Zgodovinsko: Američani v prijateljskem dvoboju odpravili Kubo (VIDEO)

To je bil prvi prijateljski obračun obeh nogometnih reprezentanc v Havani po davnem letu 1947.

Objavljeno
08. oktober 2016 10.19
FBL-CUBA-US-FRIENDLY
J. P.
J. P.

Havana - Sinoči so nogometaši ZDA in Kube odigrali zgodovinski dvoboj na štadionu Pedro Marrero v Havani, prvega prijateljskega med tema dvema reprezentancama na kubanskem ozemlju po davnem letu 1947. Državi sta bili pol stoletja v hladni vojni, pod taktirko zdajšnjega ameriškega predsednika pa so se v zadnjih letih odnosi na relaciji Washington-Havana izboljšali, prijateljski nogometni dvoboj pa je bil še en korak k otoplitvi odnosov.

Medtem ko so leta 1947 s 5:2 zmagali gostitelji, so bili sinoči, predvsem po zaslugi prepričljivejše igre v drugem polčasu, z 2:0 boljši Američani. Ti so bili 60-odstotno pri žogi in so tudi večkrat sprožili v okvir tekmečevih vrat (razmerje 8:3), domači čuvaj mreže Sandy Sanchez pa je moral na kolena ob uspešnih poskusih rezervista Chrisa Wondolowskega v 62. in Juliana Greena v 71. minuti, ko se je strelec prvega zadetka izkazal še kot podajalec.

Američani so zmagali tudi že v prejšnjem medsebojnem obračunu v Havani, ki pa ni bil prijateljski - v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo so bili leta 2008 boljši z 1:0 po zaslugi Clinta Dempseyja. Selektor ZDA Jürgen Klinsmann je imel sinoči priložnost pred kvalifikacijami za SP leta 2018 v Rusiji preizkusiti tudi nekaj mladih moči, denimo 21-letnega vratarja Ethana Horvatha, ki je ob ognjenem krstu v članski izbrani vrsti svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. Američane v sredo čaka nov prijateljski izziv proti Novi Zelandiji.