Ob povratku na italijanska tla manjkala le domača zmaga

Sicilija je v prvi etapi na italijanskih tleh spet pripravila odlično kuliso, etapna zmaga je pripadla Timu Wellensu.
Fotografija: Tim Wellens je na "belgijskem" vzponu izkorstil svojo moč. FOTO: Luk Benies/Afp
Odpri galerijo
Tim Wellens je na "belgijskem" vzponu izkorstil svojo moč. FOTO: Luk Benies/Afp

Gledalcev na velikem štartu v Izraelu ni manjkalo, a se nič ne more primerjati z vzdušjem, ki ga na svojem otoku znajo pričarati sicilijanski navdušenci nad kolesarstvom. V enem najstarejših mest na Siciliji je manjkala le še italijanska zmaga, preprečil jo je Belgijec Tim Wellens. 
 
Po prvem prostem dnevu v pelotonu nikoli ne manjka trdih nog, pred karavano je bilo 200 kilometrov dirkanja po podeželju Sicilije, kjer je bilo ravnine le za vzorec, zato so bili favoriti za končno zmago zelo previdni. Ubežnike je BMC, ki brani maglio roso Rohana Dennisa, držal na kratkem povodcu, Enrico Barbin pa je vseeno uspel dobiti oba kategorizirana vzpona in modro majico najboljšega hribolazca vsaj še za dan zadržal na svojih ramenih. 
 
Slovenska trojka Domen Novak, Matej Mohorič in Jan Polanc se je morala tokrat sprijazniti z dejstvom, da je za njuna kapetana Domenica Pozzoviva in Fabia Aruja etapa preveč pomembna, zato priložnosti za akcije v zaključku ni bilo, čeprav bi razgiban teren ustrezal tako Mohoriču kot Polancu. Oba Gorenjca sta svoje opravila še pred zaključkom, Novak pa v prvem delu etape, nato so se med seboj udarila največja imena letošnjega Gira. 
 

S skrajnimi močmi zadržal vodstvo

 
Z dolgim napadom je najprej poizkusil Polančev ekipni kolega v UAE Emirates Valerio Conti, a je tako kot lani v osmi etapi za las ostal praznih rok. Odločil je dober kilometer dolg ciljni vzpon, še najbolj podoben slovitemu zidu z Valonske puščice, zato ni čudno, da je roki v zrak na ciljni črti dvignil Belgijec. Tim Wellens je potrpežljivo čakal na čelu glavnine in s silovitim pospeškom v zadnjih 200 metrih prišel do svoje druge etapne zmage na Giru.

»Ta zmaga je pomembna za celo ekipo, zdaj lahko v miru nadaljujemo z Girom, svoje smo že dosegli. Cel dan je bilo v pelotonu stresno, a so fantje opravili odlično delo, da so me obdržali na čelu glavnine. Vedel sem, da v zaključku ne smem začeti s šprintom prezgodaj, na koncu se je izšlo perfektno,« je bil v cilju z opravljenim zadovoljen Wellens. 

Belgijski Lotto je z etapno zmago že izpolnil cilj na letošnjem Giru.  FOTO: Luk Benies/Afp
Belgijski Lotto je z etapno zmago že izpolnil cilj na letošnjem Giru.  FOTO: Luk Benies/Afp

 
Povsem v zavetrju Belgijca je ostal le Michael Woods, za zmago pa je bil Kanadčan nekoliko prekratek, Italiji je mesto na stopničkah privozil Enrico Battaglin. Še bolj zanimiv je bil boj za rožnato majico, na strmem vzponu je bil Rohan Dennis v manjših težavah, a je na koncu uspel prečkati črto ob boku Toma Dumoulina, ki tako za maglio roso še vedno zaostaja za sekundo. Simon Yates je na četrtem mestu pridobil štiri sekunde, skupno je že tretji, dobro se je odrezal tudi Domenico Pozzovivo.
 
Danes karavano čaka še ena razgibana etapa s kratkim ciljnim vzponom, večjih razlik v skupnem seštevku pa pred jutrišnjim obračunom na Etni bržkone ne bo. 

Preberite še:

Komentarji: