Jan Oblak boljše volje kot njegov prijatelj Kevin Kampl

Slovenske napadalci niso uglasili strelskih naprav. Moštvo Matjaža Keka plačalo davek na zmago z Lokomotivo.

Objavljeno
05. marec 2017 23.39
brez naslova
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Slovenski legionarji v Evropi in ZDA konec tedna niso bili razigrani. Najboljši vtis je pustila četverica vratarjev v Italiji, Španiji in na Cipru, statistika napadalcev je ostala prazna. Najodmevnejšo tekmo je igral Kevin Kampl, ki se je končala slabo za Bayer in njegovega trenerja Rogerja Schmidta.

Leverkusen je po 11. ligaškem porazu v sezoni zavit v črnino; četudi med nekaterimi ne velja za »top klub«, že dolgo ni kotiral tako nizko. Ne nazadnje je v tem stoletju med najboljšimi nemškimi klubi, igral je v finalu lige prvakov, ki ga je spektakularno odločil Zinedine Zidane, v zadnjih treh sezonah redno igra v ligi prvakov, kjer je teoretično v igri za letošnji finalni nastop v Cardiffu.

Prav Roger Schimdt sodi med najbolj zaslužne za stanovitno navzočnost Bayerja med elito; trener, ki sodi v strokovni krog Ralfa Rangnicka, je preporodil moštvo Leverkusna, številnim mladim nogometašem je razkril pot do poklicnega igranja nogometa, talentirane fante je vzgajal v profesionalce lahkotno, kot bi gojil šampinjone. Toda vsaka pot premore konec in tudi obdobje Schmidta na klopi Bayerja ni izjema. Trener, ki je opozoril nase v Salzburgu, je sedel na klopi Leverkusna 1046 dni.

»Žal mi je, da moram sporočiti takšno novico: v trenutnih okoliščinah je najbolje za klub, da sprejme bolečo, a neizogibno odločitev,« je sinoči sporočil Michael Schade, potem ko se je razšel s Schmidtom. Res »škoda«, bi bil lahko komentar Kevin Kampla, ki velja za najtesnejšega Schmidtovega aduta, nogometaša, ki je blestel ob Schmidtu že v Salzburgu, prav (zdaj že nekdanji) trener Schmidt pa ga je predlani pripeljal v Leverkusen iz Dortmunda, kjer se slovenski reprezentant ni uveljavil po svojih željah.

Nogomet bodo igrali naprej tudi brez Schmidta, ki je »top trener«, kot je zatrdil športni direktor kluba Rudi Völler, toda nogometaši po tovrstnih menjavah nikdar ne vedo, kakšen bo njihov status v moštvu po prihodu novega šefa stroke. Kampl naj bi bil vendarle na varnem, tudi ob visokem porazu v Dortmundu (2:6) je bil med najboljšimi na igrišču; to posebej velja po vstopu v igro Karima Bellarabija, ko se je s krila preselil v zvezno vrsto. Zanimivo: Bayer je igral v Dortmundu veliko bolje kot prejšnjič proti Mainzu (0:2) … »V Dortmundu smo res naredili korak v pravo smer,« je po šestih prejetih golih zatrdil tudi trener Schmidt.

Drugačne volje kot Kampl je končal teden eden njegovih najboljših prijateljev v reprezentanci Jan Oblak. Škofjeločan je ohranil nedotaknjeno mrežo prvič po vrnitvi v začetno enajsterico Atletica; v tekmi z Barcelono sta ga matirala Rafinha in Messi, prejšnji teden mu je zabil gol še romunski reprezentant v La Coruni Florin Andone. Valencia v derbiju z Atleticom (3:0) ni imela resnih možnosti.

Desant Armade na Split

Na Hrvaškem še ni prišlo do spremembe vrha lestvice, v (dvo)boju za naslov prvaka vlada status quo; zmagala sta tako Rijeka, ki je zaostajala proti Lokomotivi, kot Dinamo, četudi slednji tokrat ni dobil enajstmetrovke. Na Reki ne bodo čakali poletja, zdi se, da ob Kvarnerju že uživajo v temperaturi 30 stopinj Celzija. Hrvati konec tedna pričakujejo desant na Split – dobrih 1000 članov navijaške skupine Armada bo odpotovalo na jadranski derbi med Hajdukom in Rijeko kar z enim od trajektov Jadrolinije.

Moštvo Matjaža Keka bi z morebitnimi tremi točkami na zahtevnem gostovanju v Splitu naredilo ogromen korak proti zgodovinskemu naslovu hrvaškega prvaka. Toda Rijeki v osrčju Dalmacije ne bo prav nič lahko: v tekmi z Lokomotivo sta porumenela ključna Kekova igralca na desni strani igrišča (Vešović, Ristovski). V tekmi, polni incidentnih dogodkov, to ni bilo nepričakovano; nekateri so že namignili, da je bil prav to namen gostov, ki sodijo pod okrilje zagrebškega Dinama