Trdega ledu se z nekaj točkami ni dalo prebiti

Alpsko smučanje: po umiku Tine Maze v Söldnu začetek novega obdobja s slovenskimi drobtinicami.

Objavljeno
25. oktober 2015 00.10
Špela Robnik, poročevalka
Špela Robnik, poročevalka
Sölden – Resda od slovenskih smučarskih reprezentantk na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala ni bilo pričakovati, da jo bodo mahnile po poti prve zvezdnice Tine Maze, toda kljub temu je bilo razočaranje po njihovih predstavah na zahtevni strmini ledenika Rettenbach precejšnje. Nekaj točk Katarine Lavtar je bil edini pozitivni izplen, pa še te je kazil visok zaostanek.

Če so bile doslej redno v senci najboljše slovenske smučarke, bodo reprezentantke zdaj, z uspehi in neuspehi, veliko bolj na udaru. Toda ko vsako leto trenirajo v skromnejših razmerah, očitno ne morejo slediti svetovni konkurenci, čeprav je ta v začetku zime 2015/2016 močno okrnjena. Že zato, ker je manjkala skoraj tretjina od najboljših 40 veleslalomistk prejšnje sezone, bi bila lahko za Ano Drev dosegljiva deseterica in še kakšen par točk. Toda na progi, ki se je kar svetila od ledu, se varovanke trenerja Denisa Šteharnika niso znašle, v finale se je prebila le Lavtarjeva. Drevova in Tina Robnik sta odstopili, Maruša Ferk, ki se je že kar malo odvadila veleslalomskih tekem, pa končala za trideseterico.

»Ocena ni pozitivna, s tem nisem zadovoljen, a če smo realni in upoštevamo, da dekleta zaradi prekinitev pogodb že prejšnje sezone niso končala, kot bi bilo treba, in da smo novo sezono začeli zelo pozno, potem je to dejansko stanje,« je po tekmi dejal Šteharnik, kljub vsemu pa dekletom nekoliko zameril, da se niso bolj borila. »Pogrešal sem napadalnejši pristop, po drugi strani pa ostajam realen. Kako naj napadajo s tako malo treninga? Prepričan sem, da se bodo decembra že bolje znašla,« je dejal vodja ekipe in misli usmeril v nadaljevanje sezone. Kot je dejal, ostaja optimist, da bodo že na prihodnjem veleslalomu v Aspnu vsi skupaj pokazali drugačen obraz. Zadovoljna ni bila niti Lavtarjeva, čeprav je z nekaj osvojenimi točkami »prebila led« – a le v prenesenem pomenu. »Strmina je bila slaba, nisem se mogla sprostiti, zakrčila sem se. Mislim, da so malo pretiravali s podlago, za dekleta je tole morda rahlo pretežko. Sicer je za vse enako, zato sem si na startu rekla, da se je treba vreči dol, kaj drugega mi tako ne ostane,« je dejala Gorenjka in opozorila, da doslej niso trenirale na niti približno tako trdi podlagi.

Toda niso bile edine. Tudi Italijanka Federica Brignone je na novinarski konferenci po premierni zmagi v svetovnem pokalu dejala, da je pravzaprav zelo presenečena, saj poleti niti enkrat ni trenirala na ledu. »Bila sem zelo nervozna. Drugič v karieri sem vodila po prvem nastopu. Poskušala sem to čim bolj odmisliti in si dejala, da se vse začenja znova,« je povedala 25-letna Italijanka, ki že nekaj let velja za eno najbolj nadarjenih veleslalomistk, a svetovno podprvakinjo iz Garmischa (leta 2011 jo je ugnala le Tina Maze) so doslej ustavljale tudi poškodbe. »Zelo sem srečna, da mi je uspelo. Vem, da doslej še nisem bila prva, ker si tega nisem zaslužila. Toda zdaj sem napredovala, naredila korak naprej. Že v prejšnji sezoni sem bila blizu, zdaj pa sem se odločila, da končno zmagam. To sem čakala že dolgo in občutek je odličen,« je povedala, potem ko je navdušila z dvema izjemnima nastopoma. Prvi je bil domala popoln, v drugem je v zgornjem delu naredila napako, a jo v nadaljevanju povsem nevtralizirala.

Nad njenim smučanjem sta bili navdušeni tudi drugo- in tretjeuvrščena Mikaela Shiffrin in Tina Weirather, tudi Mazejevo, ki je tokrat v cilju opravljala dolžnosti do pokroviteljev, je presenetila z svojim odstopanjem. »Vidi se, da žari. Ko si takšen, je preprosto zmagati,« je dejala o zmagovalki, sama pa priznala, da ni imela velike želje iti na progo. »Šla sem na ogled in bilo je tako ledeno, da si niti ne bi želela smučati.«

Na tej ledeni progi bodo danes (9.30, 12.45) svoje opravili še fantje, iz slovenske reprezentance Žan Kranjec (startna številka 47) in Klemen Kosi (64). »Nikoli ne moreš natančno vedeti, kakšna bo podlaga, a saj moramo biti pripravljeni na vse in na različnih progah pokazati, kar znamo,« je menil prvi slovenski veleslalomist in se nadejal dobrega starta v sezono. Tako kot tudi vsi njegovi tekmeci, še zlasti Avstrijec Marcel Hirscher, ki bo danes najbrž poskrbel za še bolj poln ledeniški stadion, na katerem je že včeraj za odlično vzdušje skrbelo 14.000 ljudi.