Slovenija na Ofemu z 38 športniki

23 slovenskih športnikov in 15 športnic bo nastopilo na olimpijskem festivalu evropske mladine.

Objavljeno
21. januar 2015 21.33
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Bled - Mladi slovenski športniki, ki bodo med 25. in 31. januarjem nastopili na olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem) v avstrijskem Vorarlbergu in Liechtensteinu, so se danes predstavili na Bledu. Olimpijsko prisego je prebrala biatlonka Urška Poje.

Slovenijo bo na Ofemu zastopalo 23 športnikov in 15 športnic, tem pa so srečo zaželeli predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec ter nekdanja športnika Miroslav Cerar in Iztok Čop.

»Za mnoge od vas bo to prvo večje mednarodno tekmovanje. Janica Kostelić in mnogo drugih so na teh tekmovanjih začeli pot izjemnih uspehov. Tudi Anžeta Kopitarja so skavti opazili na tem tekmovanju leta 2003 v Bledu, in vsi vemo, kam je potem prišel,« je dejal podpredsednik OKS Iztok Čop.

Ofem velja za neke vrste male evropske olimpijske igre, na katerih se merijo športniki iz 49 evropskih olimpijskih komitejev in velja za največje tekmovanje za mlade športnike, stare med 15. in 18. letom pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK).

Slovenija leta 2013 na četrtem mestu po številu odličij

Na prejšnjem zimskem Ofemu, ki je bil februarja 2013 v romunskem Brasovu je bila Slovenija na četrtem mestu med najuspešnejšimi državami po številu osvojenih kolajn. Zaostala je le za Rusijo, Nemčijo in Francijo, prehitela pa je velesile zimskih športov, kot so Švica, Italija, Avstrija in Norveška. Slovenski športniki so osvojili tri zlate, tri srebrne in štiri bronaste medalje. Najbolj uspešna sta bila smučarska skakalca Cene Prevc in Anže Lanišek s po trema medaljama, dve je osvojila tekačica Anamarija Lampič. Najuspešnejša športna panoga za Slovenijo so bili smučarski skoki s štirimi medaljami, sledi alpsko smučanje s tremi, teki na smučeh z dvema in deskanje na snegu z eno.

Na 12. poletnem Ofemu julija 2013 je slovenska reprezentanca osvojila rekordnih 11 medalj. Zlate so bile odbojkarice, Aneja Simončič v teku na 400 m z ovirami in rokometaši, srebrna Leda Krošelj v skoku s palico, z bronom okrog vratu pa se vračajo judoisti Andreja Leški, Luka Harpf in Rok Polajžer, skakalka v višino Lara Omerzu, Tina Božič je bila tretja v troskoku in v skoku v daljino ter plavalka Neža Kocijan.

 

Člani slovenske odprave

Alpsko smučanje (8): Jaka Dvornik, Krištof Fabjan, Matevž Rupnik, Andraž Rakovec, Lejla Habjan, Meta Hrovat
Zala Kobentar, Andreja Slokar

Biatlon (7): Rok Kenda, Luka Naglič, Luka Plahuta, Nace Žnidaršič, Polona Klemenčič, Urška Poje, Nina Zadravec

Deskanje na snegu (3): Maks Hribar, Matic Kvas, Tit Štante

Nordijska kombinacija (4): Gašper Brecl, Matevž Malovrh, Jaka Matko, Vid Vrhovnik

Smučarski skoki (7): Tine Bogataj, Bor Pavlovčič, Domen Prevc, Urban Rogelj, Maja Gradišar, Anita Seretnik, Agata Stare

Tek na smučeh (8): Andrej Jenko, Miha Ličef, Luka Markun, Erik Raduha, Martina Jakopič, Veronika Jakopič, Nina Klemenčič, Liza Praznik

Umetnostno drsanje (1): Nina Polšak