Tanja Žakelj mešanih občutkov po osmem mestu

»Vedela sem, da mi proga ne ustreza, ker ni 'tekoča', zatika se v klanec. Izid je soliden, ne smem tarnati, a želela sem več.« 

Objavljeno
30. julij 2017 16.40
J. P.
J. P.

Darfo Boario Terme - Slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj je na evropskem prvenstvu v olimpijskem krosu v Italiji zasedla osmo mesto, zmagovalni oder pa so si razdelile Ukrajinka Jana Belomojna, Švicarka Linda Indergand in Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesjå. Vrstni red pri vrhu bi bil drugačen, če dotlej drugouvrščeni Francozinji Pauline Ferrand Prevot v zadnjem krogu ne bi ponagajala tehnična okvara.

Žakljeva je bila, kot poroča STA, v stiku z najboljšimi v štartnem krogu, nato pa nekoliko zdrsnila po razpredelnici in izgubljenega ni mogla več izničiti: »Po vrnitvi iz Lenzerheide sem se dobro počutila, opravila dobre treninge, imela dobre občutke. Vedela sem, da mi ta proga ne ustreza, ker ni 'tekoča', s preveč ravnine, zatika se v klanec. Nisem se pustila motiti, upala sem na najboljše. V vročini se nobena od tekmovalk ni prijetno počutila. Rezultat je soliden, ne smem tarnati, želela pa sem si več.«

Tanjo, ki tako na evropskih prvenstvih ostaja pri treh odličjih (dveh zlatih in enem bronastem), je v termalnem mestecu v dolini Camonica bodrilo za cel avtobus navijačev iz Ledin: »To je vselej odlična spodbuda, še bolje bi bilo, če bi uspešneje dirkala, vem pa, da jih nisem razočarala. Lepo je, da so prišli, upam, da so uživali, odlično je slišati vzklike spodbude.« Nov izziv jo čaka že čez teden dni na svetovnem pokalu v Kanadi.

Danes je sicer iz slovenske odprave prvi nastopil Rok Naglič in zasedel 26. mesto med mlajšimi člani, evropski prvak je postal domači as Gioele Bertolini, njegov uspeh je dopolnil srebrni Nadir Colledani, brona se je razveselil Danec Simon Andreassen. Naglič je izpolnil osnovni cilj, uvrstitev v trideseterico, neuresničena želja je ostalo mesto med najboljšimi petindvajsetimi.

»Zadal sem si, da skušam iti s prvimi že od štarta, kar se mi je nekako posrečilo. V prvem krogu sem skozi cilj prišel s solidnim, manj kot polminutnim zaostankom, kar je zame odlično. Moja tiha želja je bila priti med najboljših 25, bil sem za las prekratek, kar pa je še vedno odlično. Tekmecem, ki so me lani premagovali za tri, štiri minute, sem bil danes povsem konkurenčen, nekaj sem jih tudi premagal, zato sem zelo vesel. To je bila res dobra priprava pred preostalimi dirkami in motivacija za prihodnjo sezono. S polno paro naprej,« je STA povzela Nagličeve besede.