Koprsko barko je zapustil predsednik Ante Guberac

1. SNL: župan Kopra Boris Popovič je neuradno prevzel vajeti pokalnega prvaka in sprožil eksodus nogometašev.

Objavljeno
12. november 2015 01.09
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Koper – Pokalna in superpokalna lovorika, drugo mesto v 1. SNL, 2. kolo kvalifikacij za evropsko ligo, finančna stabilnost. To je bilanca obalnega nogometnega prvoligaša pod taktirko Anteja Guberca, ki jo bo poskušal zasenčiti njegov še neznani naslednik. Primorski gradbeni poslovnež je včeraj tudi uradno odstopil s položaja predsednika FC Koper.

Med Guberčeve uspehe sodi še naslov državnega prvaka iz leta 2010, ko formalno ni bil na čelu kluba, v ozadju pa je vendarle vodil vse niti, pri čemer je imel v nekdanjemu igralcu Andreju Poljšaku nadvse vzornega sodelavca. Prav nekdanji reprezentant je bil »krivec«, da je klub pred dvema letoma ušel črnemu scenariju, potem ko je nekaj mesecev opravljal predsedniško funkcijo in z največjim upnikom in z zdajšnjim predsednikom Olimpije Milanom Mandarićem razrešil spor. Z Gubercem je odstopil tudi Poljšak, član upravnega odbora.

»Težkega srca odhajam. Sem pripadnik kluba, Koprčan in klub mi bo vedno v srcu. Toda nočem in ne dovolim, da bi deloval z ljudmi, s katerimi ne delim enakih nogometnih pogledov,« je čustveno pojasnil svoj umik prvi mož Grafista, gradbenega podjetja in »hišnega gradbinca« Mestne občine Koper. Poslovnež ni želel razkrivati podrobnosti razhoda, a je že dlje časa znano, da je prišlo do razhajanj s koprskim županom Borisom Popovičem, ki je pred tedni začel temeljito kadrovsko in ideološko prenovo v klubu. Na igrišču se je začela klavrno, s pokalnim slovesom. Toda krivulja neuspehov se je začela po porazu s Hajdukom v 2. kolu kvalifikacij za EL. Porazi v 1. SNL so najprej spodnesli Vanolija, potem ko so bile športne ambicije kluba vendarle višje, saj je Koper veljal za enega od kandidatov za naslov prvaka. Koprčani so po 17 kolih namesto pri vrhu skoraj na dnu. Samo 8. mesto s 16 točkami in štiri več od zadnjega Celja je bistveno manj od pričakovanj.

Odkar je Popovič v klub pripeljal svoje ljudi, javnosti še ni predstavil nove ali osvežene strategije, ki jo bodo skušali izpeljati športni direktor Dušan Petković, trener Slavko Matić in županov nogometni intimus ter ključni mož za koprski nogometni zasuk agent Andy Bara. Kakšni so tudi dejanski županovi motivi, je velika neznanka. Klub je razmeroma finančno stabilen, potem ko je pred dobrim letom obnovil pokroviteljsko pogodbo z Luko Koper, ki jo je vodil Gašpar Gašpar Mišič, in klubu zagotavlja 500.000 evrov na leto. Dobrih 400.000 € so navrgli tudi letošnji evropski nastopi. Guberčev odstop je za seboj potegnil pravi eksodus nogometašev. Odšli so ali napovedali svoj odhod Ivica Guberac, Goran Galešić, Amar Rahmanović, Denis Šme, Matej Palčič in Mitja Lotrič. Že prej je odšel tudi junak pokalnega zmagoslavja Denis Halilović. Če jim dodamo še Domna Črnigoja, Marka Krivičiča in Mateja Pučka, ki so konec avgusta odšli v tujino, ter trenerja, s katerim je Luka Koper vstopila v sezono Rodolfa Vanolija, potem je od moštva, ki je v dveh mesecih osvojilo dve lovoriki in začelo novo sezono, ostalo le še za prste ene roke igralcev prvega moštva.

Eno od največjih presenečenj pa je vendarle pomenila menjava vodje mladinske šole Nedžada Okčića, ki je v preteklosti nizal uspehe z mladinskimi in kadetskimi moštvi ter vzgojil kar nekaj obetavnih nogometašev. Zamenjava za šampionskega trenerja iz leta 2010 je že znan in na Bonifiki že deluje. To je 42-letni Španec Luis Aragon Bayona, ki naj bi nekoč nabiral izkušnje tudi v mladinski šoli FC Barcelona, med drugim pa je bil vodja Barceloninih počitniških nogometnih taborov za otroke.