Pri 25 letih že pred okroglo stotico, ni slabo

Matej Gaber, nepogrešljivi krožni napadalec verjame, da je Slovenija sposobna premagati vsakogar.

Objavljeno
11. januar 2017 22.43
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Metz – Matej Gaber ob Vidu Poteku in Blažu Blagotinšku pooseblja prvo linijo slovenske obrambe, od čvrstosti katere bo v veliki meri odvisen uspeh Slovencev na SP. Odkar je 9. marca 2011 zmagovito debitiral v Stožicah proti Poljski, je 25-letni Škofjeločan, član Pick Szegeda, nepogrešljiv član reprezentance. Zanj se bo danes začelo že šesto veliko tekmovanje …

Za reprezentanco ste v manj kot šestih letih zbrali že 98 nastopov in boste proti Islandiji dosegli okroglo stotico. Hitro beži čas, kajne?

Res se sliši veliko. Lepa številka, toda v njej se skriva marsikaj. Očitno dobro delam, dobro treniram in dobro igram, da mi selektorji zaupajo. Doslej sta bila sicer samo dva, pa vseeno. Gotovo si nisem mislil, da bom tako mlad prišel v reprezentanco in da bom s 25 leti dosegel stotico. S številkami se sicer ne obremenjujem, je pa prijeten občutek, ko me spomnite nanje.

Po 4. mestu v Španiji in 8. v Katarju boste odigrali tretje SP. Bo Slovenija nadaljevala niz uvrščanja v »top 8«?

Tega se vsekakor nadejamo, vseeno pa ne smemo pozabiti, da smo močno pomladili ekipo. Gotovo si najprej obetamo čim višje mesto v skupini, v osmini finala pa se bo videlo, kako in kaj. Zgodaj je še za konkretne napovedi, veliko je neznank.

Kakšna so vaša pričakovanja?

Saj pravim, da težko govorim o ciljih. Najbolje bo, da gremo od tekme do tekme in na koncu potegnemo črto.

Kot ste že omenili, je bila reprezentanca deležna precej sprememb od Katarja, lahko sploh primerjate ekipi?

Težko. Res smo pomladili zasedbo in samo pet nas je ostalo iz Katarja po samo dveh letih. Reprezentanca je torej v 80 odstotkih spremenjena. Še vedno pa ocenjujem, da smo vsi skupaj že dovolj zreli in da se nimamo česa bati. Nekateri med nami imajo več izkušenj, drugi manj, ampak menim, da tudi ta reprezentanca lahko premaga vsakogar.

Kakšno je vzdušje v slačilnici pred današnjim štartom?

Malce smo utrujeni od potovanja, a ne tarnamo. Vzdušje je zelo dobro, vsi komaj čakamo, da se po dolgih pripravah svetovno prvenstvo končno začne.

Selektor Veselin Vujović omenja možnost, da bodo vsi slovenski igralci tekli v obe smeri, t. j. da bo menjav ob prehodu iz obrambe v napad in obratno le minimalno. Je lahko v narekovanju ostrega ritma glavna prednost Slovenije?

Gotovo bo naše glavno orožje v tem, da lahko s trdo obrambo pridemo do čim več lahkih zadetkov. Vsi igralci v polju bomo garali v obrambi in lahko jamčim, da bo ta na zelo visoki ravni.

Vajeni ste bili kriti hrbet vratarju Gorazdu Škofu, zdaj bodo za vami stali trije dokaj sveži obrazi. Kako si zaupate oziroma kakšno podporo jim obljubljate?

Vsi trije vratarji, ki so tukaj z nami (Matevž Skok, Urban Lesjak in Urh Kastelic, op. p.), so dovolj kakovostni, da lahko postavijo še to zadnjo piko na i naši obrambi. Res je bil Škof daleč najbolj izkušenj med njimi, vendar upam in verjamem, da se nam njegova odsotnost ne bo preveč poznala.

Kaj porečete za Jureta Dolenca, vašega someščana in velikega prijatelja, ki je tik pred SP podpisal sanjsko pogodbo z Barcelono?

Res, vsa čast. Iskreno sem mu čestital in od srca mu privoščim.

Je že dal za rundo?

Ne še, saj ni bilo časa za to. Bomo videli, mogoče po finalu v Parizu …