Zorman po četrti naslov, Marguč lovi prvega

Rokometna liga prvakov: na F4 v Kölnu danes polfinalna para Kiel – Veszprem in Paris SG – Kielce.

Objavljeno
28. maj 2016 07.50
iza-marguč
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Köln – Bolj verjetno, kot da bo Kiel četrtič osvojil ligo prvakov, je, da se bodo prvega naslova veselili Veszprem, Kielce ali PSG. To bi pomenilo, da bi dobili prvega zmagovalca, ki ne prihaja iz Nemčije ali Španije, odkar se je Celje leta 2004 povzpelo na Mont Blanc. Izrazitega favorita ni, na F4 bosta prvič nastopila dva Slovenca.

Sedmič zapored bo šampiona elitnega tekmovanja dal sklepni turnir, ki ga bo znova gostila Lanxess Arena v Kölnu. Tam še nihče ni ubranil naslova in tudi ta vikend ga ne bo, saj se je Barcelona poslovila v četrtfinalu. Izločil jo je Kiel, ki mu nihče ni pripisoval kaj prida možnosti za preboj na F4, potem ko je izgubil kapetana Filipa Jicho in Arona Palmarssona. Slabosti »zeber« so do izraza prišle v bundesligi, v kateri bodo zasedle šele 3. mesto za Rhein-Neckarjem in Flensburgom. Pred tem je bil Kiel nemški prvak desetkrat v zadnjih 11 sezonah! Seveda pa je Kiel še vedno – Kiel, ob Barceloni največja rokometna institucija, in ekipa Alfreda Gislasona na čelu z Domagojem Duvnjakom bo klavrno sezono reševala v Kölnu, kjer se bo počutila kot doma. A tudi Veszprem, tekmec v polfinalu, bo imel bučno podporo s tribun. Potem ko je osvojil ligo SEHA in dvojno madžarsko krono, bo želel dodati češnjo na torti s prvim naslovom evropskega prvaka. Bil bi že čas. Madžari bodo tretjič zapored nastopili na F4, najprej so osvojili 4. mesto, lani izgubili v finalu in tokrat jih zanima samo zmagoslavje. Pomembno vlogo v moštvu Xavierja Sabateja, ki je na začetku sezone zamenjal Carlosa Ortego, ima slovenski ostrostrelec z desnega krila Gašper Marguč.

Celjan, za katerim je odlična sezona – s Slovenijo se je uvrstil tudi na OI – se bo morda v nedeljo meril z reprezentančnim kapetanom Urošem Zormanom, v najboljšem primeru v jutrišnjem velikem finalu. Zorman, ki je bil že trikrat evropski prvak (s Celjem 2004 ter Ciudadom Realom 2008, 2009), bo s poljskimi Kielcami skušal preskočiti visoko oviro – Paris SG z Nikolo Karabatićem in Thierryjem Omeyerjem. Pariški bogataši, ki imajo v svojih vrstah tudi prvega strelca LP Mikkela Hansna, bodo prvič nastopili na F4, morda je njihov glavni adut trener Zvonimir Serdarušić, ki je LP osvojil s Kielom leta 2007. Finale Kiel – PSG bi morda prinesel največ glamurja, toda kluba s Slovencema imata drugačne načrte ...

Danes – polfinale: Paris SG – Kielce (15.15), Kiel – Veszprem (18.00); jutri: tekma za 3. mesto (15.15), finale (18.00).