Kljub vandalizmu zelena luč za Zlato lisico

Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (FIS) Filip Gartner zadovoljen s pripravo proge pod Pohorjem.

Objavljeno
12. februar 2015 14.55
FIS KONTROLA
Š. Ro., šport, J. P., Delo.si, STA
Š. Ro., šport, J. P., Delo.si, STA

Maribor - Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (FIS) Filip Gartner je po današnjem ogledu proge prižgal zeleno luč za izvedbo 51. Zlate lisice, tradicionalnega ženskega tekmovanja za svetovni pokal v alpskem smučanju, ki bo na Mariborskem Pohorju po predvidenem urniku na sporedu v soboto, 21. februarja, ko bo na vrsti veleslalom (s štartom ob 10. uri), in v nedeljo s slalomom (ob 9.45).

Prirediteljem pod Pohorjem so poleg vnovičnih vremenskih težav preglavice povzročili še vandali, ki so že tako načeto progo v noči na četrtek še dodatno razrili z motornimi sanmi, poroča STA. Čeprav sta progo čuvala varnostnika, so se jima pobalini izmuznili in povzročili nekaj škode, ki pa k sreči ni bila usodna za izvedbo tekmovanja. Bodo pa morali prireditelji spet zreti v nebo, čakati nizke temperature in upati, da ne bo novih otoplitev. Za delovanje snežnih topov se morajo namreč temperature sukati okrog ničle ali malo pod njo, kar pa je bilo v zadnjih dneh bolj izjema kot pravilo, zato zasneževanja ne bo več.

Že po tradiciji je snežno kontrolo opravil stari znanec Gartner, ki je s stanjem proge razmeroma zadovoljen, so ga pa razburila dejanja vandalov: »Snega je za zdaj dovolj. To je zame pozitivno presenetljiv podatek, videli smo, kakšno je bilo stanje v zadnjih štirih tednih. Sneg je dobre kakovosti, ga je okrog 45 cm, ponekod samo 35, a je dovolj na široko po progi. Glede na vremenske obete lahko ocenimo, da bo skoraj ves tudi ostal, ga bo pa treba pametno predelati in obdelati tako, da bo podlaga varna, trda, da bodo razmere čim bolj enakovredne za vse in da bodo na koncu lahko zadovoljni tudi
gledalci.«

Proga je že od srede zaprta za smučanje, odslej bo še dodatno varovana. »Najprej bi se rad zahvalil tistim, ki so nam ponoči naredili škodo na progi, nikakor nam niso olajšali dela. Treba se bo potruditi in zdaj narediti še dodatne stvari, ki nam jih sicer ne bi bilo treba. Očitno smo Mariborčani sami sebi dovolj velik sovražnik, drugih sploh ne potrebujemo. Prva naloga bo, da sneg, ki ga imamo na razpolago in je še sorazmerno dobro pripravljen, takoj čim bolje utrdimo. Danes ga bomo skušali zgladiti, najhuje je, da imamo v progi sledi motornih sani. Proti večeru  bomo začeli v podlago vbrizgavati vodo z injekcijsko desko, sneg želimo čim bolj zgostiti in mu dati ustrezno strukturo. Prilagajali se bomo vremenskim razmeram, s pomočjo soli, zadrževanjem snega ali kakor koli drugače, skušali bomo najti optimalno rešitev glede na situacijo,« poudarja vodja priprave in tekmovanja Gorazd Bedrač.

Prireditelji so bili v zadnjih letih zaradi milejšega podnebja prisiljeni tekmo kar štirikrat odpovedati ali preseliti drugam, ob lanskem jubileju denimo v Kranjsko Goro. Generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar je razkril, da proračun tekmovanja ostaja nespremenjen - 1,1 milijona evrov. Obljubil je zanimiv spremljevalni program, ob žrebu štartnih številk na trgu Leona Štuklja bo med drugim nastopil tudi priljubljeni band Elvis Jackson. »Zdaj smo dobili zeleno luč za nadaljevanje del, ki smo jih začeli. Če se obrnete nakoli, vidite, da tekmovalni prosotor raste iz dneva v dan, iz ure v uro, končujemo postavljanje infrastrukturnih objektov, ki so nujni za izvedbo tekmovanja. Hkrati nosimo velik del tega dogajanja tudi v samo središče mesta, na trg Leona Štuklja, v petek in soboto bomo z veseljem gostili najboljše smučarke na žrebu štartnih številk in obogatili to srečanje z glasbenimi koncerti, dali nekaj zimskih radosti tudi mestu.« Zaradi uspehov Tine Maze se prireditelji nadejajo izjemnega obiska, vstopnice pa je mogoče kupiti prek Eventima, na Petrolovih bencinskih servisih in v turističnih agencijah.