Vse oči že zdaj uprte v Chrisa Frooma

Giro 2018: Britanec prihaja na 101. rožnato pentljo, ki naj bi se začela v Izraelu.

Objavljeno
30. november 2017 21.36
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Milano – V središču Lombardije so predstavili etape Gira 2018, največ pozornosti pa je požel Chris Froome, čeprav ga v Milanu sploh ni bilo. Direktor dirke Mauro Vegni je uresničil napovedi in pripravil traso, s katero je Frooma prepričal, da še on poizkusi z lovom na izmuzljivi dvojček Giro – Tour.

Italijanski mediji so že v tednih pred uradno predstavitvijo trase razkrili podrobnosti večine etap, v zraku pa je obviselo vprašanje, če bo prirediteljem uspel veliki met. Froome je prek video sporočila potrdil udeležbo in poskrbel za vznemirjenje tako med kandidati za vrh na Giru kot med tistimi, ki bodo prihodnje leto ciljali na francoski Tour. Froome je letos četrti zmagi na francoski pentlji dodal še prvo na Vuelti, za »hat-trick« mu manjka le še rožnata majica z dirke po Italiji in priložnost je bila prevelika, da bi se ji 32-letnik lahko uprl.

»Z ekipo smo pozorno preučili vse možnosti in se odločili, da poizkusimo z lovom na zgodovinski dvojček Giro – Tour v istem letu. Veseli me, da bo prihodnje leto pred Tourom dodaten teden počitka, zato sem prepričan, da lahko tako v Italiji kot v Franciji ciljam na sam vrh,« je sporočil Froome.

Prireditelji se že spopadajo s plazom kritik zaradi prvih treh etap dirke, ki bodo naslednje leto v Izraelu. Po eni strani na RCS Sport, ki organizira Giro, letijo očitki o kršenju človekovih pravic v Izraelu, po drugi strani pa so zaradi negotovih varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu skeptične tudi ekipe. Mauro Vegni se je s kritikami pripravljen spopasti, saj so Izraelci za organizacijo začetka rožnate pentlje plačali kar 10 milijonov evrov, poleg tega ima že pripravljen rezervni načrt, po katerem bi bil štart v italijanski Apuliji. V Jeruzalemu bo najprej na sporedu 9,4 km dolg posamični kronometer in Froome bo imel že prvi dan možnost, da se zavihti v vodstvo. Po dveh šprinterskih etapah bo karavana zapustila Izrael in v prvem dnevu premora odpotovala na Sicilijo. Spet bo na vrsti vzpon na Etno, kjer je letos Jan Polanc navdušil z izjemno etapno zmago, a tokrat kolesarje čaka vzpon po doslej še nepoznani južni strani ognjenika.

Konec prvega tedna in cel drugi teden bo posejan z razgibanimi etapami in kratkimi, a strmimi gorskimi cilji, prave visokogorske preizkušnje bodo na vrsti šele v zadnjih sedmih etapah. Najtežja bo 19. etapa z makadamskim vzponom na Colle delle Finestre, ki bo z 2178 metri tudi Cima Coppi (najvišja točka dirke) in strmim zaključnim vzponom na Jafferau. V zadnjem tednu kolesarje čaka še 34 kilometrov dolg ravninski kronometer, ki bo močno orožje Frooma v boju za rožnato majico.

»Letos je bila trasa Gira zelo zanimiva, tudi predstavljena trasa za prihodnje leto mi je všeč, saj je spet na sporedu veliko kilometrov v vožnji na čas. Že na začetku bo dobra priložnost za rožnato majico, a ne smemo pozabiti niti na etape v gorah, sploh na Zoncolan. Dirka mi je zelo všeč, a v tem trenutku še ne vem, če bom drugo leto tudi na štartu, saj moramo z ekipo najprej temeljito preučiti traso,« je bil v napovedih previden letošnji zmagovalec Tom Dumoulin. Nizozemski mediji že poročajo, da naj bi se »Tornado Tom« nagibal k Touru, kjer bo imel ob utrujenem Froomu veliko več možnosti za končno zmago. Podobno razmišlja tudi Vincenzo Nibali, ki bo načrte razkril po prvem ekipnem pripravljalnem kampu na Hvaru v decembru, Fabio Aru pa je potrdil, da bo zagotovo na štartu.

Parada šampionov se bo končala pred rimskim Kolosejem, pred tem pa karavano čaka 44 km vožnje na čas, osem gorskih etap s ciljem na vrhu vzpona in peščica priložnosti za šprinterje v skupno 2546 kilometrih dirke.