skupine B, vratar Luka Gračnar. Učenec jeseniške hokejske šole je med najbolj zaslužnimi za 6. naslov avstrijskih prvakov Salzburga, prav danes je pred njim in klubskimi soigralci v Mozartovem mestu uradna slovesnost ob omenjenem uspehu.

Predvidoma naj bi bila sinočnja tekma za rise težja od dosedanjih v tem pripravljalnem obdobju, ker so pač Avstrijci prvi tekmeci v teh dveh tednih iz najvišjega razreda, na prihajajočem prvenstvu bodo nastopili v skupini prvega dela v Pragi. A obenem je tudi res, da ekipa iz severne soseščine sinoči ni bila z vsemi najboljšimi, podobno kot v Kopitarjevi selekciji ni bilo Gračnarja, med Avstrijci ni bilo kandidatov iz finalistov sezone EBEL, zmagovalcev iz Salzburga ter podprvakov z Dunaja.

Uvodne minute še niso razkrivale prave energije, pogosto navzoče na derbijih sosedov, v posameznih akcijah pa so več mojstrstva kazali slovenski hokejisti. Toda ploščki po strelih Žige Panceta, Klemna Pretnarja, Jana Muršaka in Roka Tičarja niso končali v mreži, zadnji med omenjenimi je zadel prečko.

A nadaljevanje je bilo zelo živahno, tudi gledalci so na zadnji tekmi hokejske sezone v Ljubljani prišli na svoj račun. Najprej so se sicer namrščili ob vodilnem golu gostov, nakar pa se je kmalu odprlo tudi slovenskim reprezentantom.

Za začetek je imenitno pred vrata gostov za prvi domači gol prodrl ljubljenec tivolskih tribun Žiga Pance, po pičlih 40 sekundah pa je Slovenija že vodila z 2:1, ko je natančno zadel Ken Ograjenšek in le še vnovič razgrnil svojo kandidaturo za pot na svetovno prvenstvo. Končna postava za Češko 2015 bo sicer znana verjetno čez en teden, od včerajšnjega večera je jasno le, da reprezentančni zbor zdaj zapuščata Rok Leber in Anže Kuralt.

Polovica tekme je prinesla tudi pričakovano zamenjavo v vratih, ko je po Robertu Kristanu novo priložnost dočakal Gašper Krošelj, gledalce je seveda navdušil sinoči tudi z golom prvi zvezdnik med navzočimi na ledu, napadalec moskovskega CSKA, Jan Muršak. Sledil je padec zbranosti, niti ne nepričakovan za pripravljalno obdobje, a vsekakor tudi opozorilni za tekme najvišje ravni na Češkem.

Slovenska vrsta se je za konec po Saboličevem golu vendarle veselila zaslužene zmage, glasnega aplavza pa sta bila tudi novi rekorder po številu reprezentančnih nastopov Tomaž Razingar (zbral jih je kar 204, enega več od Eda Hafnerja) ter Žiga Pavlin za jubilejni 100. nastop.

Žiga Pavlin, branilec: »Tekme z Avstrijo nikdar niso preproste, a z opravljenim smo lahko zadovoljni. S prihodom Jana Muršaka je naša igra že hitrejša, zagotovo bo na stopnji višje še, ko se nam bo pridružil Anže Kopitar. Vse gre po načrtih, pred nami je zdaj poldrugi teden umirjenih priprav za prvenstvo.«

Jan Muršak, napadalec: »Naši igri na tej tekmi lahko pripišemo lepo oceno. Bili smo kakovostnejši kot avstrijsko moštvo, res pa je, da bi morali biti bolj učinkoviti, saj smo si poleg štirih golov priigrali še veliko lepih priložnosti. Pred nami je še ena pripravljalna tekma, časa je za ustrezno pripravo še dovolj.«