Junakinja Majdičeva ima zlomljena štiri rebra

Bronasta olimpijka Petra Majdič se je na prireditvi na osrednjem trgu v Whistlerju komaj povzpela na stopničke, ob igranju himne pa kazala znake bolečine in sreče. Olimpijske igre in sezona so zanjo bržčas končane, saj ima po padcu zlomljena štiri rebra.

Objavljeno
18. februar 2010 08.06
P. Z., An.B./STA
P. Z., An.B./STA
Whistler - Slovenska junakinja olimpijskih iger Petra Majdič je huje poškodovana, kot je kazalo na začetku in po prvih zdravniških pregledih na tekmovališču. Šampionka, bronasta s šprinterske preizkušnje v klasični tehniki, ima zlomljena štiri rebra, tako da so zanjo olimpijske igre že zaključene, najverjetneje pa tudi sezona, v kateri drži drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Po opravljeni dopinški kontroli in novinarski konferenci se je Majdičeva z uradnim prevozom organizacijskega komiteja zimskih olimpijskih iger vrnila v olimpijsko vas, natančneje na dodatne preglede na kliniko. Izvidi so pokazali, da je pri Petri prišlo do pneumotoraksa. Eno od štirih zlomljenih reber je namreč predrlo popljučnico in zrak je pričel iz pljuč uhajati v prsno votlino.

Majdičeva je na večerni prireditvi na osrednjem trgu v Whistlerju prejela zasluženo kolajno. Na stopničke se je povzpela s pomočjo, ob igranju norveške himne pa je kazala jasne znake bolečine in potočila tudi nekaj solz sreče. Od tam jo je helikopter odpeljal v bolnišnico v Vancouver, kjer bo ostala vsaj nekaj dni. Let v Slovenijo za zdaj ne pride v poštev, saj s tako poškodbo pljuč (zlomljena ima vsaj štiri rebra, možno pa, da tudi pet).

Turel: Petra je bila neomajna

Resnost poškodbe je opisal tudi zdravnik in vodja medicinske ekipe v Vancouvru, doktor Matjaž Turel, ki je dejal, da prve preiskave v premični bolnišnici ob progi niso mogle zaznati pneumotoraksa, saj ta nastaja počasi. »Petro so v premični ambulanti pregledali z ultrazvokom, pregledali vitalne organe, pljučno steno, vendar pa ta metoda ne pokaže pneumotoraksa, razen če je ta res očiten. Delno se da z ultrazvokom ugotoviti zlom reber, vendar pa so zdravniki sumili, da je zlomljeno zgolj eno rebro. Petri so sicer odsvetovali nadaljnje tekmovanje, vendar je sama vztrajala na tem, da nadaljuje,« je povedal Turel.

»Če na kratko opišem, kaj se je Petri zgodilo. Imamo prsni koš, prsno steno z rebri, znotraj reber je porebernica, po pljučih pa popljučnica. Porebernica in popljučnica ustvarjata negativni tlak, da so pljuča razpeta. Če se popljučnica predre, zrak uide iz pljuč, s tem ni negativnega tlaka, zrak se prične tam nabirat in pljuča s tem manjšat, po domače povedano ‘padejo skupaj’. Lahko se sesedejo malo ali pa bolj, v vsakem primeru pa pneumotoraksa ob pregledu še ni bilo. Tudi na rentgenu se še ni videlo ali so zlomljena rebra, sumili smo, potem pa smo se skupaj odločili za CT, ki je razkril, da zlomljena vsaj štiri rebra, za petega se še ne ve točno,« je poškodbo opisal doktor Turel.

Česa takšnega pa še ne

»Ta poškodba ni tako nevarna. Če bi bil pneumotoraks obsežen, bi ta nastajal zelo hitro in potem Petra ne bi mogla nič. Moja specializacija je prav pulmologija in videl sem že, da so ljudje s predrtimi pljuči hodili naokrog, vendar pa da bi s takšno poškodbo tekmovali, česa takšnega pa še ne,« je dejal Turel, ki bo v Slovenijo odpotoval v nedeljo.

Želja večja od bolečine

»Zlomljene imam štiri ali pet reber, pljuča udrta, zrak v pljučih. Olimpijske igre so zame končane, najbrž tudi sezona. Že med tekmo je bilo tako hudo, imela se tako moče bolečine, tudi tablete niso pomagale. Ljudje, ki imajo eno zlomljeno rebro, vedo, kako boli. Jaz sem imela štiri. Nekajkrat sem hotela odnehati, a ko veš, zakaj se boriš, vendarle gre naprej. Na koncu sem bila tako utrujena, kot še nikoli. Zdržati tri ure tako bolečino, pa še teči, je nekaj neverjetnega. V takih okoliščinah kolajne nisem pričakovala, sem pa si jo močno želela. Mislim, da bi v normalnih okoliščinah zmagala, tudi tekmice so mi priznale, da bi si zaslužila zmago,«
je dejala Majdičeva in dodala: »Ne bi preživela, če bi bila četrta. Na srečo pa sem vendarle dobila kolajno, ne morem je še dobro podoživeti, a za to bo še čas.«

Zasluge tako Hudaču kot Slabanji

Tekmici, ki sta jo prehiteli, Marit Björgen in Justyna Kowalczyk, sta ji dejali, da je naredila več kot če bi osvojila zlato kolajno. »Verjamem, da če bi bila danes brez težav, sploh ne bi imela konkurence,« pa je o Petri med drugim povedal trener Ivan Hudač. Slovak je pred štirimi leti zamenjal preobremenjenega dolgoletnega trenerja Roberta Slabanjo, ki mu gre veliko zaslug, da je Majdičeva zdaj dobitnica olimpijske kolajne, prve v smučarskem teku za Slovenijo in prvo na ZOI po letu 2002, skupaj pa deveto.

V domovini 30-letnico, članico kluba Atrans s Trojan, zagotovo čaka veličasten sprejem, od Brnika, do Ljubljane, Brinja in Rogle, kjer je njen drugi dom.