Utrujeni Polanc glavno slovensko orožje za zeleno

Novomeška Adria stavi na veterana, Rog in slovenska reprezentanca odhajata po izkušnje. Jana Polanca zdeluje utrujenost.

Objavljeno
14. junij 2017 00.25
Gašper Katrašnik (Adria Mobil) je zmagovalec sklepne kolesarske dirke na slovenskih tleh, 16. velike nagrade Avtomojster. Podsmreka pri Ljubljani, Slovenija 23.oktobra 2016. [Katrašnik Gašper,kolesarstvo,kolesarji,šport]
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ljubljana – Dirka po Sloveniji je pred vrati, vročica med kolesarskimi navdušenci pa narašča. Vrhunec kolesarske sezone na slovenskih tleh je letos privabil zavidljivo mednarodno konkurenco in nekaj velikih svetovnih zvezdnikov, v njihovi senci pa slovenski klubi ne najdejo poti iz krize.

Pester nabor svetovnih zvezdnikov, ki te dni prihajajo v Ljubljano, zgovorno priča o tem, kako pomembne so televizijske kamere za razvoj dirke in za kolesarstvo nasploh. Letošnja dirka bo po zaslugi prenosa na Eurosportu prelomna, boje na slovenskih cestah bodo spremljali v več kot 70 državah. O favoritih iz tujine bomo več zapisali v jutrišnji izdaji Dela, tokrat so v ospredju domači aduti.

Novomeška Adria Mobil je že nekaj let vlečni konj slovenskega kolesarstva, letos na dirko pošiljajo mešanico mladosti in izkušenj. V Novem mestu je pred sezono prišlo do menjave generacij, vodji ekipe pa sta še vedno Jure Golčer in Radoslav Rogina. Športni direktor ekipe Boštjan Mervar z letošnjimi dosežki ni zadovoljen, saj ekipa še vedno lovi prvo zmago.

»Na dirko gremo z mešanimi občutki, po slabem začetku bomo na naši največji dirki reševali sezono. Cilj je deseterica v skupnem seštevku,« se Mervar zaveda, da na vrh letos (najbrž) ne morejo. Jure Golčer je imel v zadnjih tednih težave z očesom in je izpustil precej treningov, tudi ekipne višinske priprave v Planici. V UKC Maribor so mu v zadnjem hipu prižgali zeleno luč za nastop na slovenski pentlji, bolje kaže Radoslavu Rogini. Po napovedih ekipe »Rado« prihaja v pravo formo in prav z njim želijo poseči visoko. Veliko v Novem mestu pričakujejo tudi od ciljnih šprintov. »Dušan Rajović je na dirki po Hrvaški pokazal, da je lahko zraven najboljših, Katrašnik pa je trenutno v zelo dobri formi. Z nekaj sreče lahko prideta tudi do stopničk,« še pravi Mervar.

Breme pričakovanj slovenske javnosti nosi Jan Polanc, ki je z vrhunskim Girom dvignil apetite. Po petkovem naslovu državnega prvaka v kronometru se je zdelo, da je junak Etne zadržal dobro pripravljenost, a so v zadnjih dneh napori Gira in kopica obveznosti prišli za njim. »Jana zdeluje utrujenost, najbolj potrebuje dva dni miru in počitka, potem bomo videli, kako bo šlo na dirki. Preizkusili smo vzpone kraljevske etape, ki so mu sicer všeč, a se trenutno ne počuti najbolje,« umirja pričakovanja Janov oče in trener Marko Polanc, ki bo imel na dirki po Sloveniji dvojno vlogo. Bdel bo tudi nad mlado zasedbo ljubljanskega Roga. »Z mlado ekipo gremo na dirko predvsem po izkušnje. V prvih dveh etapah bomo poizkušali biti agresivni in ujeti kakšen pobeg, v šprintih bomo stavili na Žigo Jermana in Tilna Finkšta. Tadej Pogačar je naš kolesar za kraljevsko etapo, a je v zadnjem obdobju izpustil nekaj dirk zaradi mature, zato ni optimalno pripravljen. Zadovoljen bi bil, če se bo uvrstil okrog 20. mesta,« o možnostih svojih varovancev pravi Polanc, ki bo zaradi bolezni Mateja Merčuna lahko računal le na sedem kolesarjev.

V dresu slovenske reprezentance bodo pod vodstvom Matjaža Zevnika nastopali mladi kolesarji iz kranjskega in solkanskega kluba. Avstrijski Amplatz na dirko prihaja z razpoloženima Rokom Korošcem in Matejem Mugerlijem, ne gre pozabiti niti na trojico Pibernik - Per - Novak v dresu Bahraina. Glavno slovensko orožje v lovu na etapno zmago pa bo bržkone Luka Mezgec, ki si je z odličnim delom na Giru prislužil proste roke na domači dirki, kamor po besedah športnega direktorja Matta Wilsona prihaja v zelo dobri formi. Nekaj orožij Slovenija vendarle ima v ognju, le tri domače ekipe na vrhuncu sezone pa pričajo o tem, da se na klubski ravni slovensko kolesarstvo še ni izvilo iz primeža krize.