Risi v boj s sosedi za deveti nastop med elito

SP v hokeju skupine B: Slovenija bi si z zmago proti Avstriji, danes ob 16.30, zagotovila uvrstitev v najvišji razred.

Objavljeno
29. april 2016 01.51
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Katovice – Pred hokejsko Slovenijo je novi dan D. Kot že prav pogosto v zadnjih 15 letih, odkar se je izbrana vrsta prvič uvrstila v elitni svetovni razred, bo danes pred njo nova priložnost za skok med elito. Toda zanesljiva pot do nje vodi le prek zmage, vsaj za dve točki po podaljšku, nad Avstrijo. Derbi med velikima tekmicama z ledenih ploskev se bo začel ob 16.30.

Pred zadnjim kolom se je v Katovicah zapletlo kot le redko na prvenstvih drugega kakovostnega razreda. Z uvrstitvijo med najboljše na svetu se spogleduje kar pet reprezentanc od skupno šestih nastopajočih, le Japonska je brez osvojene točke v petih nastopih že na poti za prihodnje prvenstvo skupine C. Če pa se bosta iz mesta velikosti Ljubljane, torej s približno 300.000 prebivalcev, na naslednji šampionat elite uvrstili dve moštvi, pa bo znano šele po letošnjem prvenstvu najvišjega razreda, ki se bo čez en teden začel v Moskvi in St. Peterburgu. Maja 2017 bosta skupino A skupaj pripravili Nemčija in Francija, reprezentanci teh dveh dežel imata zagotovljeno udeležbo, tako še ni jasno, koliko moštev bo v Rusiji izpadlo.

Toda vrsta novega slovenskega selektorja Nika Zupančiča je že pred prihodom na Poljskem poudarjala pomembnost napada na 1. mesto in zdaj si je kolo pred koncem priigrala najboljše izhodišče v pisani konkurenci. Risom namreč današnja zmaga – bodisi po rednem delu bodisi po podaljšku – zagotavlja preboj med elito. Če pa bi izgubila v podaljšku in tako dobila le eno točko, bi jo Avstrija na lestvici prehitela. V tem primeru bi na 2. mestu naši hokejisti še naprej upali na svoj 9. nastop na SP skupine A, toda končno usodo bi jim krojil razplet prihajajočega prvenstva v Rusiji.

»Res sem zadovoljen s pristopom in resnim delom moštva na tem treningu, vsi se bodo tekme lotili z jasnim ciljem po zmagi,« je po koncu včerajšnje popoldanske vadbe v dvorani Spodek dejal Zupančič. Poudaril je, da izostanek branilca Blaža Gregorca ne razkriva ničesar hujšega in po lažji poškodbi bo danes nared za tekmo, na kateri pa zagotovo ne bo Gregorja Koblarja. Jeseničan, v zadnjem domačem finalu pa junak Olimpijine zmage, je na sredini katoviški preizkušnji z Južno Korejo staknil poškodbo rame, zato je predčasno zapustil ledeno ploskev, zato je zanj tudi konec tega prvenstva.

Toda optimizem slovenske vrste ne zapušča in dasiravno sredina predstava proti Koreji (5:1) ni ponudila najvišje ravni, nad zmago risov ni bilo pripomb. Tekmo so po prejetem golu po pičlih 40 sekundah vendarle zapeljali v pravo smer. »Seveda tako hiter gol ne ponuja uvodne spodbude, a sam sem poskusil ostati kar najbolj zbran, tudi soigralci so v nadaljevanju uspešno opravili delo,« je ocenil Gašper Krošelj, ki bo tudi danes v vratih slovenske reprezentance. Z njegovim učinkom je zadovoljen tudi nekdanji reprezentančni čuvaj mreže Gaber Glavič, zdaj že več let trener vratarjev v izbrani vrsti: »Tako z Matjažem Kopitarjem kot tudi zdaj z Nikom Zupančičem sem dobro sodeloval, ohranjali smo medsebojno spoštovanje. Pomembna je psihologija posameznih vratarjev. Gašper Krošelj in Robert Kristan imata že toliko izkušenj, da se jima vidno ne pozna klubska sezona, v kateri nista branila redno.«

Glede sezone v svojem klubu je bil na koncu najbolj dejaven Robert Sabolič, ki je slovensko reprezentanco okrepil šele na tretji tekmi v Katovicah, potem ko je zanj in soigralce pri Sparti bilo konec češkega finala končnice. »Sprva mi ni bilo preprosto, saj sem finale s Sparto sklenil kot poraženec, v izjemnem boju je bil na koncu Liberec boljši. Tukaj pa sem najprej doživel tekmo za pozabo proti Poljakom, nakar se nam je le odprlo. Veselim se petkovega izziva proti Avstriji, vložka se dobro zavedamo. Smo uspešnejši od sosedov v zadnjih letih, toda vsaka tekma prinaša novo zgodbo, neprimerljivo s prejšnjo,« se zaveda zahtevne in obenem mikavne naloge. Čez eno leto bi rad z drugimi risi spet okusil svetovno prvenstvo najvišjega razreda …

1. kolo – Slovenija : Japonska 7:1 (1:0, 4:0, 2:1), Italija : Poljska 3:1 (1:0, 1:1, 1:0), Južna Koreja : Avstrija 2:3 – kazenski streli (1:0, 1:0, 0:2, 0:0, 0:1).

2. kolo – Slovenija : Italija 3:1 (1:0, 0:1, 2:0), Poljska : Južna Koreja 1:4 (0:0, 0:2, 1:2), Avstrija : Japonska 3:1 (1:1, 0:0, 2:0).

3. kolo – Južna Koreja : Japonska 3:0 (3:0, 0:0, 0:0), Poljska : Slovenija 4:1 )1:1, 3:0, 0:0), Avstrija : Italija 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

4. kolo – Slovenija : Južna Koreja 5:1 (2:1, 2:0, 1:0), Japonska : Italija 1:3 (1:1, 0:2, 0:0), Poljska : Avstrija 1:0 (1:0, 0:0, 0:0).

5. kolo (danes): Italija – Južna Koreja (13), Avstrija – Slovenija (16.30), Poljska – Japonska (20).