Žan in Štefan drug drugega ženeta naprej

Žan Kranjec (15.) in Štefan Hadalin (20.) napredujeta po rezultatih, miselnosti in pristopu. 

Objavljeno
08. januar 2017 23.13
Štefan Hadalin na novinarski konferenci med pripravami slovenske moške smučarske reprezentance. Kondicijski trening, športniki izvajajo pod vodstvom Andree Massija in trenerke Nike Radjenovič. Nova Gorica, Slovenija 7.junija 2016. [Smučarska zveza
Mojca Finc
Mojca Finc
Adelboden – Uspešen konec tedna je za Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom na zahtevni strmini v Adelbodnu. Prvi je potrdil stalnost med petnajsterico najboljših veleslalomistov, drugi si je prismučal premierne slalomske točke v karieri. »Oba sta v tej sezoni naredila velik preskok, ko gre za rezultat, miselnost in pristop,« je bil zadovoljen trener tehničnih disciplin Klemen Bergant.

Kranjec, ki se je soočal z zdravstvenimi težavami, je na švicarskem prizorišču premierno štartal v prvi jakostni skupini. »Ni bil povsem 'fit', zato mu je tudi zmanjkalo moči za zadnji del. V takšnem stanju je težko napadati in se spraviti na meje svojih zmogljivosti,« je nastop prvega veleslalomista v reprezentanci ocenil Bergant, ki ga veseli, da sta se na istem tekmovališču, sicer vsak v svoji paradni disciplini, med dobitnike točk uvrstila oba njegova smučarja. »Obema sem povedal, da je počasi dovolj, da si samo eden zagotovi nastop na drugi progi. Uvrščanje v finale bo lahko že letos, ali pa morda prihodnjo sezono, naša realnost in nič več vprašanje. Sta odlična smučarja in zdaj sta dobila to pomembno potrditev, da sta del svetovnega pokala,« je razpredal Bergant.

Za Hadalina je to prva kontinuirana tekmovalna sezona v svetovnem pokalu. Enaindvajsetletnik, ki je krstne točke v karieri osvojil na kombinaciji v Santa Caterini, je premierno preizkusil strmino v Adelbodnu. Na prvi progi je vknjižil 23. čas, na drugi je napredoval na končno 20. mesto. »Ta slalom je specifičen, je težji od tistih v Wengnu in Kitzbühlu. Veseli me, da se je odzval, kot bi tu že večkrat smučal. Pokazal je dva nastopa brez velike napake. V finalu je v spodnejm delu premalo pohodil plin, a ne gre mu ničesar preveč očitati,« se pomembnosti postopnih korakov zaveda Bergant. Med tednom je Vrhničana v Zagrebu ustavil padec, pri katerem si je nategnil stegensko mišico. »Smuča z bolečinami, ampak gre preko njih,« je spomnil na Hadalinovo popolno osredotočenost na smučanje. Z uvrstitvijo med najboljših 30 je prekinil enoletno točkovno sušo v slovenskem moškem slalomu. Pred odhodom v Wengen, kjer se bo karavana merila konec tedna, bo danes opravil še en trening v Adelbodnu. Medtem ko se bo s tekmeci dokazoval na tekmah, se bo Kranjec odpravil proti Južni Koreji, kjer bo preizkušal teren OI 2018.

»S fantoma je užitek delati. Značajsko sta si različna, tudi raven, ki jo dosegata, je drugačna, se lepo dopolnjujeta in ženeta drug drugega naprej. Do tekme v Adelbodnu je imel v tehničnih disciplinah samo Žan rezultate, tokrat je tudi Štefan nakazal, da bo začel pritiskati na starejšega kolega. Zdaj bo tudi njemu lažje,« je komentiral Bergant. V prihodnosti si želi, da bi dvema kakovostnima smučarjema v svetovnem pokalu lahko priključil še enega ali dva. Tako bi imel počasi ekipo v pravem pomenu besede.