Pred Domnom le Nieminen in Schlierenzauer

Danes v Klingenthalu ista slovenska šesterica kot v Kuusamu. Goran Janus pričakuje boljše skoke kot na Finskem.

Objavljeno
01. december 2016 23.59
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Klingenthal je najboljše smučarske skakalce včeraj pričakal v povsem drugačni podobi kot pred letom dni. Če lani zaradi pomanjkanja snega še večer pred tekmo ni bilo jasno, ali jo bodo sploh lahko izpeljali, zdaj prireditelji, ki so že pred dnevi zasnežili areno Vogtland, le še čakajo na današnje kvalifikacije.

Slovenska »letalska flota« se bo nemškemu občinstvu predstavila z isto šesterico kot minuli konec tedna v Kuusamu, kjer sta brata Prevc na uvodni preizkušnji navdušila s 1. in 3. mestom. Starejši Peter je po njej rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku, ki jo je nosil skorajda vso prejšnjo zimo, predal Domnu, ki je tako pri 17 letih, petih mesecih in 21 dneh postal tretji najmlajši skakalec na vrhu svetovnega pokala. Mlajša od njega sta bila le Finec Toni Nieminen (16 let in 6 mesecev) in Avstrijec Gregor Schlierenzauer (16 let, 11 mesecev, 23 dni).

Ko smo že pri Nieminenu, ki je v sezoni 1991/92 osvojil tako rekoč vse, kar je bilo mogoče, kaže omeniti, da je njegov poskus preboja v finsko reprezentanco za nordijsko SP v Lahtiju (med 22. februarjem in 5. marcem 2017) pri dobrih 41 letih že klavrno propadel. Še več; pred kratkim je skupni zmagovalec svetovnega pokala 1991/92 in olimpijski prvak z velike naprave v Albertvillu '92, izgubil še službo nepremičninskega posrednika, tako da je ta čas brezposeln. Kar zadeva pa Schlierenzauerja, velja zapisati, da je v Ramsauu, kamor ga je prišel posebej opazovat avstrijski trener Heinz Kuttin, opravil prve skoke na snegu, tako da se resno pripravlja za vrnitev v karavano.

Kdaj se bo 26-letni Tirolec znova preizkusil med elito, še ni znano, jasno pa je, da ga v Klingenthalu, kjer je že petkrat okusil slast zmage (trikrat v veliki nagradi FIS in dvakrat v svetovnem pokalu), še ne bo na štartu. Od Slovencev bodo v današnjih kvalifikacijah ob bratih Prevc, ki sta kot skupno drugi (Domen) in peti (Peter) že vnaprej uvrščena na nedeljsko posamično tekmo (jutri bo na sporedu prva ekipna preizkušnja v sezoni), nastopili še Nejc Dežman, Jaka Hvala, Anže Lanišek in Jurij Tepeš. Po nedeljski vrnitvi iz Kuusama so v ponedeljek opravili kondicijski trening, nakar so se znova preselili na 110-metrsko napravo v Kranju.

»V torek sta skakala Anže in Jaka, v sredo pa poleg njiju še preostali reprezentanti razen Jurija. Z videnim sem bil zadovoljen, zato od njih ta konec tedna pričakujem boljše skoke kot v Kuusamu,« je med včerajšnjo vožnjo proti Klingenthalu, med katero je dobršen del poti snežilo, povedal glavni trener naše skakalne vrste Goran Janus in razkril, da so naposled le pripravili tudi zaletni ledeni smučini na srednji in veliki skakalnici v Planici. »Če bo bog dal, bomo lahko na 120-metrski napravi prve skoke izvedli v sredo,« si je še zaželel slovenski »selektor«, ki bo sicer s svojimi izbranci bivanje na skrajnem nemškem vzhodu (ob meji s Češko) podaljšal za en dan, saj bodo v ponedeljek tam opravili še en trening.

V areni Vogtland, kjer je moral lani Peter Prevc premoč priznati zgolj Norvežanu Danielu Andreju Tandeju, na moštveni tekmi pa je z bratom Domnom, Laniškom in Tepešem prav tako osvojil drugo mesto (za Nemci), je pričakovati nov spektakel. Zaradi sijajnega štarta Severina Freunda, ki po uvodnih dveh preizkušnjah vodi v skupnem seštevku, si prireditelji obetajo, da bodo domači navijači do zadnjega kotička napolnili tribune ob izteku skakalnice. Nemški as se nadeja, da jih bo razveselil z novimi vrhunskimi predstavami. »Prireditve na domačih tleh so vselej nekaj posebnega, zato se že zelo veselim vikenda v Klingenthalu, kjer sem v prejšnjih letih prikazal zelo dobre, a tudi manj uspešne nastope. Počutim se v redu, sem zdrav in zelo motiviran,« je poudaril Freund in pripomnil, da sta mu prvo in drugo mesto v Kuusamu vlili precej samozavesti, vendar pa se bo – zaradi različnih profilov obeh naprav in močne konkurence – ta konec tedna »vse nadaljevalo z ničle ...«

Spored v Klingenthalu

Danes

15.30 - uradni trening

18.00 - kvalifikacije

Sobota

15.00 - poskusni skok

16.10 - prva serija ekipne preizkušnje, sledita finale in slovesna razglasitev

Nedelja

13.30 - poskusni skok

16.10 - prva serija posamične tekme, sledita finale in slovesna razglasitev