Premehka Olimpija nedorasla Krki

Prva tekma nove sezone državnega prvenstva je bila odločena že v prvem polčasu.

Objavljeno
04. oktober 2016 02.03
Olimpija-Krka Ljubljana 3.10.2016 [košarka]
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Brez vseh težav je Krka osvojila Stožice in Olimpiji prizadejala prvi poraz v novi sezoni slovenskega prvenstva. Pri Krki je blestel srbski košarkar Marko Luković.

Še preden so pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) sploh imeli uradno tiskovno konferenco in predstavitev nove sezone državnega prvenstva, sta se v prvem kolu pomerili Olimpija in Krka. Razlog je preprost. Kluba sta se dogovorila za zgodnejši termin, ki bi štel tudi za drugo kolo lige ABA, kar bi malce olajšalo jesenski ritem za oba največja slovenska kluba. Toda takšen dogovor, ki je v preteklih letih ustrezal vsem, tokrat ni prišel v poštev zaradi spora med KZS in ABA.

Pri KZS so slovenski obračun tako zadržali samo zase in mu nadeli oznako »derbi«, čeprav sta Olimpija in Krka le polfinalista preteklega državnega prvenstva. Daleč od derbija je bil tudi prvi polčas. Novomeščani so takoj prevzeli pobudo in višali prednost, pa četudi je trener Dejan Mihevc v začetno postava uvrstila mladega 17-letnega Miho Škedlja. Krkina igra je bila bolj raznovrstna, pa tudi bolj prilagodljiva glede na Olimpijino obrambo. Primer – Ljubljančani so tesno pokrivali ostrostrelca Sandija Čebularja, a zato je ta izkoristil žoge iz drugega napada ali vtekanja za hrbet. Kako velika je bila kakovostna razlika, dovolj zgovorno pove izid prvega polčasa – 29:51.

Toda med premorom se je v Olimpijinem moštvu nekaj spremenilo. Ljubljančani so postali agresivnejši, zato so hitro znižali Krkino prednost, vendar Olimpijin zanos ni vzdržal dolgo. Novomeščani so s pametno igro in mirnimi napadi pospravili v koš dovolj žog, da njihova prednost ni preveč skopnela. Ko so se domačini dokončno sprijaznili s porazom, je imela Krka odprto pot do zmage. Najbolj je izstopal Marko Luković, poletna Krkina okrepitev. Srbski košarkar v višino meri 206 centimetrov, a kljub temu igra na zunanjih položajih. Brez težav prenese žogo, zaradi svojih dolgih rok in višine pa ga je težko zaustaviti, ko se dvigne v skok in vrže na koš. Znova je dodano vrednost ustvarjal tudi reprezentant Matic Rebec, toliko razpoloženih igralcev pa Ljubljančani nikakor niso znali zaustaviti.

Olimpija je bila ves čas daleč od uspeha, zato se ji lahko še toliko bolj kolca po nesrečno izgubljeni tekmi v prvem kolu v gosteh pri Mega Leksu. Več kot očitno je imela Olimpija težave tudi zaradi nizke uspešnosti pri metih iz igre. Še najboljši je bil Blaž Mesiček, najobetavnejši mladenič v ljubljanski zasedbi.

»Krka je igrala povsem normalno in samo vzela tisto, kar smo ji ponudili. Igrali smo premehko, saj smo se podelali v hlače. Prvič sem videl mojo ekipo v takšnem stanju. To je bilo pod vsako kritiko,« je umirjeno začel razlagati Olimpijin trener Gašper Okorn, toda nato se je razburil ob vprašanju, ali je na slabo predstavo vplival poraz proti Mega Leksu. »Ne sprejmem tega. Lepo vas prosim … Ne dovolim, da moji igralci tako razmišljajo. Meni gredo takšna filozofiranja na živce. Igralci imajo na voljo vse podatke o tekmecu in igrišče, da se dokažejo, ne pa, da igrajo tako medlo,« je vrelo iz Okorna.

Bistveno mirnejši je bil Krkin trener Dejan Mihevc: »Čestitam mojim fantom za igro, predvsem v prvem polčasu. Olimpija nima slabe ekipe, zato je lep dosežek, da smo ji v prvem polčasu dopustili samo 29 točk. Z dobro obrambo smo lahko dosegli lahke koše.«

Liga Nova KBM, prvo kolo

Olimpija : Krka 80:91 (14:23, 29:51, 55:69)

Olimpija: Barbarič 5, Oliver 6, Bubnić 4 (2:2), Mulalič 3, Mesiček 13 (3:4), Pelko, Milošević 12 (6:6), Janković 8 (2:8), Jefferson 20 (9-10), Jurček, Hrovat 9 (3:3), Janežič.

Krka: Rebec 14, Curry 12 (4:5), Kastrati 8 (1:2), Rojc 6 (4:4), Škedelj, Dimec 11 (1:2), Čebular 13, Ritlop, Šiška, Polutak, Elliot 8, Luković 19 (2:4).

Prosti meti: Olimpija 25:33, Krka 12:17;

Met za tri: Olimpija 7:28, Krka 11:25;

Osebne napake: Olimpija 22, Krka 29.

--------------------------------------------------

Petek

Helios Suns : Tajfun (18.45)

Sobota

Zlatorog Laško : Portorož (19)

Šenčur Gorenjska gradbena družba : Hopsi Polzela (19)

LTH Castings : Primorska (20)

Nedelja

Terme Olimia Podčetrtek : Rogaška (17)