Hansdotterjeva četrtič pred vsemi, Bucikova enajsta

Najboljša smučarka in slalomistka sezone Mikaela Shiffrin si je pod žarometi v Flachauu delila 3. mesto z Wendy Holdener.

Objavljeno
10. januar 2017 20.13
SKI-ALPINE-WORLD-SLALOM-AUT
J. P.
J. P.

Flachau - Le dva dni po koncu Zlate lisice so bile alpske smučarke znova v pogonu, danes so opravile tradicionalni večerni slalom pod žarometi na progi Hermanna Maierja v Flachauu, ki že tradicionalno ustreza tudi Švedinji Fridi Hansdotter, ki je na prejšnjih petih izvedbah na tem prizorišču vselej stala na stopničkah za po eno zmago in tretje mesto ter tri druga mesta. Tradiciji se ni izneverila niti letos, ko si je četrtič v karieri pokorila vso konkurenco, predvsem po zaslugi odličnega prvega nastopa, pa tudi dveh tretjin finalnega. Če ne bi na drugi progi spodaj storila napake, bi ciljno črto prečkala z več kot sekundno zalogo.

Švedinji avstrijski sneg očitno ustreza, saj je tri od štirih dosedanjih slalomskih zmag (četrto je dodala pred tremi leti v Kranjski Gori) vpisala na njem - predlani je bila januarja že najhitrejša v Flachauu, decembra pa še v Lienzu. Tokrat si je na prvi progi zagotovila skoraj sekundo naskoka pred najresnejšo tekmico, Švicarko Wendy Holdener, v drugo pa je imela pri drugem merjenju vmesnega časa še 1,23 sekunde prednosti pred Nino Løseth, do cilja pa vendarle zadržala 58 stotink. Norvežanka je prvič v tej zimi končala na zmagovalnem odru v slalomu, pred tem je že bila druga tudi v veleslalomu v Killingtonu.

Da so se na stopničkah znašle štiri tekmovalke, sta s povsem enakima časoma na tretjem mestu poskrbeli najprepričljivejši slalomistki te zime - Wendy Holdener je na vseh tekmah v sezoni, na katerih je prišla do cilja (to se ji ni posrečilo zgolj v Zagrebu), končala v najboljši trojici, na zmago pa še čaka; medtem ko je vodilna smučarka in slalomistka začetka sezone, Američanka Mikaela Shiffrin, drugič v zadnjih treh tekmah ostala brez zmage. Na Sljemenu ni videla cilja, tokrat se je morala zadovoljiti s tretjim mestom zavoljo neprepričljivega prvega nastopa. V uteho ji je lahko najboljši čas druge proge.

Nastopile so tudi tri Slovenke, dve sta se dokopali do točk, tretja - Meta Hrovat - je odstopila že v prvem nastopu. Ana Bucik je napadala nov najboljši dosežek v karieri, ki ga je s sedmim mestom postavila predvčerajšnjim pred domačimi navijači na Mariborskem Pohorju. Danes je bila po polovici preizkušnja osme, v finalu pa po nekaj težavah na progi ob prečkanju ciljne črte zabeležila četrti čas z zgolj 16 stotinkami zaostanka za tedaj vodilno, naposled je to zadoščalo za 11. mesto (od Švedinje je bila počasnejša za slabe tri sekunde) oziroma izenačenje njene druge najboljše uvrstitve v karieri. Maruša Ferk je po hudi finalni napaki zasedla zadnje, 29. mesto, s sedmimi sekundami zaostanka za zmagovalko. 

Ana Bucik je izenačila svojo drugo najboljšo uvrstitev doslej. Foto: Tomi Lombar/Delo.

 

IZIDI ŽENSKEGA SLALOMA

1. (1.) Frida Hansdotter (Nor) 1:51,40
2. (3.) Nina Løseth (Nor) + 0,58
3. (5.) Mikaela Shiffrin (ZDA) 0,78
3. (2.) Wendy Holdener (Švi) 0,78
5. (4.) Veronika Velez Zuzulova (Slk) 1,79
6. (7.) Katharina Truppe (Avs) 2,02
7. (6.) Bernadette Schild (Avs) 2,27
8. (15.) Christina Geiger (Nem) 2,66
9. (10.) Emelie Wickström (Šve) 2,73
10. (9.) Šarka Strachova (Češ) 2,77
11. (8.) Ana Bucik (Slo) 2,82
29. (27.) Maruša Ferk (Slo) 7,14
Meta Hrovat (Slo) odstopila

 

POTEK PRVE PROGE

V slovenskem taboru se je tega slaloma še posebej veselila Ana Bucik, ki je predvčerajšnjim s sedmim mestom pred domačimi navijači vpisala dosežek kariere, danes pa je želela podvig vsaj ponoviti. Po prvi progi ji je kazalo dobro, saj se je med tekmovalkami, ki so štartale po prvi jakostni skupini, prebila najvišje - s številko 20 do osmega mesta. 

Njen zaostanek za vodilno je bil resda ogromen, skoraj dvesekundni, a je treba v isti sapi poudariti, da je bila Švedinja Frida Hansdotter, ki je postavila najboljši čas prvega nastopa (56,91), zares razred zase, saj je le ena zasledovalka za njo zamudila za manj kot sekundo, pa še ta - Švicarka Wendy Holdener - kar 95 stotink. Tretje izhodišče po polovici tekme je držala Norvežanka Nina Løseth (+ 1,08). Še več sta presenetljivo zaostali zmagovalka Sljemena, Slovakinja Veronika Velez Zuzulova (1,15), in z naskokom najboljša slalomistka dosedanjega dela zime ter letošnja najuspešnejša »lisička«, Američanka Mikaela Shiffrin (1,38).

Na štartu sta bili še dve slovenski predstavnici. Maruša Ferk je za rep ujela finalni nastop, saj je vpisala 27. čas prve proge, za vodilno Švedinjo je zaostala 3,38 sekunde. Manj uspešna je bila 18-letna Meta Hrovat, ki je bila pri obeh merjenjih vmesnih časov še zadosti hitra za najboljšo trideseterico, v spodnjem delu proge pa odstopila. Tako ostaja pri enih točkah v sezoni, tik pred prelomom koledarskega leta je bila 28. v Semmeringu.

IZIDI PRVE PROGE

1. Frida Hansdotter (Šve) 56,91
2. Wendy Holdener (Švi) + 0,95
3. Nina Løseth (Nor) 1,08
4. Veronika Velez Zuzulova (Slk) 1,15
5. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1,38
6. Bernadette Schild (Avs) 1,48
7. Katharina Truppe (Avs) 1,63 
8. Ana Bucik (Slo) 1,91
9. Šarka Strachova (Češ) 1,93
10. Emelie Wikström (Šve) 2,13
27. Maruša Ferk (Slo) 3,38
Meta Hrovat (Slo) odstopila

Finalistke je za rep ujela tudi Maruša Ferk. Foto: Leonhard Föger/Reuters.