Predlani je bil najboljši, letos je najbogatejši in skoraj najstarejši

Pau Gasol želi po podpisu nove pogodbe s San Antoniom prinesti Španiji četrto zlato kolajno na EP v osmih letih.

Objavljeno
27. julij 2017 23.41
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Pri 37 letih Pau Gasol razumljivo ni več na vrhuncu moči, toda ko je potrdil, da bo igral na letošnjem EP, je španska reprezentanca prevzela vlogo favorita na stavnicah. Najboljši košarkar eurobasketa 2009 in 2015 bo s soigralci poskusil osvojiti četrto zlato kolajno v osmih letih (le leta 2013 so bili bronasti) in vnovič dal vse od sebe, čeprav bo krepko najbogatejši in tretji najstarejši med vsemi nastopajočimi.

Po starosti ga bosta prekašala Čeh Jiri Welsch (za pet mesecev) in Juan Carlos Navarro (za tri tedne), po zaslužku pa mu niti eden od udeležencev EP ni prišel niti blizu. Katalonec ni bil siromak že, ko se je pri 21 letih podal iz Barcelone v ligo NBA, pod ameriškimi obroči pa je s klubskimi plačami zaslužil 187.449.761 dolarjev v 16 sezonah pri Memphisu, LA Lakers, Chicagu in San Antoniu. V ponedeljek je z Ostrogami sklenil novo triletno pogodbo, in čeprav se je odpovedal 16,2 milijona $, da bi lahko delodajalci sestavili čim boljše moštvo, bo premožnejši za dodatnih 48 milijonov $ ali za 16 milijonov na leto. Ni slabo za košarkarja, ki je na lestvici največjih zaslužkarjev lige NBA že doslej zasedal 6. mesto med dejavnimi igralci in 14. v zgodovini.

Nova kolektivna pogodba v elitni ameriški ligi bo resda marsikaj postavila na glavo. Letošnje poletje sta zaznamovala Stephen Curry, ki bo z novo pogodbo z Golden Statom zaslužil 201 milijon dolarjev v petih sezonah, in James Harden, saj bo po podaljšanju sodelovanja s Houstonom za dodatna štiri leta prejel 228 milijonov v šestih sezonah, a tudi precej slabši košarkarji bodo prišli do vrtoglavih zneskov, o katerih so lahko nekdanji asi le sanjali. Celo veliki Michael Jordan je med svojo celotno nepozabno ero pospravil v žep s plačami pri Chicagu in Washingtonu »le« 93,3 milijona $. Takratna pravila pač niso dopuščala več, čeprav so mnogi menili, da bi zaradi svojega tržnega vpliva na razvoj lige NBA upravičil tudi stomilijonsko letno plačo. Daleč največ je iztržil v dveh sezonah 1996-98, 63,3 milijona, v preostalih 13 sezonah 30 milijonov.

Na večni lestvici košarkarskih »magnatov« je pred letošnjo eksplozijo cen prvi Kevin Garnett, ki je v 21 sezonah zaslužil 343,8 milijona dolarjev z mezdami pri Minnesoti, Bostonu in Brooklynu. Drugi je Kobe Bryant (328,2 milijona v 20 letih pri LA Lakers), tretji Shaquille O'Neal (292,2 v 19 letih), četrti pa vodilni med še vedno aktivnimi – Dirk Nowitzki (245,4 v 19 letih pri Dallasu), ki je za Nemčijo zadnjič igral na EP 2015, januarja lani pa napovedal reprezentančno upokojitev. Vse bližje slovesu je tudi Gasol, ki je tako kot Navarro prvič nastopil na velikem članskem tekmovanju v španskem dresu na eurobasketu 2001 ob zmagi nad Slovenijo s 85:61 in dosegel 12 točk. Začetnih -24 v Ankari je še vedno najvišji poraz naših košarkarjev na evropskih prvenstvih, pod »rekord« pa je podpisana po imenih zelo močna zasedba z Rašem Nesterovićem, Matjažem Smodišem, Markom Miličem, Sanijem Bečirovičem, Arrielom McDonaldom, Borisom Gorencem, Markom Tuškom ter takratnima debitantoma na velikih tekmovanjih Jako Lakovičem in Benom Udrihom.

»Letošnje EP bo pomembna prelomnica za naše moštvo in lepo število starejših košarkarjev, ki že nekaj časa razmišljajo o reprezentančnem slovesu in se želijo umakniti s scene na ravni dosedanjih dosežkov. Prav najstarejši so vredni suhega zlata, ne le Pau Gasol, ki je nosil moštvo pred dvema letoma, ampak tudi reprezentančni povratnik Navarro. Takšnega vodje še nisem videl,« pravi španski selektor Sergio Scariolo, ki letos ne bo mogel računati na prav tako 37-letnega Felipeja Reyesa, Rudyja Fernandeza in Sergea Ibako, pod vprašajem pa je tudi Nikola Mirotić zaradi pomislekov klubskih šefov Chicaga. Toda na voljo so še Marc Gasol, Ricky Rubio, Alex Abrines, Juan in Guillermo Hernangomez, ki vsi igrajo v ligi NBA, Sergio Rodriguez, Sergio Llull, Fernando San Emeterio ... Zanimiv pa je podatek, da bo Real letos imel le enega španskega reprezentanta (Llulla) in dva slovenska – Luko Dončića in Anthonyja Randolpha.