Kakšen slovenski dan: Jakov Fak četrti

Jakov Fak je na tekmi s skupinskim startom vpisal svoj najboljši dosežek na olimpijskih igrah v Sočiju: četrto mesto.

Objavljeno
18. februar 2014 09.27
Posodobljeno
18. februar 2014 09.45
ZOI
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rdeča Poljana − Slovenski biatlonski as Jakov Fak je čakal vse do zadnje posamične priložnosti, da je vpisal svoj najboljši dosežek na 22. zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Na 15-kilometrski preizkušnji s skupinskim startom, ki so jo prireditelji po številnih prestavljanjih zaradi neugodnih vremenskih razmer danes kljub močnemu sneženju, slabši vidljivosti in zmehčani progi vendarle spravili pod streho, se je naš edini predstavnik namreč veselil četrtega mesta, kar je po vseh težavah, ki so Mrkopaljčana pestile v olimpijski sezoni (in že tudi tik pred njo), vrhunski dosežek. Fak se je sicer trudil, da bi po brezhibnem četrtem strelskem nastopu v zadnjem krogu vendarle ujel vodilno trojico, ki pa je bila vseeno prehitra - za bronom je naš biatlonec namreč zaostal skoraj 15 sekund. Vendar pa za slovensko odpravo nastopov na Rdeči Poljani še ni konec, fante namreč v soboto čaka še štafetna preizkušnja.

Jakov je s četrtim mestom sklenil vrhunski slovenski športni dan v Sočiju, ki so mu pečat pustili še smučarska šampionka Tina Maze z veleslalomskim zlatom in hokejisti z zgodovinsko in komaj verjetno uvrstitvijo v četrtfinale. Zmagovalca tekme s skupinskim startom je sicer odločil šele fotofiniš, največji dolžnik iger v Sočiju, Norvežan Emil Hegle Svendsen, je za las ugnal najuspešnejšega tekmovalca v dosedanjem delu tekmovanj v biatlonskem središču Laura, Francoza Martina Fourcada. Brona se je s 14 sekundami zamude veselil Čeh Ondrej Moravec.

POTEK TEKME

Po vseh vremenskih peripetijah so prireditelji začetek preizkušnje zamaknili še za 15 minut, nato pa že rahlo nestrpne tekmovalce vendarle spustili na progo. Fak je začel umirjeno, na prvi strelski postanek prišel med zadnjimi (na 24. mestu), toda z minimalno zamudo za vodilnimi. Mrkopaljčan je leže dobro umiril roko in strelišče zapustil brez zgrešenega poskusa. To ga je dvignilo že na rob deseterice, za tedaj najhitrejšim domačim asom Antonom Šipulinom je bil zgolj dobrih osem sekund.

V drugem krogu je edini slovenski zastopnik, ki je imel izjemno hitre smuči, ujel vodilno trojico in drugič na strelišče pritekel domala z ramo ob rami z vodilnim Jevgenijem Garaničevom. Tokrat mu je roka enkrat zadrhtela, zato je moral v kazenski krog, kar ga je stalo nekaj mest − nadaljeval je namreč kot osmi. Prva peterica je bila na strelišču še brezhibna, najbolje je kazalo Norvežanu Emilu Hegleju Svendsenu.

Jakov je med drugim in tretjim obiskom strelišča za polovico zmanjšal zaostanek za vodilnim, ob tretjem postanku pa je znova pustil eno tarčo nepobeljeno. K sreči so v prazno merili tudi neposredni tekmeci, nezgrešljiva pa sta bila še naprej vodilna Svendsen in Čeh Ondrej Moravec. Fak je nadaljeval na dvanajstem mestu s 37 sekundami zamude, a je držal stik s petim mestom.

Pred zadnjim obiskom strelišča se je Jakov Fak umiril, petkrat natančno nameril, pobelil vse tarče in se v zadnji krog zagnal z odličnim izhodiščem: s četrtega mesta, resda pa je za udarno trojico (vodstvo je prevzel Martin Fourcade, Svendsen in Moravec sta bila manj kot pet sekund zadaj) zaostajal več kot dvajset sekund. Tudi ob zadnjem merjenju vmesnega časa 1200 metrov pred ciljem je bil naš as še vedno 22 sekund za tretjeuvrščenim Čehom in jasno je bilo že, da mu bo kolajna za las spolzela iz rok. Ciljno črto je po solo finišu prečkal precej za Moravcem, a tudi precej pred petouvrščenim Garaničevom.

IZIDI MOŠKE OLIMPIJSKE PREIZKUŠNJE S SKUPINSKIM ŠTARTOM (15 KM)

1. Emil Hegle Svendsen (Nor) 42:29,1 (0)

2. Martin Fourcade (Fra) + 0,0 (1)

3. Ondrej Moravec (Češ) 13,8

4. Jakov Fak (Slo) 28,1 (2)

5. Jevgenij Garaničev (Rus) 56,2 (3)

6. Fredrik Lindström (Šve) 1:01,4 (2)

7. Dominik Landertinger (Avs) 1:03,7 (2)

8. Johannes Thingnes Bø (Nor) 1:05,1 (1)

9. Brendan Green (Kan) 1:09,2 (2)

10. Jean-Philippe Le Guellec (Kan) 1:12,5 (1)