Ose odločno zabrenčale v nori november

Rokomet:  Gorenje prepričljivo ugnalo Elverum in se približalo napredovanju iz skupine lige prvakov.

Objavljeno
05. november 2017 23.26
Rokometna tekma Velenje Gorenje - Elverum 04.novembra 2017 [šport,rokomet,Velenje Gorenje,Elverum]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Velenje – Rokometaši Gorenja so vedeli, da jim na revanši z Elverumom zmago prinese čvrsta obramba, in se odlično pripravili na hitre norveške igralce. Ko so jim pristrigli peruti, se jim je odprla avtocesta do pomembnih točk v ligi prvakov.

Po treh zmagah in dveh porazih so Velenjčani znova stopili na zmagovita pota in ostajajo popolni v Rdeči dvorani, kjer je po Ademarju in Skjernu padel še Elverum. Če so pred tremi tedni na evropskem severu prejeli kar 29 golov, so jih tokrat dovolili osem manj, z obrambo so še posebej izkazali v drugem polčasu, ko se je njihova mreža zatresla devetkrat. Norveški prvaki se niso znašli, imeli so zgolj 51-odsotni izkoristek strelov in devet izgubljenih žog.

Pri gostiteljih je strelsko izstopal hitronogi Rok Ovniček, avtor sedmih golov, kar je njegov rekord v evropskih tekmovanjih. »Enkrat izstopa eden, drugič nekdo drug. Seveda sem vesel, toda zmaga je bila plod kolektivne igre. Odločitev je padla v drugem delu, ko smo po zaslugi dobre obrambe in Klemna Ferlina prišli do več lahkih golov iz nasprotnih napadov,« se ni želel izpostavljati Ovniček, ki se je odlično znašel v spremenjeni formaciji trenerja Želja Babića, v kateri se je Žarko Pejović ob odsotnosti Jana Grebenca pomaknil na levo stran, kar je dalo mlademu Ovničku vsa pooblastila pri organizaciji napada: »Zelo dobro smo delovali, toda pred nami je še veliko tekem. Prav nam bo prišla vrnitev Grebenca, pa kasneje Darka Stojnića in Vida Levca. Imamo še veliko rezerv.«

Slovenski podprvaki bi si kljub zgodnjemu zaostanku z 0:2 že v prvem polčasu lahko priigrali občutno prednost, vendar sta bila Ovniček in Rok Golčar nezbrana pri poskusih ob vodstvu za dva gola. V nadaljevanju je steklo tudi v napadu, Matic Verdinek je končno zadel za plus 3 (16:13), po obrambi odličnega Ferlina je naslednji gol zabil Toskić (imel je stoodstotni učinek 5:5), kapetan Niko Medved pa je vodstvo povišal na 19:14. Kmalu zatem je slovenski legionar Tine Poklar zaradi prekrška na Ovničkom prejel rdeči karton in Norvežani se niso več vrnili v igro. Velenjčani so prišli do daleč najvišje zmage v LP, navijači so konec tekme pričakali na nogah in ponosni Babić je že nekaj minut prej vsem na svoji klopi podeljeval čestitke.

Njegovi fantje so Elverumu prekinili niz treh zmag, še bolj pomembno je, da imajo boljši medsebojni izkupiček. Do konca rednega dela so še štiri tekme in že dve domači zmagi, proti Kadettnu in Dinamu iz Bukarešte, bi lahko bili dovolj, zlasti, če bi se tudi Švicarjem oddolžili z obrestmi. Še bolje pa bi bilo osvojiti prvo mesto v skupini C, saj bi to pomenilo, da bi se v »play-offu« za osmino finala izognili Montpellieru. Vsi ostali tekmeci iz skupine D so povsem premagljivi. Lahko bi se celo zgodil malce ironičen scenarij – da bi Gorenje skozi stranska vrata prišlo med 16 najboljših v LP, ob tem pa bi njihovi tekmeci Celjani, ki igrajo v zgornjem domu, že četrto sezono zapored ostali pred glavnimi vrati izločilnih bojev …

Velenjčani sicer veliko časa za veselje niso imeli, to je bila zanje le prva od kar sedmih novembrskih tekem, pet jih bo proti udeležencem lige prvakov. Naslednja že jutri, ko bodo gostili Zagreb v ligi SEHA in želeli ostati v igri za nastop na sklepnem turnirju regionalnega tekmovanja. V soboto pa bi lahko v Španiji pri Ademarju Leonu naredili še en velik korak k evropski eliti.