Brez sprememb evrske denarne politike po zasedanju sveta ECB

Obrestne mere tudi po današnjem zasedanju sveta Evropske centralne banke ostajajo rekordno nizke.

Objavljeno
14. december 2017 15.07
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin - Ključna obrestna mera evrskega območja ostaja ničelna, obrestna mera za mejno posojanje 0,25 odstotna ter za deponiranje presežne likvidnosti minus 0,40 odstotna.

Nobenih sprememb ni tudi pri obsegu programa kvantitativnega sproščanja, potem ko je predsednik Mario Draghi že po zasedanju sveta ECB konec oktobra napovedal januarsko prepolovitev zdaj 60 milijard evrov na mesec vrednega nakupovanja državnih obveznic in drugih vrednostnih papirjev. Tedaj je tudi dejal, da lahko evrsko denarno politiko, če se jim bo zdelo potrebno, v vsakem trenutku spremenijo in v Frankfurtu omenjajo, da lahko takšni nakupi trajajo »do septembra in še čez«.

Kritiki še vedno izjemno ekspanzivne denarne politike ECB opozarjajo, da je gospodarska rast v vsem evrskem območju solidna, pa tudi inflacija se že približuje poldrugemu odstotku. Čeprav to še ni nekaj manj od dveh odstotkov, kolikor so si jih za cilj zastavili pri ECB, pa se cena nafte spet zvišuje, sedanja denarna politika pa lahko spodbudi nastanke finančnih balonov. Medtem je ameriška Fed ta teden spet višala obresti ter podobne ukrepe nakazala tudi za prihodnje leto.