Svetovni rekorder Kraft še naprej niza lovorike

Avstrijcu je pripadla norveška turneja, Slovenci pa so skakali zelo spodbudno pred selitvijo v Planico. 

Objavljeno
20. marec 2017 01.10
Saša Verčič
Saša Verčič
Vikersund – Po nekaj mučnih dneh se je norveška skakalna turneja vendarle končala na način, ki je bil na papirju predviden za celotno desetdnevno preizkušnjo: spektakularno. Na letalnici v Vikersundu so »padali« osebni, državni in tudi dva svetovna rekorda, lovoriko za skupno zmago pa je odnesel Stefan Kraft, a po veliki napaki Andreasa Wellingerja.

Dva skoka manj, kot je bilo predvideno (odpadla tekma v Lillehammerju), sta na koncu štela v skupni seštevek turneje, ki se je razpletla na podoben način kot novoletna. V Bischofshofnu sta se do zadnjega skoka borila Kamil Stoch in Daniel Andre Tande, a je imel slednji veliko smolo pri zadnjem skoku. Tokrat sta za mrtvi tek do konca poskrbela Kraft in Wellinger. In potem ko se je Avstrijcu drugi polet včeraj dodobra ponesrečil – še vedno pa je pristal pri 216 metrih –, bi moral Nemec le še korektno opraviti svoje delo, a izzivu preprosto ni bil dorasel. Skočil je zgolj 166 metrov ter skupno tako celo pristal na 3. mestu, premierni zmagovalec norveške turneje Raw Air pa je postal Kraft. Avstrijec torej še naprej zbira lovorike, potem ko je na svetovnem prvenstvu osvojil oba posamična naslova, norveško turnejo pa si bo seveda še posebej zapomnil po izjemnem sobotnem poletu do svetovnega rekorda – 253,5 m.

»Bilo je noro. Ob odskoku sem vedel, da je to moja priložnost. Zdaj ali nikoli. Vse stvari so se postavile na svoje mesto, od odličnih razmer do moje izvedbe skoka. Doslej sem doseganje svetovnih rekordov spremljal po televiziji, zdaj pa sem bil jaz glavni akter šova,« je o zgodovinskem poletu dejal Kraft, ki se mu nato posamična tekma ni izšla po željah, saj je bil »le« peti, pri čemer ni bil tako slab že vse od zadnje preizkušnje novoletne turneje. Tako je v skupnem seštevku spet spustil bližje včerajšnjega zmagovalca Stocha, medtem ko je na 2. mestu za poseben dosežek poskrbel Noriaki Kasai, saj je še pomaknil starostno mejo najstarejšega skakalca (letalca) na stopničkah, star je 44 let. »Naslednji teden pa upam, da v Planici zmagam,« je pribil.

Zmage si seveda želijo tudi Slovenci, ki so se na letalnici (pričakovano) prebudili. Če ne bi moral Anže Lanišek na sobotni ekipni tekmi ponavljati prvega skoka (in ponovitev se mu je ponesrečila), bi se naša reprezentanca bržčas veselila uvrstitve med najboljšo trojico, tako pa se je morala zadovoljiti s 4. mestom, za odličen moštveni uspeh pa so poskrbeli tudi včeraj. Resda ni bilo stopničk, a vsa šesterica v finalu, tu pa 6., 7. in 8. mesto Petra Prevca, Jurija Tepeša in Domna Prevca, ki je kar trikrat izboljšal osebni rekord (243,5). In ob tem še 19. Anže Semenič, 24. Anže Lanišek in 27. Jernej Damjan, ki je bil po prvi seriji z osebnim rekordom (226,5) celo 11., nato pa imel v drugem skoku precej smole. Popotnica za Planico je tako vsekakor dobra.

»S tekmo v Vikersundu sem zelo zadovoljen. Predvsem z drugim skokom, ki mi je bil zelo, zelo všeč. Dejstvo je, da sem užival, kar je pomembno ob koncu turneje, ob koncu dveh dni dolgih poletov. Misli so že usmerjene v Planico, kjer upam, da bo čim več naših navijačev,« je misli k velikemu finalu sezone usmeril Peter Prevc, ki je bil v skupnem seštevku turneje peti.