Šenčur do zadnjega grozil Krki

Ob začetku končnice košarkarskega državnega prvenstva težki zmagi gostiteljev.

Objavljeno
12. maj 2016 02.14
Košarka Helios Domžale - Rogaška Slatina 16.aprila 2016 [šport,košarka,Helios,Domžale,Rogaška Slatina]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Domžale – Prvi četrtfinalni tekmi lige Nova KBM sta pripadli domačima moštvoma, vendar sta zmagali veliko težje, kot sta si obetali. Prva nosilka končnice Krka je zaostajala za Šenčurjem GGD do 37. minute, Helios Suns pa je imel pred zadnjimi štirimi minutami dvoboja z Rogaško enajst točk primanjkljaja, a je po silovitem presingu tekmo končal z nizom 18:2.

Ko so Slatinčani pred štirimi tedni obiskali Domžale, so doživeli gladek poraz z 32 točkami razlike, saj so izgubili drugi polčas s 27:59, zadnjo četrtino celo s 6:30. Včeraj so bili precej bližje uspehu, toda ob končnem rezultatu so bili precej bolj nezadovoljni. Ne le zaradi pomena sleherne tekme končnice, ampak zaradi novega nerazumljivega padca v odločilnih trenutkih. Z njim so pokvarili dober vtis iz prvega polčasa, v katerem so povsem prevladovali na parketu.

Helios je že v uvodni četrtini zapravil devet žog in prvič zadel za tri točke v 15. minuti, ko je zaostajal s 16:28. V nadaljevanju so bili Domžalčani, ki so igrali domala le s sedmimi možmi, precej bolj natančni, predvsem Marjan Čakarun (za dve 8:14 in 13 skokov) in Luka Vončina (za tri 3:5), vendar je imela tudi Rogaška svoji orožji v Tadeju Fermetu (za tri 5:9) in Darwinu Davisu (za dve 4:7, za tri 3:5) ter se po zasuku gostiteljev v tretji četrtini odlepila na 61:50 v 36. minuti. Ko bi morala rutinirano pripeljati stvari do konca, pa je njene košarkarje zagrabila panika ob Heliosovi agresivni obrambi, kar je temeljito izkoristil Jan Močnik. Z enajstimi točkami v zadnjih treh minutah in pol je poskrbel, da se bo njegovemu moštvu v soboto ponudila priložnost za uvrstitev v polfinale.

Trener Heliosa Jakša Vulić je bil kajpada zadovoljen z razpletom: »Tekma je bila polna preobratov. Ključno je bilo, da smo tudi pri visokem zaostanku verjeli v zmago. V finišu smo v igro vložili veliko truda in energije ter na koncu dobili nagrado. Četrtfinalni niz pa še zdaleč ni odločen, v soboto nas v Rogaški Slatini čaka nova težka naloga.« Njegov poraženi kolega Damjan Novaković je potožil: »Izgubili smo praktično dobljeno tekmo v slogu pionirske ekipe, saj nismo znali prebiti agresivne obrambe po celotnem igrišču. Zdaj poti nazaj ni. Današnje dogajanje moramo pozabiti in zmagati v soboto.«

Gledalci v dvorani Leona Štuklja niso mogli verjeti svojim očem, ko se je Šenčur GGD, ki se je v končnico uvrstil kot drugi v ligi za obstanek, neustrašno lotil Krke in vodil kar s 16:2. Pod taktirko nekdanjega centra novomeškega moštva Smiljana Paviča, branilca Jana Špana in krilnega centra Jureta Eržena, ki bo julija dopolnil že 41 let, je uspešno prestal tudi krizo v drugi četrtini, ob kateri je domače moštvo prišlo do prednosti 38:34, in se znašel na pragu senzacije. V 27. minuti so namreč Gorenjci imeli že 12 točk naskoka (50:62). Toda sčasoma so jih začele pestiti vse večje težave, tako zaradi osebnih napak ključnih košarkarjev kot zaradi utrujenosti ob Krkinem stopnjevanju pritiska. Luka Lapornik (za tri 4:6), Ive Ivanov in Boban Tomić so poželi sadove vztrajnosti po zadnjem vodstvu Šenčurja GGD s 70:68, toda na koncu so imeli Novomeščani slabši izkoristek metov iz igre (48:52 %) in izgubili skok z 28:30. Rešilo jih je izdatnejše in boljše izvajanje prostih metov.