Juventus nad sproščeno Romo »brez« obrambe

Danes ob 20.45 v Torinu zadnji veliki letošnji vrhunec v italijanskem prvenstvu, derbi vodilnega in drugouvrščenega.

Objavljeno
16. december 2016 23.11
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Da je Juventus že 99-odstotni italijanski nogometni prvak, menijo tako na severu kot na jugu »škornja«, malo manj pa na sredini v Rimu, kjer še živijo največji optimisti. Z dušo in srcem pripadajo v nekoliko razširjeno skupino, ki jo tvorijo privrženci Rome.

V nocojšnjem derbiju 17. kola serie A bodo oči Rominih navijačev uprte v Torino. Na ulici »Corso Gaetano Scirea, 5010151« domuje Juventusova 155 milijonov evrov vredna utrdba »J-Stadium« z zmogljivostjo 41.507 sedežev. V klubski vitrini je 32 lovorik najboljšega v Italiji, navijači štejejo tudi dva kazensko odvzeta »scudetta«.

Letošnji zadnji vrhunec v Torinu bo kajpak aktiviral in proti njej usmeril tudi črno-bele navijače, ki bi lahko že slavili osvojitev naslova najboljšega ob prvi polovici prvenstva. Z morebitno zmago bi Juventus pobegnil Romi na prednost 7 točk, s čimer bi bil neulovljiv najmanj do 19. kola, 7. januarja. Sredi naslednjega tedna bo še zadnje letošnje kolo pred krajšim 14-dnevnim premorom, Juventus bo tedaj gostoval v Crotoneju.

Za Rimljane in njihovega trenerja Luciana Spallettija bi bil podvig v Torinu enak Juventusovi zmagi v ligi prvakov. »Bodimo iskreni. Juventus bo prvak, ampak zmaga bi nam pomenila veliko. Zmanjšali bi zaostanek na lestvici in si izboljšali možnosti za uresničitev glavnega cilja, uvrstitev v ligo prvakov. A želimo tudi, da bi do zadnjega grozili Juventusu v prvenstvu,« je morda premalo ambiciozno razmišljal Spalletti, ki se dobro zaveda omejitev svojega moštva in potencialov tekmečevega, v katerem ima trener in Spallettijev prijatelj Massimiliano Allegri veliko preglavic z obrambnimi igralci. Slovita trojka BBC, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, je na »bolniški«, kar pa med Juventusovimi privrženci enega od najbolj osovraženih mož Zdeneka Zemana niti malo ne moti pri napovedi. »Juventus je zmagal že v poletnem prestopnem roku. Če pa bo Roma presenetila, bo vsaj naslednjim Juventusovim tekmecem dala nekaj novih zamisli, kako se mu zoperstaviti,« je dejal Čeh, nekoč tudi trener Rome.

Roma je v Torinu v prvenstvu nazadnje zmagala januarja leta 2010. Legendarni vratar belo-črnih Gianluigi Buffon kljub vsemu daje nekaj možnosti Rimljanom. »Roma ima odličnega trenerja in igralce, veliko izkušenj in za naslov prvaka ne pogrešajo ničesar,« je polaskal tekmecem Buffon. Za Spallettija je največja skrb, kako ustaviti Juventusov atomski napad, ki se je šele pošteno ogrel in se bliža vrhuncu forme za drugi, odločilni del sezone.

»Pričakujem, da bosta Gonzalo Higuain in Mario Mandžukić začela v prvi enajsterici. Ali bo z njim Paulo Dybala, se bodo branili s tremi ali štirimi možmi, ničesar se ne bo spremenilo. So tehnično in fizično izjemno močni. Visoko nas bodo napadli, za kar imajo veliko razlogov. Igrajo doma in čimprej želijo razrešiti ligaško neznanko o naslovu prvaka, saj se morajo pripraviti za izločilne tekme v ligi prvakov,« je izpostavil Spalletti, ki je po slabem vstopu v sezono in slovesu od lige prvakov (v kvalifikacijah je Rimljane izločil Porto) uglasil orkester in Romo spremenil v Juventusovo izzivalko št. 1. V prerojenem Bošnjaku Edinu Džeku ima trener z 12 goli najboljšega strelca seria A, v Egipčanu Mohamedu Salahu, ki je dosegel 8 golov, odličnega partnerja v napadu. Toda računica bi se mu lahko izšla le, če bo znal preprečiti Allegrijev načrt.

»Mandžukić bo začel in utrudil tekmece, Dybala pa bo dokončal delo,« je svoj taktični načrt z napadalci razkril Allegri.