Tudi Froome na pragu dopinškega škandala

Britanec je na poti do zmage na Vuelti oddal vzorec urina s previsoko vrednostjo salbutamola, Sky zavrača vse očitke.

Objavljeno
14. december 2017 07.00
Posodobljeno
14. december 2017 07.00

Največji dosežki Chrisa Frooma: 

1. mesto Tour 2013, '15, '16, '17
1. mesto Vuelta 2017*
3. mesto v vožnji na čas OI 2012, 2016
3. mesto v vožnji na čas SP 2017*
1. mesto Criterium du Dauphine 2013, '15, '16

*če bo Froome suspendiran, dosežek ne bo obveljal 

Aigle – Kolesarski šport se bliža novemu škandalu, v katerem igra osrednjo vlogo Chris Froome. Najboljši kolesar zadnjega desetletja, štirikratni zmagovalec dirke po Franciji in prvi Britanec, ki je dosegel zmago na Vuelti, se je očitno ujel v dopinško past.

Angleška ekipa Sky je včeraj dopoldne razburkala javnost s sporočilom, da je bil Froome po 18. etapi dirke po Španiji pozitiven na salbutamol, njegove sledi so našli v obeh vzorcih A kot B. Salbutamol se uporablja za lajšanje simptomov astme in drugih bolezni dihal, sam po sebi pa ni na seznamu prepovedanih snovi Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Kolesar ima lahko v krvi do 1000 nanogramov salbutamola na mililiter, po neuradnih podatkih naj bi bile vrednosti v Froomovih vzorcih dvakrat višje.

»Že dolgo je znano, da imam težave z astmo, zato natančno vem, kakšna so pravila igre. Težave z astmo so se med Vuelto povečevale, zato sem sledil navodilom zdravniške službe in povečal število vpihov z inhalatorjem, a sem kot vedno dosledno ostal znotraj dovoljenih meja. Svojo vodilno vlogo v športu jemljem zelo resno in UCI ima vso pravico, da prouči moje rezultate, sam pa jim bom pomagal z vsemi razpoložljivimi informacijami,« je javnost nagovoril Froome. Pravila pri uporabi salbutamola so povsem jasna, kolesar lahko zaužije največ 1600 mikrogramov v 24 urah in še to le prek inhalatorja, vse druge oblike (tablete, kapsule, sirup) so prepovedane. Britanec je sicer celotno Vuelto oddirkal v rdeči majici vodilnega in bil vsak dan na dopinški kontroli, v vseh preostalih testih ni bilo posebnosti.

Salbutamol ni na seznamu prepovedanih snovi in zato Froome za zdaj še ni suspendiran, proti njemu poteka postopek zaradi »negativnih analitičnih izsledkov«, kot pravi uradna obrazložitev UCI. Ekipa Sky je za rezultate testa izvedela 20. septembra, na dan Froomove bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu v vožnji na čas, od takrat pa poteka postopek ugotavljanja krivde. »Na presnovo salbutamola vplivajo kompleksni medicinski in fiziološki procesi, zato bomo naredili vse, da se dokopljemo do dejstev in ugotovimo, kaj točno se je zgodilo 7. septembra. Prepričan sem, da je Chris sledil vsem predpisom, zato bomo z veseljem sodelovali v preiskavi in odgovarjali na vprašanja,« je dogodek komentiral vodja ekipe Sky David Brailsford.

V bran 32-letniku je stopil dr. Tom Bassindale, protidopinški strokovnjak z univerze v Sheffieldu: »Salbutamol ima podobne učinke kot kofein – srce vam bije hitreje in vas za kratek čas poživi, to je vse. Prepričan sem, da nekaj dodatnih vpihov z inhalatorjem v vzdržljivostnih športih nima nobenega vpliva na dosežke športnika, zato težko verjamem, da je Chris prekoračil dovoljen vnos. Najbolj verjetna razlaga je, da je bila koncentracija salbutamola v urinu večja, ker je bil Froome po 18 etapah dirke in dolgih urah na kolesu dehidriran in utrujen.« Odvetniki in zdravniki ekipe Sky že dva meseca sodelujejo s predstavniki UCI in pripravljajo preizkus, s katerim bo imel Froome priložnost dokazati, da je šlo le za splet zanj zelo nesrečnih naključij. Če bo UCI ugotovil, da je šlo za jasno kršitev pravil, bo Britanec ostal brez zmage na Vuelti in brona iz vožnje na čas v Bergnu, ob tem ga bržkone čaka še 12 mesecev dolga prepoved nastopanja. Pri Skyu so očitno prepričani, da do tega ne bo prišlo, saj je Froome napovedal lov na dvojček Giro – Tour v prihodnji sezoni, čeprav postopek še poteka. V minulem desetletju je nekaj podobnih primerov že bilo, zaradi salbutamola je Alessandro Petacchi (2007) prejel leto dni prepovedi nastopanja, istega leta pa je Leonardo Piepoli uspešno dokazal svoj prav in se izognil prepovedi, tako da morebitna zelena luč za Frooma ne bi bila presedan.

Sky se je ravno otresel očitkov posebne komisije britanskega parlamenta in britanske protidopinške agencije zaradi afere okrog Bradleyja Wigginsa, ki se je končala brez kazni, a z veliko črno piko za ekipo iz Manchestra. Le dober mesec dni pozneje je senca padla na še drugo veliko ime ekipe in zdi se, da se načelo ničelne tolerance do dopinga sesuva kot hišica iz kart.