Giro prvi cilj za državno prvakinjo

Polona Batagelj: prva slovenska kolesarka je pomemben del ženske ekipe BTC City Ljubljana.

Objavljeno
09. junij 2014 23.13
Vožnja na čas. Na sliki Batagelj Polona . Ljubljana, 06.06.2014
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Maraton, ki je dobil ime po neustrašni heroini svojega časa, partizanski bolničarki Franji, se danes ponaša z idealno zapuščino nepopustljivih in garaških deklet – članic prve profesionalne ženske ekipe pri nas. Del nje je zadnji dve sezoni tudi Polona Batagelj, prva slovenska olimpijka in državna prvakinja v cestnem kolesarstvu kot tudi v kronometru.

Čeprav je pred dnevi praznovala šele 25. rojstni dan, že kar nekaj let orje ledino slovenskega ženskega kolesarstva. Ajdovka je po začetkih v gorskem kolesarstvu pri 19 letih že presedlala na cestno kolo in se med mlajšimi članicami kalila v klubih v Italiji in Španiji. V tem času je kot edina slovenska kolesarka nastopala na profesionalnih dirkah in se med drugim predstavila tudi na cestni dirki na OI v Londonu (22. mesto) in tudi na ženskem Giru, najpomembnejši etapni dirki za dekleta. V tem času se je, tudi s pomočjo MF, v Sloveniji vendarle razcvetelo tudi žensko kolesarstvo, del prve profesionalne ekipe pa je tako enostavno »morala« postati tudi Batageljeva.

»Vesela sem, da je zaživela ta ekipa, vidi se, da se žensko kolesarstvo v Sloveniji razvija, in to zelo hitro. Glede na to, da profesionalna ekipa obstaja prvo leto, smo dekleta dosegala kar dobre rezultate, vzdušje v ekipi je dobro, iz tekme v tekmo se bolj poznamo in se razvijamo,« je povedala slovenska državna prvakinja, ki je z delom v klubu zelo zadovoljna. »Priznam, da sem bila ob prihodu pozitivno presenečena, v uveljavljenih italijanskih klubih je doslej vedno kaj manjkalo. Tukaj pa vse 'štima', koledar je bil za zdaj zelo dobro zastavljen, tudi organizacija in oprema sta odlični,« je povedala Batageljeva, ki se v klubu vidi tudi na dolgi rok.

Seveda ob tem upa, da se bo vse razvijalo v pravo smer. Za zdaj kaže odlično: dekleta so si z dobrimi nastopi že prislužila vabilo na ženski Giro, ki bo za specialistko za večetapne dirke z zahtevnejšimi vzponi glavni izziv v sezoni. »To je za ženske najpomembnejša etapna dirka, je kot moški Tour. To je najtežja preizkušnja, deset etap, nobena druga dirka ni tako dolga. Je posebna izkušnja,« je povedala o preizkušnji Giro Rosa, ki bo letos med 4. in 13. julijem.

Ob ženski dirki po Italiji bo sicer za ekipo glavni cilj tudi, da nabere dovolj točk UCI v ekipnem kronometru za nastop na SP. Štel je tudi letošnji kronometer za DP, ki je bil letos tudi premierna ženska profesionalna dirka za VN Ljubljane. Batageljeva jo je končala na 14. mestu, a še vedno najboljša med slovenskimi kolesarkami. Z državnim naslovom v žepu je nadvse zadovoljna končala tudi letošnji MF.

V kolesarstvo je bila že od nekdaj vpeta profesionalno, v času MF pa ponavadi na dirkah v tujini, zato je šele lani prvič okusila čar največje slovenske kolesarske prireditve. Tudi letos so se dekleta rekreativno podala na nedeljsko preizkušnjo, nad katero je bila že lani navdušena. »Bila sem presenečena, kako je vse dobro organizirano, praktično brez prometa, kar verjamem, da je zelo težko izvedljivo. Vse je zelo lepo označeno, tako dobre organizacije ni niti na kakšni drugi profesionalni dirki. Tudi trasa je zelo lepa,« je prireditelje, na čelu katere je tudi njen »šef« Gorazd Penko, pohvalila Batageljeva. Pa ni bil maraton preveč rekreativen zanjo? »Sploh ne, hitrost je bila precej visoka, rekreativni kolesarji pri nas so zelo resni, že kar napol profesionalci, zato je bil ritem kar hud,« je priznala in še pristavila, da sta nanjo največji vtis naredila vzpon na Kladje in tudi spust v Poljansko dolino.

Četudi ni bila del razvoja MF, se dobro zaveda, da je Franja kar nekakšna »botra« njene ekipe, ki je najbrž brez maratona ne bi bilo. »Zato skušamo tudi dekleta pomagati kolikor lahko. Osebno pa me najbolj veseli, da maraton opogumlja toliko deklet, da se odločijo za kolesarstvo.«