Na pot, ki jo že dobro pozna 

Ilka Štuhec kuje vrnitev na tekmovalno raven čez pol leta.

Objavljeno
28. oktober 2017 01.51
Mojca Finc
Mojca Finc
Basel – »Če pri okrevanju ne bo težav in zapletov, se bo lahko vrnila v tekmovalni ritem čez pol leta. Takšen je bil razplet v zadnjih nekaj letih pri številnih športnikih,« je profesor Niklaus Friederich, vodja športne ortopedije in travmatologije na Univerzitetni kliniki v Baslu, komentiral predvideno okrevanje Ilke Štuhec po operaciji kolena.

Friederich je vodil ekipo zdravnikov pri operaciji strgane sprednje križne vezi v levem kolenu, ki je trajala poldrugo uro. »Z Ilko sva bila v stikih že v preteklosti zaradi desnega kolena. Pogovorila sva se o najboljših možnostih glede levega. Določil sem datum, nato pa izvedel, da ima prav takrat rojstni dan. Upam, da je to dober znak za njeno prihodnost,« je na novinarski konferenci v Švici povedal Friederich. Verjame, da se bo Mariborčanka vrnila v svetovni vrh.

Štuhčeva je povedala, da povsem zaupa zdravniku, ki je opravil poseg, in verjame, da je ekipa storila največ, kar je lahko. Koleno jo še nekoliko boli, kolikor zmore, skuša razgibavati nogo in jo hladiti, obenem čaka, da bo stanje boljše. »Imela sem pravzaprav srečo v nesreči, saj sem strgala 'zgolj' sprednjo križno vez, vse drugo je ostalo nepoškodvano, kar bo olajšalo proces rehabilitacije,« je najboljša smukačica predolimpijske zime poiskala pozitivno plat velikega udarca, zaradi katerega je morala končati sezono.

Sem pa tja jo še preplavijo čustva in se vpraša, zakaj se je to moralo zgoditi prav njej in zakaj bo spet morala izpustiti olimpijske igre (doslej je tekmovala zgolj v Sočiju 2014). »Spet bom doma gledala otvoritev, kot sem jih že leta prej,« je potožila, v naslednjem stavku pa že pogumno povedala, da ima pred seboj nov cilj, ki se mu reče rehabilitacija, po kateri bi se rada med tekmice vrnila 110-odstotno pripravljena, kot je poudarila.

Čeprav je njen zaščitni znak dobra volja, se tudi njej kdaj sesuje svet. Nazadnje se ji je prav ob nedeljskem padcu v Pitztalu, ko jo je presekala bolečina in ji je klecnilo koleno. Obšlo jo je veliko razočaranje, hkrati pa se je zavedala, da se mora spopasti s položajem, v katerem se je znašla, in si postaviti nove cilje.

»Nesreča se lahko pripeti vsakomur in tokrat se je meni. Olimpijska sezona je zame končana,« je povsem racionalna. O alternativnih prijemih in drugih ponudbah zdravljenja ni razmišljala. »Najpomembneje je, da imam zdravo koleno in sem 'fit', saj v nasprotnem primeru nimam na štartu kaj početi. Zato grem po poti, ki jo na žalost že poznam,« je lastnica smukaškega in kombinacijskega globusa pojasnila, da ne bo ubirala bližnjic.

To je bila njena šesta operacija kolena, Friederich je poseg opravil tretjič. Ta ima številne izkušnje pri tovrstnih primerih, v katerih je pomagal tudi družini Kostelić. Štuhčeva pravi, da si bo na štartu ravno zato, ker ve, kako strokoven je Friederich, po posegu povsem zaupala: »In ne razmišljala, kaj bi lahko bilo narobe.«

Svetovna prvakinja v smuku je na novinarski konferenci v Baslu spretno in tekoče krmarila med tremi jeziki: maternim, angleškim in nemškim. Poskrbela je še za prevode in dokazala, da je kljub neprijetnemu razlogu za sestajanje z novinarji tudi v tej vlogi suverena. Navsezdanje je najbolj vajena medijskih srečanj ob osvojenih zmagah in lovorikah ...