Jekleni PSG v finišu utišal Areno

Uroš Zorman in Gašper Marguč blizu zaključnemu turnirju lige prvakov v Kölnu.

Objavljeno
24. april 2016 21.37
Trenutno najboljši igralec na svetu Nikola Karabatic, Paris SG, na tekmi evropske rokometne lige prvakov med ekipama Celje Pivovarna Laško in Paris Saint Germain. Celje, Slovenija 18.oktobra 2015. [rokomet,Celje PL,Paris SG,rokometna liga
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Zagreb – Paris SG in Veszprem sta na prvih četrtfinalnih tekmah storila ogromen, verjetno že odločilni korak k nastopu na sklepnem turnirju lige prvakov konec maja v Kölnu. Parižani so bili v razprodani zagrebški Areni na mukah, a v končnici jim je uspelo streti odpor oslabljene ekipe slovenskega selektorja Veselina Vujovića.

Zagrebčani, ki so v osmini finala presenetljivo izločili Rhein-Neckar, so se tudi superzvezdnikom iz francoske metropole zoperstavili s srčno igro, toda po izenačenju na 18:18 so jim pošle moči in so izgubili z 20:28. Nezaustavljiv je bil Mikkel Hansen, ki se je z devetimi goli še utrdil na vrhu lestvice strelcev. Prvi zvezdnik v ekipi Zvonimirja Serdarušića, Nikola Karabatić, pa je dosegel šest zadetkov.

Po zaostanku s 5:10 je Vujović v vratih nerazpoloženega Ivana Stefanovića zamenjal s Filipom Ivićem, kar se je obrestovalo, razlika je skopnela na dva gola in v začetku drugega polčasa je bilo pri 16:16 že izenačeno. Toda Hansen, Karabatić in hrvaški veteran Igor Vori so takrat še dvignili raven igre in gostiteljem po 23:20 v zadnjih desetih minutah niso dovolili zadetka v mreži Thierryja Omeyerja.

Karabatića je 15.200 gledalcev pozdravilo z žvižgi, toda novopečeni očka se ni zdrznil, tako v napadu kot obrambi je bil izvrsten. »Nismo se ustrašili vzdušja in vedeli smo, da bodo Zagrebčani zelo agresivni. Moram reči, da smo odigrali eno naših najboljših tekem v sezoni,« je bil zadovoljen Karabatić, ki bo po Montpellieru (2003), Kielu (2007) in Barceloni (2015) še s četrtim klubom skušal osvojiti Evropo.

Zagrebu so se poznale odsotnosti ključnih igralcev, bodočega člana PSG Luke Stepančića, Luke Šebetića in Sandra Obranovića, Domagoj Pavlović je igral kljub poškodbi. Končni izid ne izpričuje razmerja na igrišču. Ponavljali smo napake, ki jih je takšna ekipa, kot je Pariz, znala kaznovati. Lepo je bilo igrati v takšnem vzdušju, seveda pa ne moremo biti zadovoljni z razpletom. Čaka nas še revanša in moramo verjeti, da nam lahko v četrtem poskusu v tej sezoni premagati PSG,« je dejal Lovro Šprem, ki optimizem črpa iz tekme v Mannheimu, kjer je Zagreb izničil domači poraz proti Rhein-Neckarju.

Seveda pa bodo Francozi veliki favoriti in težko jim bo preprečiti prvi nastop na F4, potem ko jih je v prejšnjih dveh sezonah v četrtfinalu izločil Veszprem. Slednji bo po četrtem in drugem mestu v tretje napadal evropsko lovoriko. V peklu dvorane Jane Sandanski v Skopju so Madžari zmagali za tri gole (29:26), kar je lepa zaloga za povratno tekmo v Veszprem Areni, kjer že dve sezoni ne poznajo poraza. Gašper Marguč je tako kot Matjaž Brumen z desnega krila dosegel en gol, toda v njegovi ekipi sta bila razpoložena Momir Ilić in Aron Palmarsson, ki sta skupaj zadela šestnajstkrat, kar je bilo dovolj za odličen izid.

Napeto je bilo v Flensburgu, kjer tudi 11 zadetkov Holgerja Glandorfa ni prineslo zmage proti Kielcam. Končalo se je z 28:28, kar Poljakom, za katere je Uroš Zorman zabil dva gola, prinaša prednost pred drugo tekmo. Seveda pa je še vse odprto. »Zdaj natanko vem, kaj nam je storiti. Neodločen izid nam ni ravno po volji, toda sami smo si krivi, ker smo imeli toliko težav proti obrambi Kielc,« ni obupal domači trener Ljubomir Vranješ, ki bo po OI v Riu prevzel švedsko reprezentanco. V Braziliji bo za razliko od njega aktivno sodeloval tekmec Talant Dušebajev, novi poljski selektor: »To je bila res prava bitka, telesno zelo zahtevna. Lahko smo zadovoljni z remijem, toda čaka nas še veliko dela, če želimo znova zaigrati v zadnjem dejanju sezone.«

Sinoči je bil na sporedu še »clasico« med Kielom in Barcelono, branilko naslova. Zmago so slavili Nemci, ki so bili boljši z 29:24.

Liga prvakov, rezultati četrtfinala

Vardar - Veszprem 26:29 (9:12)

Flensburg - Kielce 28:28 (13:14)

Zagreb - PSG 20:28 (13:16)

Kiel - Barcelona 29:24 (16:12)