Brez Parkerja, a ne brez velikih ambicij

Francoski kapetan Boris Diaw želi kolajno tudi na svojem osmem košarkarskem evropskem prvenstvu. 

Objavljeno
14. avgust 2017 19.38
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Dosežki zadnjih dneh ne dopuščajo dvoma: francoska reprezentanca je najbolj vroča med vsemi tekmeci slovenskih košarkarjev v uvodnem delu letošnjega evropskega prvenstva. Toda v Helsinki bo pripotovala z močno spremenjeno zasedbo, za katero niti sami ne vedo, česa je sposobna. Njen kapetan Boris Diaw vendarle ostaja zvest svoji optimistični drži.

»Sleherno prvenstvo pričakujem z enako miselnostjo, vedno poskušam zmagati. Zato moj cilj ne more biti drugačen kot vsa prejšnja leta. Osvojiti želim kolajno,« pravi 35-letni Diaw, ki je debitiral na EP 2003 in od tedaj ni izpustil niti enega velikega tekmovanja. Leta 2006 je nasledil Antoina Rigaudeauja v vlogi kapetana reprezentance, s katero je osvojil štiri kolajne na celinskih prvenstvih (zlato 2013, srebro 2011 ter bron 2005 in 2015) in tretje mesto na mundialu 2014.

Odkar se je pred 14 leti preselil iz vrst Pau-Ortheza v ligo NBA, mu niso tuji niti uspehi v elitni ameriški ligi. Leta 2006 je dobil priznanje za košarkarja, ki je prikazal največji napredek, pred tremi leti pa je v dresu San Antonia proslavil šampionski naslov. V minuli sezoni je igral za Utah, pri katerem deluje slovenski selektor Igor Kokoškov, in 13. julija izvedel, da v klubu ne računajo več nanj. Toda za razliko od številnih brezposelnih igralcev ni niti pomislil, da bi zavrnil vabilo za igranje na EP. Kot pravi, ga še vedno peče razočaranje z lanskih OI, na katerih je Francija premagala Srbijo in tesno izgubila z ZDA (97:100), a v četrtfinalu doživela polom proti Španiji (67:92).

Odšli stari borci, prišli novi

»Na olimpijskih igrah nismo igrali na želeni ravni, po vrnitvi smo bili žalostni, ker je za naš rod splavala po vodi želja, da bi osvojili prvo olimpijsko odličje. Izgubili smo obrambno identiteto in nasploh pri soigralcih nisem čutil naboja kot prej, zato smo potrebovali svežo kri. Na žalost letos ne bo z nami moj donedavni klubski soigralec, center Rudy Gobert, saj je bil naše defenzivno orožje. Pozdravljam pa odločitev, da nas bo še naprej vodil Vincent Collet, ki je selektor od leta 2009. Odlično pozna košarkarje in naš kolektivni potencial,« meni kapetan s polnim imenom Boris Babacar Diaw-Riffiod.

Rio de Janeiro je bil res prelomnica za njegovo četo. Slovo so naznanili Diawov prijatelj Tony Parker, s katerim sta osvojila zlato že na mladinskem EP 2000 v Zadru, Florent Pietrus in Mickael Gelabale. Gobert in Nicolas Batum pa sta sporočila, da si bosta vzela prosto poletje. Od olimpijskega moštva so ostali le kapetan, zvezdnik CSKA Nando de Colo, Joffrey Lauvergne (San Antonio), Thomas Heurtel (Barcelona), Antoine Diot (Valencia) in Kim Tillie (Olympiakos). Vendar nadomestne sile niso od muh. V reprezentanco sta se vrnila branilec Evan Fournier (Orlando) in center Kevin Seraphin, ki je po sedmih sezonah v ligi NBA okrepil Barcelono, Collet pa resneje računa tudi na dirigenta Lea Westermanna (CSKA) in krilo Yakubo Ouattaraja (Brooklyn). Nedavni poškodbi Timotheja Luwawuja (Philadelphia) in Fabiena Causeurja (Real) zato nista bili usodni.

O Sloveniji sliši veliko lepega

»Vztrajali bomo na podobni poti kot v zadnjem poldrugem desetletju. Letos bomo imeli manj veteranov, a nam ne bo primanjkovalo izkušenih mož. De Colo je z nami že desetletje in bo prevzel še bolj dominantno vlogo kot doslej. Poskrbeti moramo, da bodo novinci in povratniki postali del celote, da bi lahko ostali del evropske elite. Pri tem mislim predvsem na Fournierja in Seraphina, ki bosta morala stopiti v ospredje. Nadarjenih fantov imamo dovolj, ne primanjkuje pa nam niti želje,« razmišlja Diaw pred svojim osmim evropskim prvenstvom.

Francosko reprezentanco so v zadnjih letih zaznamovale velike bitke s Španijo. V četrtfinalu SP 2014 v Madridu so bili uspešnejši Les Bleus s 65:52, Španci so se jim oddolžili v polfinalu zadnjega EP v Lillu z 80:75 po podaljšku in na OI. Letos se velesili ne moreta srečati pred četrtfinalom, do tedaj pa bosta morali prestati marsikatero zahtevno preizkušnjo. »Španci so naš trn v peti, ne moremo se jim ogniti. Enkrat zmagamo mi, drugič oni, naše tekme pa so vedno spektakli. Pred tem so bili naši najtrši tekmeci Grki, v zadnjih letih pa smo dobili nove 'prijatelje'. Zaradi zamenjave rodov in odpovedi nekaterih asov se je spremenilo razmerje moči. Potem ko smo v zadnjih letih prevladovali Španci, mi, Srbi in Litovci, zdaj vrh postaja vse širši. Hrvaška je denimo prijetno presenetila na OI, o Sloveniji slišim veliko lepega ...« pravi nesporni vodja francoske reprezentance.

Da ima prav, priča poraz v torkovi pripravljalni tekmi s Hrvaško (87:92), po katerem je prišlo prebujenje. Litva je padla z 98:77, prva strelca Francozov pa sta bila De Colo in Fournier s po 17 točkami. »V takšni podobi ju bomo potrebovali na EP, saj nas čaka težko delo že v Helsinkih. Dandanes skoraj ni več izbrane vrste brez košarkarjev iz lige NBA. Selitve najboljših Evropejcev v ZDA so osiromašile klube, reprezentance pa imajo lahko od njih koristi. Seveda, če košarkarji ohranijo popkovino s svojo domovino. To bo še posebej pomembno v naslednjih letih, saj evropska prvenstva ne bodo več odločala o uvrstitvi na SP in OI. Pomembna bo morala postati že vsaka tekma v kvalifikacijah za velika tekmovanja,« je prepričan Boris Diaw.