Nemcu konkurenca v šprintu ne seže do kolen

Marcel Kittel je bil vnovič za razred boljši od tekmecev na Touru. CAS ekspresno zavrnil pritožbo Petra Sagana.

Objavljeno
07. julij 2017 01.53
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Troyes – Tretja šprinterska etapa na Tour de France je šla zasluženo v roke najhitrejšemu kolesarju na letošnji dirki. Marcel Kittel spet spominja na šprinterja, ki je pred tremi leti z levo roko dobival tudi največje dirke. Tokrat je v sklepni finiš prišel v slabem položaju, a sta se mu ob silovitem pospešku Arnaud Demare in Andre Greipel lahko le globoko priklonila.

Nemška Bora se ni kar tako sprijaznila s kontroverzno izključitvijo Petra Sagana z letošnje dirke po Franciji, zato je na Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani vložila pritožbo.

»Ne vem, kaj se bo zgodilo, če naši pritožbi ugodijo, Petra najbrž ne bo nazaj, a vseeno želimo doseči pravico. Po našem mnenju si takšne kazni zagotovo ni zaslužil,« so v izjavi za javnost pojasnili potezo v nemški ekipi. Na odločitev sodišča ni bilo potrebno čakati dolgo, pritožbo Bore so pričakovano zavrnili, toda svoje odločitve niso podprli z argumenti. Medtem sta Sagan in njegova žrtev Mark Cavendish očitno razčistila tudi domnevni udarec s komolcem, saj Cavendish na družabnih omrežjih odkrito brani Sagana, svetovni prvak pa Britancu želi čim prejšnje okrevanje in vnovično snidenje na največjih dirkah. Zgodba, ki je v zadnjih dneh polnila časopisne stolpce športnih časnikov, je naposled dobila epilog.

V senci afere Sagan se je s šesto etapo nadaljeval festival šprinterjev. Do zadnjih petih kilometrov kar 216 kilometrov dolge etape, kjer so se temperature povzpele nad 35 stopinj Celzija, se ni zgodilo nič pretresljivega, ubežna trojica Quemeneur, Backaert in Laengen je odigrala le stransko vlogo v predstavi najmočnejših ekip, ki so se v vnovič zahtevnih zaključnih kilometrih borile za mesta v ospredju.

»Ekipa je bila spet odlična, v zadnjih desetih kilometrih so me ohranili na varnem v ospredju, v samem zaključku pa se nam ni izteklo povsem po načrtih,« je uvod v šprint opisal Marcel Kittel. Njegov zadnji pomočnik v ekipi QuickStep, Fabio Sabatini, se je s čela umaknil 500 metrov pred ciljem, a je bil Nemec takrat v navidez izgubljenem položaju na 15. mestu. Pomočnika Andreja Greipla in Alexandra Kristoffa sta za kapetana opravila izvrstno delo, a ju je najprej po desni strani presenetil Arnaud Demare, ki se je vnovič z nevarnim manevrom ob ogradi, kjer je bil od grdega padca oddaljen le nekaj centimetrov, prerinil v ospredje.

»V zadnjih 500 metrih sem se moral znajti sam, ampak me je Demare odlično potegnil v ospredje. Potem je šel on po desni strani naprej, a tam ni bilo prostora še zame in 250 metrov pred ciljem sem moral po levi začeti šprintati na polno. Po novi zmagi se počutim odlično,« je povedal nasmejani Marcel Kittel, ki se vsakega uspeha razveseli, kot bi bil prvi. Svojo enajsto zmago na Touru, s katero se je izenačil z velikim tekmecem Andrejem Greiplom, je dosegel v Troyesu, kjer je pred leti zadnjič roki v zrak na Touru dvignil eden najboljših nemških kolesarjev vseh časov Erik Zabel.

Z izjemno vožnjo je Kittel osupnil tudi zmag vajenega šefa ekipe QuickStep Patricka Lefevreja: »Lahko rečem le vsa čast, Marcel, to je bilo izjemno. Vlak v zaključku spet ni bil idealen, letos naša ekipa zagotovo ni močnejša od drugih, a je Kittel za razred boljši od vseh ostalih. On ni le odličen šprinter, z veliko močjo lahko pedala obrača dlje kot ostali in letos je že dvakrat dokazal, da ga je, če je pred njim prosta pot, skoraj nemogoče premagati.«

V skupnem seštevku sprememb ni bilo, rumena majica je še vedno varno na plečih Chrisa Frooma, ki je ne namerava kar tako izpustiti iz rok. Primož Roglič se v hitrem zaključku in boju za položaje v ospredju ni znašel, zato je izgubil 52 sekund, zaključek pa ni uspel niti kapetanu Sonnyju Colbrelliju, zato je proste roke dobil Borut Božič. Izkušeni kolesar iz Idrije se je prebil do 23. mesta, v glavnini je končal tudi Jani Brajkovič, Grega Bole pa je končal pri repu uvrščenih. Danes bodo imeli šprinterji še zadnjo priložnost v tem tednu, da se vpišejo na seznam zmagovalcev, ob koncu tedna pa bo dirka po Franciji spet obiskala gore.