Handanović in Kurtić za Evropo

Tuje lige: Matjaž Kek se na Poljudu otepa vloge favorita.

Objavljeno
10. marec 2017 21.33
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Split – Uvod v nogometni konec tedna je bil pester s sinočnjim italijanskim derbijem v Torinu med Juventusom in Milanom, eden od vrhuncev pa bo znameniti, a vendarle že malce pozabljeni mestni derbi v Glasgowu med Celticom in Rangers.

V nasprotju z Juventusom in Bayerjem, ki sta svoj ligaški obračun za ta teden že odkljukala v želji, da bosta imela čim več moči za povratni tekmi osmine finala lige prvakov, bodo pri Atleticu dejavni šele danes zvečer. Španski klubi so očitno tako prepričani v svojo moč, da ne iščejo dodatnega dneva za počitek in pripravo na evropske tekmece. Za povrh se Madridčani odpravljalo na gostovanje v Andaluzijo k Granadi in bodo o Bayerju razmišljali šele od jutri naprej.

Težko je pričakovati, da bo trener Diego Simeone preračunljivo pustil na klopi svoje najmočnejše adute, da ne bi potrošili preveč energije. Atletico v državnem prvenstvu ne blesti, zato je zanj v borbi za prva štiri mesta, ki vodijo v ligo prvakov, pomembna vsaka točka. Prav zato bo verjetno danes branil tudi slovenski reprezentant Jan Oblak.

Ker se Granada bori za golo preživetje, bo še toliko nevarnejša, njen trener Lucas Alcaraz pa lovi poseben »hattrick« – potem ko je z Granado v preteklosti ugnal Real Madrid in Barcelono, bi rad na svoj seznam dodal še Atletico. Med zdravimi igralci Granade naj bi bil spet slovenski vezist Rene Krhin, toda njegov nastop je malo verjeten. Nazadnje je igral 21. januarja proti Espanyolu.

Le kakšna poškodba na ogrevanju pa lahko prepreči jutrišnji slovenski dvoboj na štadionu San Siro v Milanu. V zelo pomembni tekmi za preboj v evropska tekmovanja bo Inter z vratarjem Samirjem Handanovićem pričakal Atalanto z Jasminom Kurtićem. Za ene in druge bi morebitna zmaga celo ohranila upanje za uvrstitev v ligo prvakov.

Vsak nov teden je bolj vroče na Hrvaškem. Očitno je, da ima Dinamo močno podporo v zakulisju, toda Rijeka trdno drži svojih šest točk prednosti. Nov zrelostni izpit za moštvo Matjaža Keka bo današnje gostovanje na Poljudu pri Hajduku. »Gostovanje pri Hajduku je vedno posebno in težko, ne glede katero mesto zaseda splitski klub,« je opozoril Kek. »Vsi trdijo, da smo favoriti, toda redki klubi so favoriti na Poljudu. Mi o tem sploh ne razmišljamo, ampak imamo v mislih samo našo dobro igro,« je pristavil slovenski trener. Posebej se je zahvalil svojim navijačem, ki naj bi pripotovali v Split v velikem številu.

Še četrtič v tej sezoni se bosta na znamenitem Old Firmu v Glasgowu pomerila Celtic in Rangers. Navijače poleg klubskih barv loči tudi vera (Celtic je katoliški klub, Rangers pa protestantski), zato je pestro ne glede na stanje na lestvici. V zadnjih letih je v občutni premoči Celtic, toda Rangers se po vseh finančnih težavah in tavanju po nižjih ligah počasi pobira. Kmalu bodo modri dobili novega trenerja, saj k Rangers prihaja Portugalec Pedro Caixinha.