Peter Prevc med najboljšimi v kvalifikacijah

Na jutrišnjo tekmo (ob 17. uri) v Trondheimu se je uvrstilo pet slovenskih skakalcev, Stefan Kraft ni več vodilni.

Objavljeno
15. marec 2017 21.33
SKI-JUMP-JPN-WORLD-MEN
J. P.
J. P.

Trondheim - Tudi prireditelji tretje postaje novonastale norveške skakalne turneje Raw Air v Trondheimu so imeli danes podobne preglavice z vremenom kot njihovi kolegi včeraj v Lillehammerju, a se jim je vendarle posrečilo pod streho spraviti vetrovne kvalifikacije za jutrišnjo tekmo, ki se bo predvidoma začela ob 17. uri.

Iz slovenske sedmerice sta bila spet prekratka dva »orla«, eden od njiju je bil ponovno veliki osmoljenec - Jurij Tepeš je resda postavil 47. dosežek kvalifikacij, ker pa štirje od vnaprej uvrščenih na jutrišnjo preizkušnjo danes niso nastopili ali pa so bili krajši od njega (Daniel Andre Tande), je obvisel na nehvaležnem 51. mestu, zmanjkalo mu je sedem desetink točke (116 metrov/102,1 točke). Še manj prepričljiv je bil Anže Semenič, ki si je razdelil 49. mesto (118 metrov/100,6 točke).

Preostala peterica varovancev Gorana Janusa je bila uspešnejša. Peter Prevc, lanski zmagovalec te skakalnice, je s skokom, dolgim 137 metrov, poletel na peto mesto (135,2 točke), dosežek bo zanj deloval blagodejno v skupni razvrstitvi norveške turneje. Deseterico je zaokrožil Anže Lanišek, ki ga je neslo 133 metrov daleč (124,8 točke), medtem ko sta se Jernej Damjan (123 metrov/108,4 točke) in Nejc Dežman (125 metrov/108,3 točke) eden za drugim zvrstila na 35. in 36. mesto.

Na tekmi bo nastopil tudi Domen Prevc, ki se je karavani priključil šele v Lillehammerju, danes pa je izpustil kvalifikacije, saj je imel mesto med jutrišnjimi udeleženci vnaprej zagotovljeno. V skupni razvrstitvi turneje je Andreas Wellinger prevzel vodstvo, saj je svoje delo s 138 metri opravil z odliko in zasedel tretje mesto, s točkovnim izplenom (139,5) pa je skupno švignil mimo Avstrijca Stefana Krafta, ki ga je danes polomil, saj se je ujel v vetrovno past in pristal že pri natanko 120 metrih, zdaj je Nemec 7,1 točke pred njim.

V današnjih kvalifikacijah si je konkurenco pokoril Poljak Kamil Stoch, ki je doskočil pri 139 metrih in enako dolgega prvega izzivalca, Norvežana Andreasa Stjernena, pustil za seboj za točko in pol. Najdaljši danes je bil njegov rojak Johann Andre Forfang, ki je zmogel natanko 140 metrov, kar je zadostovalo za četrti dosežek. Skupno na turneji je Peter Prevc peti z 52,4 točke zaostanka za vodilnim Wellingerjem.