Mikaela Shiffrin zlata lisička, Meta Horvat odlična 11. (FOTO)

Ameriška alpska smučarka zanesljiva zmagovalka slaloma in 55. Zlate lisice. Do točk tudi Ana Bucik.

Objavljeno
02. februar 2019 13.28
Posodobljeno
02. februar 2019 16.12
Meta Hrovat je petkovemu odličnemu veleslomskemu dosežku zaradi izjemno zahtevnih razmer na obeh progah dodala še boljšega slalomskega. FOTO: Tomi Lombar/Delo
G. N.
G. N.
Ljubljana - Velika zmagovalka 55. Zlate lisice je vodilna v svetovnem pokalu Mikaela Shiffrin. Slalomsko preizkušnjo je sebi v prid praktično odločila že na prvi progi, na kateri je s sekundo prednosti ugnala veliko izzivalko Petro Vlhovo. Ta je bila na drugi prepočasna tudi za stopničke, na katere sta se uvrstili še druga Švedinja Anna Swen Larsson ter tretja Švicarka Wendy Holdener.

image
Ena bolj vesela od druge so skočile na stopničke. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Shiffrinova je zmagala še četrti zaporedni slalom za Zlato lisico, lani v Kranjski Gori in v letih 2017 in 2015 v Mariboru. Leta 2016 je lisičkin slalom odpadel zaradi močne odjuge, ki je bila tudi danes sovražnica organizatorjev.

Končni vrstni red


1. Shiffrin (ZDA) 1:42,60
2. Swenn Larsson (Šve) +0,77
3. Holdener (Švi) 1,15
4. Hansdotter (Šve) 1,34
5. Vlhova (Slk) 1,70
6. Schild (Avs) 2,11
7. Lysdahl (Nor) 2,37
8. Costazza (Ita) 2,65
9. Truppe (Avs) 2,67
10. Geiger (Nem) 2,72
11. Hrovat 2,76
...
24. Bucik 3,84
...
33. Ferk
45. Dvornik
50. Livk (vse Slo)

Andreja Slokar je odstopila.


Shiffrinova je zmagala že na štirinajstih od zadnjih osemnajstih slalomov za svetovni pokal, preostale štiri pa Vlhova, ki je v Maribor dopotovala kot zmagovalka zadnje slalomske preizkušnje v Flachauu. Zadnja, ki je bila v slalomu boljša od Američanke ali Slovakinje, je bila Švedinja Frida Hansdotter.

image
Navijači so danes videli manj razburljivo tekmo kot včeraj. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Na prvi progi je Američanka odlično izkoristila prednost boljše štartne številke (3:6) in je bila od Slovakinje hitrejša za okroglo sekundo. Vse druge so že debelo zaostale za Shiffrinovo.

image
Mikaela Shiffrin je bila korak pred konkurenco. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Horvatova blizu prvih pet, če ... 


Od šestih Slovenk so si navijači največ obetali od Maruše Ferk, Ane Bucik in predvsem od včeraj najboljše Mete Horvat. Toda Ferkova in Bucikova sta na zaradi od tekmovalke do tekmovalke težji progi za Američanko zaostali skoraj 5 sekund. Bucik je zaostala 4,37 sekunde in se je na drugo progo podala s 24. mesta, Ferkova pa je zaostala 4,96 sekunde in je izpadla iz najboljše trideseterice.

image
Meta Hrovat bi bila brez zdrsa v spodnjem delu finala še višje. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Odlična je bila Horvatova, ki je zaostala le 3,38 sekunde in si s 17. mestom pripravila odlično izhodišče za še boljši izkupiček na drugi progi. In na njej si ji je s kančkom smole v spodnjem delu bržkone iz nog izmuznila uvrstitev blizu peterice najboljših. Kljub temu je vrhunsko izpeljala drugo progo in je tekmo končala 11. mestu.

image
Petra Vlhova včerajšnjega podviga danes ni ponovila. FOTO: Tomi Lombar/Delo


"Napaka v spodnjem delu mi je vzela nekaj mest. Ampak to je slalom in v njem se dogajajo napake," je bila kratka in jedrnata v kratkem pogovoru za nacionalno televizijo mlada Kranjskogorka, ki je danes na pohorski strmini presegla svojo najboljšo slalomsko uvrstitev v svetovnem pokalu. Doslej je bila njena najboljša 12. mesto v finskem Leviju.

image
Anna Swenn Larsson je bila najbolj srečna med vsemi smučarkami. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Bucikova tudi druge proge ni izpeljala po željah, a je ubranila 24. mesto.

"V primerjavi z drugimi tekmami sem bila boljša. Dobila sem nekaj dobrih občutkov, kar je dobro za naprej. Pomembno je, da grem korak za korakom," pa je komentirala svoj nastop Bucikova.

image
Maruša Ferk ni bila dovolj hitra za finale. FOTO: Tomi Lombar/Delo


"Z izkupičkom sem zadovoljen, najprej bi se zahvalil navijačem, ki so v ne najbolj zimskem vremenu prišli spodbujat naše tekmovalke. Zaradi njih so boljše," je začel krajo oceno 55. Zlate lisice glavni trener ženske reprezentance Denis Šteharnik in v nadaljevanju dodal. "Vesel sem tega, da je Hrovatova izenačila raven veleslaloma in slaloma. To je bil naš cilj. Ima pa veliko zdravstvenih težav, ki jo ovirajo pri treningih."