Nasmeh iz Osla lepa popotnica za olimpijsko zimo

Biatlonki Teji Gregorin v zasledovanju na Holmenkollnu s 4. mestom najvišja uvrstitev sezone. Fourcade pozabil naboje.

Objavljeno
20. marec 2017 01.38
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Oslo – Prav na zadnji postaji sezone so v slovenskem biatlonskem taboru dočakali najvišjo uvrstitev, 4. mesto Teje Gregorin v zasledovanju, drugo zimo zapored pa se nihče ni zavihtel na stopničke. Gregorinova je za konec pokazala visoko raven telesne pripravljenosti, zato se že optimistično ozira k olimpijski sezoni.

Pred to pa vodilne v slovenskem biatlonu čaka obilo dela, najbrž tudi kakšna strateška ali kadrovska sprememba, kajti izidi ne dosegajo nekdanje ravni, baza je še naprej – tako kot, žal, že dolga leta – zelo ozka. Upati je tudi na vrnitev rekonvalescenta Jakova Faka, dvakratnega svetovnega prvaka, ki pa je v sezoni 2016/17 nastopil le enkrat, v Ruhpoldingu, kjer ni bil konkurenčen …

Holmenkollenska predstava je kot ponavadi na tem kultnem prizorišču nad središčem Osla razgrnila praznik biatlonskega športa, četudi temperature niso več omogočale nordijske zimske pravljice. A tudi na mehkem snegu je za konec pozornost privabil izjemni Martin Fourcade, zdaj že šestič lastnik kristalnega globusa za največje število točk v sezoni. Na sklepni tekmi zime s skupinskim štartom je zmagal z brezhibnim učinkom na strelišču, res pa je, da bi bil lahko tudi diskvalificiran, saj je v uvodnem krogu pomotoma tekel brez nabojev, trener mu jih je dostavil šele pozneje, kar je sicer proti pravilom, a pri vodstvu tekmovanja so se odločili drugače. Za domačo tekmovalko Tiril Eckhoff pa ena zgrešena tarča ni bila usodna, nakar si ni bilo težko predstavljati veselja občinstva na Holmenkollnu. Globus je prvič doslej osvojila Nemka Laura Dahlmeier.

Pri slovenski reprezentanci so bili navdušeni nad konkurenčnostjo 36-letne Gregorinove. Že na svetovnem prvenstvu je prejšnji mesec s 5. mestom dosegla krepko najvišjo posamično uvrstitev v našem taboru, na finalu sezone je bila v sobotnem zasledovanju 4., včeraj so ji tri zgrešene tarče odnesle novo vrhunsko uvrstitev. A spet se je prepričala o imenitni telesni pripravljenosti – v zadnjem krogu je imela tretji najhitrejši tekaški čas –, le na strelišču še ni vse tako, kot bi si želela. »Glede na to, da so bile tu tri tekme zapored, ni bilo težav glede telesne pripravljenosti, psihično pa smo že vse utrujene in se je že kar težko zbrati. Na zadnji tekmi mi ni šlo vse po željah, a sem kljub temu zadovoljna z 18. mestom,« je dejala Gregorinova in se že ozrla k prihodnji sezoni: »Pripravam bom pristopila podobno, saj je bila telesna raven zares na visoki ravni. Nekaj pa bo treba spremeniti pri streljanju. Morda bom morala nameniti pozornost psihični pripravi, mogoče se bom morala malo več ukvarjati s puško …«

Bronasta olimpijka je bila edina naša nastopajoča zadnji dan v Oslu, v soboto so se v zasledovanju predstavili še Anja Eržen (46.), Klemen Bauer (38.), Miha Dovžan (52.) in Rok Tršan (54.). 

Zdaj za domače naslove

Po vrnitvi iz Osla za slovensko reprezentanco še ne bo počitnic. Ob koncu tedna, če bodo seveda to razmere še dovoljevale, bo namreč na Pokljuki še tekmovanje za državno prvenstvo, nakar bo dejansko sledil oddih, a kmalu za njim že pomemben začetek priprav za olimpijsko sezono. Ta se bo tradicionalno začela v Östersundu na Švedskem, v koledarju pa tokrat ne bo decembrske pokljuške prireditve. Po načrtu IBU bo gorenjska planota najboljše biatlonce spet gostila v sezoni 2018/19.