Mostoles žaluje za živim junakom

Navijači Reala zaradi odhoda Ikerja Casillasa v Porto zahtevajo odstop predsednika Florentina Pereza.

Objavljeno
20. julij 2015 12.11
Miha Dobrašin
Miha Dobrašin
Jugozahodno predmestje Mostoles, 20 kilometrov oddaljeno od Madrida, je bilo nekoč znano po 15-letnem dekletu Manueli Malasañi, ki je pred 200 leti umrla med uporom proti Napoleonovim vojakom. Toda legendo o dekletu je nadomestil vratar Iker Casillas, kapetan Španije in Reala. Po 25 letih se je odločil zapustiti nogometni klub z največ lovorikami na svetu ter oditi v Porto. Mostoles zdaj žaluje za še živim junakom.

Solze in ogorčenost prevladujeta v njegovem rojstnem mestu. Nekateri navijači zahtevajo odstop predsednika Florentina Pereza, ker je 34-letnega vratarja prodal dve leti pred koncem veljavnosti pogodbe. »Žalostna sem. Je simbol Španije in moral bi ostati tu do konca kariere,« pravi 67-letna Carmen Garcia, prebivalka Mostolesa, mesta z 206.000 prebivalci. V kiosku kupuje športni dnevnik As, v katerem na naslovnici piše: »Za vedno, prijatelj«. Zraven na polici leži še časopis Marca, v katerem so zapisali velikanski naslov: »Legenda se začenja«. Mnogi bi ga radi kupili, da bi ga shranili za spomin. Po nakupu strmijo v naslovnico in se sprehajajo po 1,9 kilometra dolgi Aleji Ikerja Casillasa, ki vodi od središča mesta do majhnega štadiona. Malokdo že za časa svojega življenja dobi svoj spomenik ali po njem poimenujejo neko ulico, toda Daniel Ortiz, ki je pred tremi leti kot župan Mostolesa postavil spominsko ploščo, danes ponavlja isto: »Iker Casillas je vzor vsem mladim. Njegovi športni uspehi so pisali zgodovino države in tudi njegove osebne človeške vrednote ostajajo večne.« Mestna oblast je po njem poimenovala tudi tamkajšnji štadion in tako dodatno nagradila Casillasa za uveljavitev ugleda mesta, v katerem se je rodil pred 34 leti.

Za Real Madrid je odigral 725 tekem in osvojil 19 naslovov, med drugim tri v ligi prvakov. Casillasov vzpon se je začel, ko je imel komaj 16 let in so ga uvrstili v prvo postavo Reala za tekmo proti norveškemu Rosenborgu. Takrat je nadomestil nemškega reprezentančnega vratarja Boda Illgnerja, le tri leta pozneje pa je že postal najmlajši vratar v finalu lige prvakov in se veselil naslova po zmagi nad Valencio.

Leta 2000 je na čelo Reala prišel podjetnik Florentino Perez, ki mu je dejansko ponudil dosmrtno pogodbo. »Nikoli se ni vedel kot zvezdnik,« pravi Esteban Bravo, natakar v kavarni La Habana na majhnem Španskem trgu v središču mesta tik ob mestni hiši. »Sem ponavadi pride sam in ne govori o svojem delu,« dodaja. Bravo ima na zidu obešen podpisan dres s št. 1 s prejšnjega evropskega prvenstva, na katerem je Španija zmagala v finalu proti Italiji.

Toda prav leta 2012 se je poškodoval, zato je tedanji trener Reala Jose Mourinho iz Seville pripeljal Diega Lopeza. Casillas je večino časa presedel na klopi tudi po tem, ko je okreval, in takrat so se začele njegove težave, zaradi katerih se je pozneje odločil oditi na sosednjo Portugalsko. »Morda je bil to znak, da je čas za umik ali odhod,« meni 23-letni študent Alejo, zagovornik Mourinha, medtem ko na televiziji v kavarni spremlja Casillasov poslovilni govor. Bravo, ki ima Casillasa za svojega prijatelja, pravi, da v njegovi kavarni nikoli ni govoril o sporu s portugalskim strategom ali o drugih težavah.

Trener Carlo Ancelotti ga je nato spet postavil med vratnici in lani je še tretjič osvojil ligo prvakov. To je bil skupaj že deseti naslov prvaka Evrope za Real Madrid. Toda nato je z nespretnim posredovanjem pripomogel k šokantnemu zgodnjemu izpadu Španije s svetovnega prvenstva. »Takrat je bil katastrofalen. Ne vem, kaj mu je bilo,« poudarja Alejo. Lani Real Madrid ni osvojil nobene od treh najpomembnejših trofej, ki so ena za drugo končale v vitrini največjega tekmeca – Barcelone. Ancelottija so odpustili, nato pa je postalo jasno, da odhaja tudi Casillas. Žvižgi, ki so ob koncu prejšnje sezone odmevali po stadionu Santiago Bernabeu, so napovedovali spremembe.

»Nihče pri Realu ni zahteval njegovega odhoda. Dobil je ponudbo in prosil nas je, naj premislimo o njej,« je potrdil Perez, ki si že nekaj časa prizadeva, da bi v klub prišel deset let mlajši reprezentančni vratar David de Gea, član Manchester Uniteda. Po poročanju španskih medijev bi Angleži radi v zameno dobili Jana Oblaka, vendar je Atletico menda zavrnil ponudbo za 28 milijonov evrov.

Navijači so žalostno spremljali, kako se je kapetan desetkratnega evropskega prvaka poslavljal na novinarski konferenci, ki je trajala sedem minut in po kateri navzoči niso mogli zastaviti vprašanj. »Ne glede na to, ali sem bil dober ali slab vratar, rad bi samo, da bi se me ljudje spominjali kot dobrega človeka,« je povedal Casillas. »Nikoli vas ne bom pozabil in kjerkoli že bom, bom vedno vzklikal: »Naprej, Madrid!« je dodal med zadrževanjem solz. Njegovi soigralci, med njimi tudi novi kapetan Sergio Ramos, so bili medtem na letalu za Avstralijo, kjer se bodo pripravljali na novo sezono.

Iker Casillas je hotel odpotovati z njimi in ostati v klubu, so mnogi prepričani. »Popolnoma jasno je, da je ogorčen, ker so se ga znebili,« pravi Paola Nuñez, dopisnica ameriškega ESPN. Ekipo je zapustil najboljši vratar v zgodovini španskega nogometa, so sporočili iz kluba. Najmlajši so še posebej žalostni zaradi te odločitve. »Casillas je junak,« je prepričan osemletni Juan, ki brca žogo v zid stavbe, v kateri je nekoč živel najbolj znani prebivalec Mostolesa. Iz tega mesta zelenih parkov in hiš iz rdeče opeke je prišel v Madrid kot devetletni deček.

V ponedeljek je približno 2000 navijačev pred štadionom vzklikalo: »Iker, Iker!« in zahtevalo odstop Florentina Pereza.

Vratar, ki se je v Portu pridružil šestim Špancem, je najpomembnejša tema pogovorov v Mostolesu. Zadnja leta je sem prihajal samo takrat, kadar si je zaželel družbe prijateljev iz otroštva, saj tudi njegovi starši ne živijo več tu. Toda njihov nekdanji sosed je 25 let branil grb 113 let starega kluba z največ lovorikami v Evropi. Bili so ponosni, ko je kot kapetan Španije dvakrat dvignil pokal evropskega, enkrat pa svetovnega prvaka. Carmen Garcia s športnim časopisom v roki sporoča: »Prinesel nam je veliko veselja. Vedno ga bomo imeli radi.«