Modriću bodo namesto v Osijeku sodili v Zagrebu

Za prestavitev lokacije se je hrvaško vrhovno sodišče odločilo zaradi znižanja stroškov postopka.

Objavljeno
18. julij 2018 16.17
Posodobljeno
18. julij 2018 16.28
Luki Modriću je iz Madrida na naroke lažje prihajati v Zagreb kot v Osijek. FOTO: Tatjana Makejeva/Reuters
J. P.
J. P.
Zagreb – Postopek proti kapetanu srebrne hrvaške nogometne reprezentance Luki Modriću bo po odločitvi vrhovnega sodišča prestavljen iz Osijeka v Zagreb. Najboljšega nogometaša nedavnega svetovnega prvenstva v Rusiji bremenijo lažnega pričanja na sojenju proti alfi in omegi zagrebškega kolektiva Dinama, Zdravku Mamiću.


Znižanje stroškov postopka


Za prestavitev lokacije sojenja se je hrvaško vrhovno sodišče odločilo zaradi znižanja stroškov postopka, saj so priče in sodni izvedenci povečini Zagrebčani, pa tudi Modriću je enostavneje iz Madrida na naroke prihajati v Zagreb, je poročanje hrvaških medijev povzela STA.


V dveh letih obrnil ploščo


Hrvaško tožilstvo igralca bremeni, da je – v primerjavi z izrečenimi besedami pred preiskovalnim tožilcem leta 2015 – junija lani zavestno spremenil svoje izjave glede spornih pogodb z Mamićem o razdelitvi zaslužka pri morebitnem prestopu v drug klub. Tožilstvo poudarja, da je Modrić to počel kljub opozorilom sodišča, da mora na obravnavi govoriti zgolj resnico in da je krivo pričanje kaznivo dejanje.


Grozi mu do pet let zapora


Če bo sodišče ugotovilo, da je šlo za krivo pričanje, Modriću grozi od šestmesečna do petletna zaporna kazen. Medtem je osiješko sodišče zavrnilo zahtevo tožilstva, da bi določili preiskovalni pripor za Mamića v drugem primeru gospodarskega kriminala v Dinamu. Z drugo obtožnico je tožilstvo Mamića in še šesterico osumilo, da so iz kluba odtujili več kot 18,8 milijona evrov.


Odločitev o priporu že obstaja


Kot so danes pojasnili v Osijeku, so predlog tožilstva zavrnili, ker proti Mamiću že obstaja odločitev o priporu, potem ko je bil junija nepravnomočno obsojen na šest let in pol zaporne kazni. Na sojenju, na katerem naj bi Modrić lažno pričal, so Mamića in še tri obtožence nepravnomočno obsodili zaradi oškodovanja Dinama za vsaj 15,3, države pa za skoraj 1,6 milijona evrov neplačanih davkov. Mamić je pred objavo sodbe ušel v BiH, ki zdaj zavrača njegovo izročitev.