Kek že igral tekmo življenja, Rijeka prvič za 15 milijonov evrov

Boj za ligo prvakov: Grki že prespali ob Kvarnerju, drevi spopad za elitni ples. Rijeka v enakem položaju kot Mariborčani.

Objavljeno
22. avgust 2017 13.12
Klop Rijeke ob drugem zadetku. Matjaž Kek (C) trener Nogometnega kluba Rijeka na tekmi proti NK Cibalia. Rijeka, Hrvaška 21.maja 2017. [nogomet,Kek Matjaž,NK Rijeka,NK Cibalia,trenerji]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Na Reki živijo za zgodovinski podvig v spopadu z Olympiakosom, nespornim favoritom iz Aten, ki prav tako želi vnovič igrati v ligi prvakov. Moštvo Matjaža Keka je v polni bojni pripravljenosti za največji podvig 71 let po ustanovitvi kluba.

Območje bivše SFRJ bo tako ali tako ostalo brez svojega predstavnika v ligi prvakov, bi lahko sklenili upoštevaje dosedanji trend v julijskih in avgustovskih kvalifikacijah. V 2. kolu sta namreč odpadla kluba iz BiH in Črne gore, v tretjem še makedonski prvak Vardar in beograjski Partizan, tudi v zadnjem situ naj bi odpadla dva kluba iz bivše skupne države. Slaba napoved za Maribor in Rijeko? Bomo videli, odgovor na vprašanje bi lahko dobili šele ob 23.30, če bi se tekmi v Mariboru in na Reki končali z izidom 2:1. Rečani vendarle ne razmišljajo na ta način. Matjaž Kek je skoval taktiko za zmago z 1:0, podobno šampionski iz novembra 2010, ko je padla v njegov mlin mogočna Rusija.

Kek je v zadnjih dneh resda moral opraviti tudi s kritikami enega od bivših igralcev, rojenega Rečana Ivora Weitzera, ki je Mariborčanu posvetil dolg zapis na svojem profilu na facebooku, zapis, v katerem je bilo veliko obtožb in žaljivk. Kek mu je odgovoril na svoj način, da mu želi veliko zdravja, da bi lahko igral nogomet še naprej. Najbrž ni naključno, da se je pojavil tak zapis po treh zaporednih porazih Rečanov (Osijek, Dinamo, Olympiakos) in da je zapis priromal v javnost le malo pred tekmo z zagrebško Lokomotivo na reški Rujevici. Hrvaški prvaki so kljub temu in kljub močni rotaciji igralcev zavoljo vojne na dveh frontah prišli do zmage, četudi v zadnji minuti tekme, v kateri so že zaostajali z 0:1, pri rezultatu 1:1 pa zapravili enajstmetrovko …

Kljub krajši rezultatski krizi v tekmah z vendarle močn(ejš)imi klubi je Kek doživel tudi besede spodbude. Legendarni Josip Skoblar, denimo, je v intervjuju za Večernji list povedal, da je bil v minuli sezoni pogost obiskovalec tekem na Rujevici in da je spoznal tudi Matjaža Keka. »Njegov način dela mi je zelo všeč. Kek je analitičen, sposoben trener, ki je prinesel veliko dobrega Rijeki in celotni naši ligi, tudi drugi klubi pa so uvideli, kako je treba delati v nogometu. Ah, vse se je spremenilo: nekoč smo mi učili Slovence o nogometu, oni pa nas o smučanju, zdaj je obratno. Gre tudi za trend, v zadnjem obdobju so vodili tuji trenerji vse tri naše največje klube Dinamo, Hajduk in Rijeko,« je ocenil Josip Skoblar, leta 1971 »zlati čevelj« v majici Marseilla.

Ne glede na vse čaka Rijeko tekma življenja, karierni vrhunec kluba, ki še nikdar ni igral v ligi prvakov. Trikrat si je zagotovila nastop v evropski ligi (2013/14, 2014/15 in letos), vselej pod vodstvom Matjaža Keka, pred njo je največji izziv doslej. Na srečo Hrvatov njihov trener vendarle premore bogatejše izkušnje: težko bi ocenili, da gre za Kekov najtežji izpit doslej, ko pa je Mariborčan že spoznal čare lige prvakov, svetovnega prvenstva in tudi zmage na mundialu.

»V Grčiji smo v zadnji sekundi izgubili, z Lokomotivo na enak način zmagali, to je sestavni del nogometa. Štejejo le tri točke, že prej pa sem vedel, da bodo morali dva ali trije igralci potrošiti več moči, kot bi želel pred tekmo z Olympiakosom. Bradarićev gol in podaja bosta nanj vendarle vplivala le dobro, prav tako je bližje 'top' formi tudi Vešović, v kader sta se vrnila tudi Gorgon in Kvržić,« je Kek nanizal dobre novice pred revanšo z Grki. V soboto je odpočil dobro polovico enajsterice, saj ve, da lahko zmelje Grke le na grški, špartanski način – z igro na meji rumenega kartona, s popolno zbranostjo v vseh 90 ali 120 minutah igre in tudi z nekaj sreče, brez katere klubi, kakršni so Maribor, Rijeka in podobni, pač ne morejo do 15 milijonov evrov Uefine nagrade.