Za slovo še Koširjevo srebro

ZOI v Sočiju: Števec slovenskih odličij se je ustavil pri neverjetni številki osem.

Objavljeno
22. februar 2014 22.59
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Soči – Naj se tako, kot se je začelo, tudi konča, si je včeraj dejal Žan Košir, slovenski deskar, ki je v zadnjih dneh na novo spisal zgodovino tega športa pri nas. Če je igre za Slovence v uvodnih dneh s prvo kolajno odprl Peter Prevc, jih z zadnjo namreč zapira prav 29-letni Tržičan, ki je v paralelnem slalomu bronu iz veleslaloma dodal še srebro in tako postal tretji Slovenec z letošnjih ZOI, ki se vrača z dvema odličjema: po izjemnih predhodnikih Prevcu in dvakratni olimpijski prvakinji Tini Maze.

Neverjetni Gorenjec, ki se je do dveh odličij prebil čisto sam – nima ne trenerja ne spremljevalne ekipe na tekmah med sezono – je sprva deloval celo malo razočarano, saj je bilo na dosegu roke tudi zlato, a žlahtni kovini okoli vratu sta ga kmalu prepričali, da mu je uspel podvig, ki se posreči le redkim. Pri čemer je pogled že vrgel v prihodnost in razkril, da si želi v karieri loviti še kristalni globus in zmago na svetovnem prvenstvu. Z večino drugih olimpijcev se bo Košir v domovino vrnil jutri zvečer na letališče Jožeta Pučnika, medtem ko bo Tina Maze že drevi priletela na zagrebški Pleso.

Skupaj z bronoma Teje Gregorin in Vesne Fabjan se je števec slovenskih skokov na zmagovalni oder zdaj dokončno ustavil pri rekordni številki osem, s katero bodo olimpijci tudi skoraj povsem počrpali predvideni nagradni sklad Olimpijskega komiteja Slovenije za odličja v Sočiju. Zaslužili so namreč 135.000 evrov od predvidenih 150.000, svoje pa bo v prihodnjih tednih primaknila tudi država.

Zastor nad za Slovenijo daleč najuspešnejšimi igrami bo padel danes ob 17. uri, ko bo na prizorišču ob Črnem morju slovesno zaprtje, slovensko zastavo pa bo ponesel naš zadnji junak – Žan Košir.