Favoritinji Lara in Lindsey, šele nato Ilka

SP v smučanju: čeprav je Slovenka zmagala že petkrat, se vse vrti okrog medijsko podjetnejših Američanke in Švicarke.

Objavljeno
06. februar 2017 01.48
Slovenia’s Ilka Stuhec competes during an alpine ski, women's World Cup super-G, in Cortina d'Ampezzo, Italy, Sunday, Jan. 29, 2017. (AP Photo/Domenico Stinellis)
Vito Divac
Vito Divac
St. Moritz – Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju naj bi se začelo danes s treningom smuka, na katerem bo nastopilo devet slovenskih smučarjev in smučark – Ilka Štuhec, Maruša Ferk in Ana Bucik v ženski konkurenci ter Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater, Šetefan Hadalin, Miha Hrobat in Tilen Debelak v moški. Pogojnik je zaradi slabe vremenske napovedi.

Včeraj je v St. Moritzu padlo 25 centimetrov snega, tudi danes pa naj bi snežilo (pričakujejo novih 30 cm), ob tem pričakujejo sunke vetra do 75 km/h. Kot je pojasnil šef ženskega svetovnega pokala Atle Skaardal, naj bi se vreme umirilo šele popoldne. Zadnji možni čas za trening je ob 15. uri. Prva tekma – ženski superveleslalom – bo v torek ob 12.30. Za nas je med vročimi favoritinjami za kolajno tudi Štuhčeva, zmagovalka zadnje tekme pred SP v Cortini d'Ampezzo.

Svetovni mediji petkratno zmagovalko tekem svetovnega pokala v tej zimi (tri v smuku, po eno v alpski kombinaciji in superveleslalomu) bolj kot ne le omenjajo kot kandidatko (najbrž tudi zaradi tega, ker je bila v zadnjem času medijem nedostopna), vse odrske luči pa so usmerjene v Lindsey Vonn in Laro Gut, ki sta kot prekaljeni mojstrici komuniciranja medijem veliko bolj dostopni. Našli so kar nekaj povezav, v ospredju pa je spomin na leto 2009, ko je v Val d'Iseru Američanka osvojila dvojno krono, v smuku pa ji je bila prva tekmica takrat 16-letna Švicarka. Bolje od nog gre v tej sezoni Gutovi, ki je slavila že pet zmag, nazadnje v smuku v Cortini, kjer je Vonnova ostala brez uvrstitve.

Vonnova je – kot vedno pred velikimi tekmovanji – medijsko zelo aktivna. V St. Moritzu je v nedeljo predstavila mini serijo dveh oddaj na Eurosportu »Chasing History« oziroma »V lovu za nesmrtnostjo«. Ob premieri je dejala, da si je vedno želela, da dobijo navijači, mediji in športna javnost globlji vpogled v njeno življenje.

Kot je poudarila, se bo osredotočila na lov za rekordom Ingemarja Stenmarka, ki je v svetovnem pokalu zmagal 86-krat. Vonnova je namreč v Garmisch-Partenkirchnu pred tremi tedni slavila 77. zmago.

Na svetovnih prvenstvih je osvojila doslej šest kolajn – dve zlati, tri srebrne in eno bronasto. V St. Moritzu želi seveda dve zlati v hitrih disciplinah, nastopila pa bo še v alpski kombinaciji, čeprav slaloma že dalj časa ni resno vadila. Prepričana je, da je imela po nesrečni Cortini, kjer ji prav nič ni šlo od nog, dovolj časa, da se je umirila in se pripravila za napad na kolajni. »Najbolj je pomembno, da razmišljam pozitivno oziroma da sem dobro trenirala,« je ob prihodu v St. Moritz povedala 32-letna Američanka, ki se je spomnila tudi leta 2003, ko je niso uvrstili v ameriško reprezentanco. Takrat so trenerji dejali, da še ni dovolj dobra za tako pomembno tekmovanje. 

Lara Gut ni prva favoritka le zaradi domačega terena, ampak vrhunske forme. V Cortini je zmagala v smuku, v superveleslalomu pa odstopila po napaki, ko je imela zmago takorekoč v žepu. Prav nepredvidljivost in osnovnošolske napake utegnejo biti za Švicarko največja ovira. »Sem v tako dobri formi, da se osredotočam na to, kar moram narediti, ne pa na to, kako bi bila boljša. Sem tudi pametnejša, kar me veseli,« je razmišljala pred prvenstvom Gutova, ki bo nastopila v štirih disciplinah – smuku, superveleslalomu, alpski kombinaciji in veleslalomu. Prav v vseh disciplinah je kandidatka za zmago.