Poškodba nekaj najboljšega, kar se mu je zgodilo

Avstrijski as Gregor Schlierenzauer se po daljšem premoru spogleduje z vrnitvijo med elito že v Engelbergu.

Objavljeno
16. november 2016 22.57
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Potem ko je Gregor Schlierenzauer po zgolj 33. mestu v Innsbrucku na začetku letošnjega koledarskega leta končal minulo sezono in si poltretji mesec pozneje med (alpskim) smučanjem v Kanadi povrhu tako poškodoval koleno, da je moral na operacijo križnih vezi, se je o njegovi prihodnosti šušljalo marsikaj. Mnogi so celo menili, da bo avstrijski skakalni zvezdnik sklenil svojo bogato športno pot.

Zato je prejšnji teden še posebej v skakalnih krogih kot bomba odjeknila novica, da se je 26-letni Tirolec skrivaj vrnil na skakalnice. Da še ni rekel zadnje, je med drugim poudaril na novinarski konferenci v Seefeldu, na kateri je glavni trener avstrijske reprezentance Heinz Kuttin predstavil ekipo za uvodni preizkušnji svetovnega pokala 2016/17, ki bosta konec naslednjega tedna v Kuusamu.

Na Finskem bodo tekmovali Clemens Aigner, Manuel Fettner, Michael Hayböck, Andreas Kofler, Stefan Kraft in Markus Schiffner, Schlierenzauer pa se spogleduje z vrnitvijo med elito na prenovljeni napravi v Engelbergu (med 16. in 18. decembrom).

Med večmesečnim prisilnim počitkom je spoznal, koliko mu še pomenijo skoki. Vsekakor preveč, da bi že končal kariero, dasiravno so mu po glavi že rojile različne misli. Pred skoraj letom dni, ko mu na skakalnicah nikakor ni šlo tako, kot si je želel, je imel namreč vsega že vrh glave. »Čeprav poškodba desnega kolena še zdaleč ni bila nedolžna, je bila nekaj najboljšega, kar se mi je zgodilo. Našel sem čas in mir,« je zaupal as iz Fulpmesa pri Innsbrucku in pristavil, da je bil zanj precejšen izziv spet (za)živeti »normalno« življenje.

»To je bilo težko obdobje, med katerim pa sem spoznal, da za menoj ne stoji le zveza (ÖSV), temveč celotna Avstrija, kar mi je vlilo veliko moči,« je pojasnil najuspešnejši skakalec v zgodovini po številu zmag v svetovnem pokalu. Zbral jih je namreč kar 53, torej sedem več kot njegov najbližji zasledovalec, legendarni Finec Matti Nykänen. Mimogrede: najboljši Slovenec Peter Prevc je zdaj pri št. 21, na večni lestvici pa si deli deseto mesto z nemškim tekmecem Severinom Freundom.

Potem ko se je »Schlieri« po desetih mesecih znova povzpel na vrh zaletišča, ga je sprva spremljal čuden občutek. »A v zraku sem nato spet izjemno užival, skoki po tako dolgem času so bili velikanski navdih,« je bil očaran avstrijski zvezdnik, čigar glavni cilj v prihajajoči zimi bo nordijsko SP v Lahtiju (med 22. februarjem in 5. marcem).

Kuttin se je razveselil njegove vrnitve, (mu) je dal pa jasno vedeti, da si bo moral mesto v ekipi priboriti. Do nadaljnjega bo Schlierenzauer vadil pod vodstvom Christopha Stricknerja, trenerja iz Stamsa, njegov menedžer in svetovalec pa bo poslej Hubert Neuper, ki bo v tej vlogi zamenjal Gregorjevega strica – nekdanjega sankaškega šampiona Markusa Procka.