Žensko SP: v četrtfinalu še ZDA in Anglija (VIDEO)

Branilke srebra so v osmini finala z 2:0 odpravile Kolumbijo, angleške nogometašice pa so bile z 2:1 boljše od Norvežank.

Objavljeno
23. junij 2015 08.09
Posodobljeno
23. junij 2015 09.05
FOI-WOM-UNITED-STATES-V-COLOMBIA:-ROUND-OF-16---FIFA-WOMEN'S-WOR
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Edmonton - Na ženskem svetovnem prvenstvu v nogometu v Kanadi sta znana še šesti in sedmi četrtfinalist. Med osem najboljših sta se namreč prebili še izbrani vrsti Anglije, ki se ni doslej še nikdar ovenčala s šampionsko lovoriko, in ZDA, ki ni bila na nobeni od dosedanjih šestih izvedb prvenstva slabša kot tretja - dvakrat se je tudi veselila naslova prvakinj, pred štirimi leti v Nemčiji pa v finalu premoč priznala Japonski.

Američanke s številnimi zvezdnicami v zasedbi (Abby Wambach, Alex Morgan, Hope Solo ...) so bile v osmini finala pričakovano premočne za Kolumbijo, ki se je v prvem polčasu krčevito branila, ključni trenutek pa se je zgodil tik po glavnem odmoru, ko je morala z rdečim kartonom predčasno pod prho vratarka poražene ekipe Catalina Perez. Američanke so imele že tedaj priložnost za vodstvo, a je Wambachova z bele točke ustrelila mimo leve vratnice in zapravila priložnost za svoj že štirinajsti gol na svetovnih prvenstvih.

No, le štiri minute pozneje se je kolumbijska mreža vendarle zatresla, Morganova je namreč ukanila rezervno vratarko Stefany Castano, ki je slabo posredovala, in se veselila prvega gola na tem prvenstvu. Zmagovalna vrsta je imela v 66. minuti na voljo še drugo enajstmetrovko, le da jo je tokrat Carli Lloyd uspešno realizirala in potrdila ameriško zmago z 2:0. Zdaj izbrano vrsto ZDA v četrtfinalu čakajo Kitajke.

Gostiteljice prvenstva Kanadčanke pa se bodo za preboj v polfinale udarile z Anglijo, ki je sinoči z 2:1 odpravila Norveško. Vsi goli so padli v drugem polčasu, Skandinavke so v 54. minuti prve vodile po zaslugi Solveig Gulbrandsen, vendar pa so Otočanke hitro vrnile in v četrt ure zrežirale zasuk. Izenačila je Stephanie Houghton, tehtnico pa na angleško stran dokončno prevesila Lucy Bronze.