Rusiji prepoved nastopa na paraolimpijskih igrah v Riu

Za ukrep, ki ga nedavno MOK ni sprejel, se je pred začetkom paraolimpijskih iger odločil Mednarodni paraolimpijski komite (IPC).

Objavljeno
07. avgust 2016 19.59
PARALYMPIC-SOCHI/
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA
Rio de Janeiro - Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) je danes odločil, da ruski športniki invalidi ne bodo smeli nastopiti na septembrskih paraolimpijskih igrah v Riu.

Potem ko Mednarodni olimpijski komite (MOK) pred desetimi dnevi ni sprejel takšne odločitve in je zaradi sistemskega dopinga zaznamovane ruske športnike prepustil odločitvam posameznih krovnih zvez, pa so drugače ravnali pri krovni organizaciji za športnike invalide. Predsednik IPC Philip Craven je potrdil, da bodo zaradi afere z dopingom v Rusiji prepovedali nastope vsem športnikom iz te države.

McLarnovo poročilo, v katerem je Svetovna protidopinška agencija Wada razkrila, kako so v Rusiji med OI v Sočiju sistematično zlorabljali doping, je namreč obremenilno tudi ruske paraolimpijce. Kot je v obrazložitvi odločitve zapisal IPC, se je za tak korak odločila, ker Rusija ni mogla izpolniti njenih zahtev, predvsem tistih, ki zadevajo boj proti dopingu. IPC je ruski strani oziroma njenemu komiteju omogočila obrambo in predstavitev svoje plati zgodbe, na glasovanju pa je potem izvršni odbor IPC soglasno potrdil kazen oziroma izključitev.

»Ta odločitev je na naša ramena naložila težko breme. A smo jo morali sprejeti, predvsem zaradi našega paraolimpijskega gibanja. Kot krovna zveza športa invalidov smo odgovorni za pošteno tekmovanje, za to, da imajo tekmovalci enakovredne razmere za nastope. To je vse skupaj pomembno za integriteto in verodostojnost paraolimpijskega športa,« je določitev pojasnil predsednik IPC Phillip Craven.

Craven je še dodal, da so se zaradi pomembnosti odločitve dodatno posvetovali s tistimi, ki so izdali McLarovo poročilo, ter možnost dialoga in razjasnitve dogajanja ponudili tudi ruskemu paraolimpijskemu komiteju. »Po preučitvi vseh dokazov smo razočarano ugotovili, da je sistemski doping segal tudi na področje para športa,« je dejal predsednik IPC, ki je še posebej ostro obsodil nemoralno plat takšnega ravnanja: »Groza me je njihove logike, da medalje opravičujejo vse. Vse skupaj je udarec prav v srce paraolimpijskega gibanja, kaže tudi na nespoštovanje do športnikov in njihovega zdravja. Njihova lakota po uspehih za vsako ceno je ogrozila naš šport v celoti.«

Izključitev Rusije je po mnenju Cravena tudi prava priložnost, da v Rusiji naredijo rez in začnejo znova na zdravih temeljih. »Žal mi je športnikov. Toda so del pokvarjenega sistema in upam, da se bodo nujno potrebne spremembe zgodile. Prepričan sem, da bomo v prihodnosti lahko spet pozdravili ruske športnike v naši družini.«

Suspenz Rusije pa zdaj odpira tudi možnost, da do nastopa na igrah pridejo športniki invalidi drugih držav. Rusi so namreč imeli po kvalifikacijah in kvotah predvidenih kar 267 mest v 18 športih na igrah. A so pri IPC opozorili, da bodo o morebitnih povabilih drugim državam lahko razmišljali šele, ko bodo obravnavali vse morebitne ruske pritožbe.

Paraolimpijske igre v Riu de Janeiru bodo med 7. in 18. septembrom.