Pred dekleti ključna odločitev

Rokomet: Mladinke so na domačem EP zasedle 12. mesto.

Objavljeno
06. avgust 2017 22.52
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Dvanajsto mesto je manj, kot so si od domačega evropskega prvenstva v Celju obetale mlade slovenske rokometašice do 19 let, vseeno pa so se kljub porazu proti Špankam na zadnji tekmi turnirja nasmejane nastavljale objektivom. Za marsikatero je bil to vrhunec športne poti, prehod v člansko konkurenco namreč prinaša mnoge čeri.

Šest porazov ter zmagi proti Portugalski in Srbiji je izkupiček slovenskih mladink na tekmah v dvoranah Golovec in Zlatorog. Prvenstvo so si želele skleniti z zmago, toda proti Špankam so v tekmi za 11. mesto ves čas zaostajale. V zadnji minuti jim je uspelo izenačiti na 28:28, vendar so tekmice izkoristile zadnjo sedemmetrovko. Selektor Bojan Voglar se je jezil na sodnici, a se hitro umiril in strnil občutke po več kot mesec dni trajajoči akciji.

»Žal se je izkazalo, da ne sodimo v srednji kakovostni razred reprezentanc, ki se borijo za mesta od 5 do 10. Škoda za prvo tekmo proti Črni gori, ki nam je preprečila preboj med osmerico. Vseeno ocenjujem, da so dekleta dala maksimum, toda slovenska liga je za evropsko kakovost vendarle preskromna. V tej smeri bo treba nekaj ukreniti. Vesel sem, da nam je RZS omogočila vlogo gostiteljev in odlične priprave, po drugi strani pa še zdaleč nismo imeli 'domačinskega' sojenja,« se je nad merila delivcev pravice obregnil selektor Bojan Voglar, pa tudi priznal, da je bil za marsikatero njegovo igralko ritem priprav, treningov in tekem tako telesno kot duševno prevelik zalogaj.

Medtem ko je naš največji klub Krim Mercator vse bolj ambiciozen in se je slovenska članska vrsta po EP uvrstila tudi na svetovno prvenstvo, pa dosežek podmladka ne nakazuje skorajšnje še svetlejše prihodnosti za naš ženski rokomet. Si lahko od tega rodu obetamo, da bo navrgel nove nosilke igre, ali bo treba počakati na katerega od naslednjih? »Moramo se zavedati, da v mlajših kategorijah še vedno dosegamo boljše rezultate kot pri članicah. V vsaki generaciji se pojavijo vsaj tri igralke, ki bi lahko postale vrhunske. Potencial je, največ pa je odvisno od deklet samih. Morajo se odločiti, ali je rokomet prioriteta ali je to nekaj drugega, študij ali kaj podobnega. Največja težava je v tem, da punce včasih niso dovolj ambiciozne. Veliko morajo postoriti same in ne smejo samo čakati, kaj bodo klubi storili zanje,« opozarja trener Zagorja.

Naslednje leto bo v Celju še bolj odmeven turnir, EP za mladince in t. i. generalka je bila po Voglarjevem mnenju uspešna: »Celje se je izkazalo za odličnega gostitelja. Za ekipe je bilo odlično poskrbljeno. Vsekakor je moški rokomet še na veliko višji ravni od ženskega, deležen bo veliko večje pozornosti in to bo še en zares lep rokometni dogodek pri nas.«

Naslov evropskih prvakinj so osvojile rokometašice iz Francije, ki so v finalu z 31:26 premagale Rusijo. Konec tedna je delegacijo EHF na čelu s predsednikom Michaelom Wiedererjem gostil prvi mož slovenskega rokometa Franjo Bobinac, ki si obeta, da bo Slovenija skupaj z Makedonijo gostila EP za člane leta 2022 ali 2024.