Odlično izkoristila okrnjeno konkurenco

Smučarska skakalka Ema Klinec tretja v Pjongčangu, Sara Takanaši že do skupne zmage. 

Objavljeno
15. februar 2017 20.39
Saša Verčič
Saša Verčič
Pjongčang – Ema Klinec je izkoristila močno okrnjeno konkurenco na tekmi svetovnega pokala v Južni Koreji ter se drugič v tej sezoni prebila med najboljšo trojico. Najboljša slovenska skakalka te zime je zaostala le za Japonkama Juki Ito in Saro Takanaši. Slednja je s slabšim drugim skokom ostala brez zmage, si je pa že zagotovila veliki kristalni globus.

V primerjavi s tekmama na Ljubnim minuli konec tedna se je zasedba v Pjongčangu močno premešala, saj sta se karavani spet pridružili Itova in Takanašijeva, na drugi strani pa so se številne skakalke odločile, da tik pred svetovnim prvenstvom raje izpustijo pot v Azijo. Tako je nastopilo zgolj 32 tekmovalk, manjkala je zmagovalna nemška trojka iz Savinjske doline Katarina Althaus, Carina Vogt in Svenja Würth, prav tako ni bilo Avstrijk z Danielo Iraschko-Stolz na čelu itd. A skok na stopničke je še vedno bil izziv, saj so pa vendarle nastopile tri najboljše v svetovnem pokalu, ob Japonkah še Maren Lundby in prav sobotno zmagovalko Ljubnega je Klinčeva tudi prehitela. Po prvi seriji je bila Gorenjka četrta, saj je bila poleg Itove in Takanašijeve pred njo še Ramona Straub, ki pa je vdrugo nazadovala na 5. mesto. Poleg težavnih vremenskih razmer je imela slovenska skakalka še nekaj rezerv v skokih, predvsem zavoljo prezgodnjega odskoka, za nameček je še nekoliko zbolela, kar ob hitrem menjavanju celin niti ni tako presenetljivo.

»Vem, da bi v obeh skokih lahko še marsikaj dodala, a če je to dovolj za stopničke, sem zadovoljna. Vem, kje imam rezerve, in že jutri bom delala na tem, da jih izkoristim,« je dejala Klinčeva, prepričana, da bi se lahko že danes (tekma se bo začela ob 7.45 po srednjeevropskem času) povsem približala Japonkama, če bi skakala tako kot na treningih, na katerih je veliko bolj sproščena. Pred potjo v Južno Korejo je sicer pričakovala, da bo tekmovalke v Pjongčangu pričakala precej drugačna skakalnica, kot jih je, a je bila na koncu zelo zadovoljna, da se je zmotila. »Mislila sem, da bo skakalnica podobna tisti v Planici, torej položen nalet, dolga miza brez radiusa. Ko pa smo prišli sem, sem videla, da je ravno nasprotno. Kar precej strm zalet, oster radius, ki mu sledi dolga miza in zato je potrebno biti potrpežljiv, da je odskok pravočasen. Meni takšne skakalnice ustrezajo, super, presenečena sem, da je tako, kot je,« je ocenila 18-letnica. Za razliko od nje slabše zasedbe ni izkoristila Maja Vtič, ki je spet končala zunaj deseterice (11), medtem ko je bila Urša Bogataj 13. Navkljub drugačnim še nedeljskim napovedim bo tudi slednja v ponedeljek odpotovala na SP.

Sara Takanaši pa medtem v tej sezoni piše precej nenavadno zgodbo z azijskimi prizorišči. Potem ko je januarja v Saporu in Zau kar na štirih zaporednih tekmah ostala brez zmage (dvakrat pa celo mesta med najboljšo trojico), se je zgodba ponovila tudi v Pjongčangu. Po prvi seriji je vodila, v drugi pa morala zmago prepustiti Itovi, za katero velja ravno obratno, od petih preizkušenj na Japonskem in J. Koreji je včeraj dobila že četrto. Za tolažbo je Takanašijevi, da si je dve tekmi pred koncem tudi teoretično zagotovila četrti veliki kristalni globus.